Michal Komárek: Kariérní řád ještě schválen není, NIDV na jeho zavádění už ale nabírá zaměstnance

sobota 27. května 2017 ·

Přes půl miliardy korun na implementaci zatím neschváleného kariérního řádu získal Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) z operačního programu řízeného ministerstvem školství. Nejenom to: Začal už také s náborem nových zaměstnanců. Výběrové řízení na pozici „odborný krajský metodik kariérního systému“ vyhlásil NIDV 22. května, uzávěrka přihlášek je 9.6. Neboli: Státní instituce, která se zabývá vzděláváním, dokonce vzděláváním učitelů nabírá zaměstnance do projektu, který vůbec nemusí začít. V textu výběrového řízení o tom není ani slovo. Nějak tak si asi stát představuje nové trendy ve vzdělávání – zbytečný spěch a manipulace na pokraji lži.


Senátoři budou o novele zákona, která zavádí kariérní řád hlasovat 31. května. Jednání školského výboru Senátu přitom ukázalo, že existuje reálná možnost, že senátoři vrátí návrh novely sněmovně. V takovém případě by poslanci už nemuseli projednávání kariérního řádu do voleb sihnout. Česká škola se ministerstva školství zeptala, jak je možné, že NIDV dostal dotaci před rozhodujícím hlasováním senátorů a co by se stalo, kdyby kariérní řád nakonec parlamentem neprošel. Podle ministerstva je to riziko, se kterým projekt počítá.

„Riziko neschválení kariérního řádu, případně jeho významných úprav, je samozřejmě vnímáno jako významné riziko projektu Implementace kariérního systému učitelů (IMKA) . Z druhé strany je potřeba uvést, že ani varianta posečkat se zahájením přípravy projektu na schválení karierního řádu by nebyla žádoucí, protože projekt potřebuje čas na řádnou přípravu, nastavení a pilotáž před nabytím účinnosti karierního řádu,“ napsalo ministerstvo České škole.

Neschválení kariérního řádu by podle ministerstvo mohlo vést buď ke zrušení celého projektu IMKA nebo k jeho přepracování.

NIDV získal peníze z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání (OP VVV) 7. dubna, senátoři budou hlasovat 31. května. Ponechme nyní otevřenou otázku, zda ty necelé dva měsíce, které tedy získá projekt na přípravu, stojí za riziko, že přípravné práce budou na nic.

Ale vyhlašovat zhruba týden před rozhodujícím hlasováním velký konkurz?

„Národní institut pro další vzdělávání (NIDV) vyhlašuje výběrové řízení na pozici ODBORNÝ KRAJSKÝ METODIK KARIÉRNÍHO SYSTÉMU v projektu Implementace kariérního systému učitelů

Datum nástupu:

1. 9. 2017 (zaměření na atestace a další vzdělávání učitelů v rámci projektu IMKA)
1. 1. 2018 (zaměření na metodické kabinety a další vzdělávání učitelů v rámci projektu IMKA)“

NIDV má 13 krajských pracovišť, jde tedy o 26 nových zaměstnanců. Kteří možná do práce nikdy nenastoupí. Možná totiž úspěšným kandidátům ta seriosní státní instituce oznámí, že žádná pracovní místa nevznikla, protože celý projekt skončil dříve, naž začal...

Ale co, je to zřejmě „vnímáno jako významné riziko projektu Implementace kariérního systému učitelů (IMKA)“. Takže je to v pořádku.

14 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
27. května 2017 v 10:48  

"Neschválení kariérního řádu by podle ministerstvo mohlo vést buď ke zrušení celého projektu IMKA nebo k jeho přepracování."

On je obrovský průšvih už to, že se vypisuje výzva na něco, co ještě není vůbec legislativně ukotveno, a že ten projekt vůbec někdo schválí. Zajímavé by bylo zjistit, kdo sedí ve výběrových komisích "systémových" projektů.

Celé to ovšem začalo v letech před začátkem nového programového období, kdy se mělo vše chystat, včetně zásobníku výzev, do kterého by bylo možné sáhnout v okamžiku, kdy bude evidentní, že některou z výzev není možné vypsat. Ale mám tušení, že v tu dobu nám vládla Rusnokova vláda, která prdlajs dělala a nebyla schopná připravit k novému programovému období ani základní dokumenty. Vše má tak obrovské zpoždění, vše se narychlo honí, protože je potřeba čerpat a čerpat. A už se těším na baterii nesmyslných šablon na konci programového období, aby se nevyčerpané peníze pokud možno utratily.

Josef Soukal řekl(a)...
27. května 2017 v 13:32  

A tohle je zase cesta k titulu: https://magazin.aktualne.cz/skola-je-na-nic-stejne-skoncim-na-pracaku-napsal-student-do/r~d838c9b441f011e7898e002590604f2e/

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
27. května 2017 v 17:26  

Tak je pravda paní Adamová, že učitelé už dost dlouho nedělali žádné DUMy. Takže nějakou šabloničku by to chtělo. Já jenom abychom tak nějak nevyšli ze cviku.

Radek Sárközi řekl(a)...
27. května 2017 v 21:09  

Překvapilo mě, že na tuto náročnou práci koordinátora a metodika stačí 3 roky praxe v NIDV. Pro KS3 bude třeba mít praxi tuším 15 let ve škole. :-)

tyrjir řekl(a)...
28. května 2017 v 1:58  

KARIÉRNÍ ŘÁD UČITELŮ nebo z EU dotací spletený BIČ NA DEMOTIVOVANÉ UČITELE?

listopad 2015: Náměstek ministryně Stanislav Štech přiznal, že třetí a čtvrtý stupeň zrušili také pro to, že by byl systém příliš nákladný. "Pokud v kariérním systému učitelé nedostanou finanční odměnu, tak mi to přijde tristní," říká hlavní tvůrce původního návrhu kariérního systému Jiří Kuhn.

http://www.ceskaskola.cz/2015/11/prectete-si-priplatky-za-postup-v.html


KARIÉRNÍ ŘÁD UČITELŮ nebo BIČ NA DEMOTIVOVANÉ UČITELE?

Pod pojmem Profesní kariéra se OBECNĚ rozumí vývoj a změny pozice v zaměstnání, a to buď vertikálním směrem anebo směrem horizontálním , přičemž kariérou horizontální jsou vývoj a změny v pracovní pozici na téže úrovni

http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/profesni-kariera

Kariérní řád U-Č-I-T-E-L-Ů by měl motivovat a podporovat především horizontální profesní růst učitelů, tj. lidí, kteří kvalifikovaně učí v pozici učitele.

Kariérní řád, který podporuje ty, kteří se z učitelské pozice posouvají do vyšších pozic, to už myslím není Kariérní řád UČITELŮ, ale je to Kariérní (kariéristický) řád pro vzdělávací manažery, koordinátory, mentory atd.


http://www.ceskaskola.cz/2016/03/zdenek-sotolar-krmicem-portfolii-aneb.html

listopad 2016:

... harmonogram postupného uplatňování jednotlivých kroků KŘ učitelů, myslím, naplňuje obavy učitelů:

- Školský rozpočet ČR nezajišťuje uspokojivé financování škol a zvětšení platů učitelů.
- Máme rok 2016. I z toho harmonogramu je vidět, že po projektu Kariérní řád následuje v období 2016-2020 projekt IMplementace KAriérního řádu (IMKA), v jehož rámci budou mizerně placení učitelé školeni nejen na nedostatečně financovanou Inkluzi ale také pro Kariérní řád, zde až do roku 2024. Všimněme si prosím té krásné časové a koncepční rezervy pro další projektové období 2020-24.

To, co by při rozumném přístupu odpovídajícímu péči řádného hospodáře šlo zajistit celkem jednoduše a rychle, se zde, domnívám se, neúčelně a nehospodárně, roztahuje až do roku 2024 především asi z důvodu tzv. "čerpání EU dotací".

Je teď myslím na auditních orgánech ČR a EU, aby účelnost a efektivnost čerpání EU dotací v resortu MŠMT posoudili. Třeba i v případné spolupráci s Evropskou komisí. Nechce se mi totiž stále ještě věřit, že by takovýhle holubostřešně drezúrní z EU dotovaný projekt bylo možné na české hrubě rozpočtově podfinancované školství takto aplikovat, zdá se, hlavně proto, aby si někdo někde tzv. začerpal EU dotace. A český stát aby přitom nesáhl podstatně víc do kapsy dřív než za nějakých osm deset let.


http://www.ceskaskola.cz/2016/11/tiskova-zprava-msmt-vlada-dnes.html

Dělá snad MŠMT a EU z učitelů a celé veřejnosti hlupáky? Paní ministryně se svými spolupracovníky, myslím, pod přílivem mnohdy nezávazných příslibů a všeobecných frází ve skutečnosti okrouhala původní návrh Kariérního řádu do podoby, která šidí
profesní rozvoj dvou třetin učitelů, přičemž prospěch z toho drahého dotovaného projektu mají mít především ti, kteří se vyškrabali do tzv. vyšších pozic v KS 3 a další mašinérie lidí kolem zubožených učitelů?


J.Týř

tyrjir řekl(a)...
28. května 2017 v 1:58  

Dále viz třeba:

http://www.ceskaskola.cz/2016/04/zdenek-sotolar-tri-v-tom-valachova.html

Připravuje se novela zákona a EU projekt IMPLEMENTACE KARIÉRNÍHO SYSTÉMU (IMKA):

http://www.ceskaskola.cz/2016/02/msmt-zasady-karierniho-radu.html

http://www.ceskaskola.cz/2016/01/informace-o-implementaci-karierniho.html

http://www.ceskaskola.cz/2016/04/msmt-nova-karierni-cesta-lepsi-financni.html

http://www.ceskaskola.cz/2016/04/msmt-karierni-rad-v-bodech.html

http://www.ceskaskola.cz/2016/04/zpravodaj-msmt-cislo-3-zamereno-na.html

Unknown řekl(a)...
28. května 2017 v 6:32  

"Kariérní řád U-Č-I-T-E-L-Ů by měl motivovat a podporovat především horizontální profesní růst učitelů, tj. lidí, kteří kvalifikovaně učí v pozici učitele".

Takto by byl KŘ v pořádku. Samozřejmě by to vyžadovalo více horizontálních uzlů v postupu kvality učitelské práce. Vertikální systém je nesmysl. Tady přece stačí manažerská pozice ředitele a jeden nebo dva zástupci. Ale aby nám po škole pobíhalo několik dalších zástupců -"vynikajících učitelů", to je holý nesmysl. Kdo vlastně bude mít na škole úvazek 22 nebo 21 hodin? Zřejmě jedině ti schopní a pracovití učitelé, kteří chtějí učit. Novodobých rádců (koordinátorů) je již tak hromada, všichni budou mít úvazek hluboko pod 20 hodin a patřičný bakšiš v kapse. A že tenhle paskvil zavádí zrovna levicová strana je na pováženou.

Eva Adamová řekl(a)...
28. května 2017 v 9:53  

Pane Radku, pozor, ty nové zbytečné koordinátory budou moci dělat až trojkaři, a také proto je zřejmě náběh snížení úvazků posunut až na rok 2021, na což ovšem doplatí výchovní poradci, kteří už na školách jsou a v současné době jsou zavaleni papíry kolem inkluze. Toho člověka, který funkce koordinátora vlastního hodnocení školy a koordinátora profesního rozvoje, bych někdy ráda potkala, nejlépe v noci a hordou dalších normálních učitelů.

Charlie řekl(a)...
28. května 2017 v 14:27  

V KŘ je věta, že do 1. stupně budou zařazeni všichni, kteří neučili minimálně 2 roky alespoň na půl úvazku. Netušíte někdo, zda se to týká celkové praxe nebo praxe v okamžiku vstupu zákona v platnost? Uvedený příklad s dlouhotrvající rodičovskou dovolenou není jednoznačný.

Pro představu: Bývalá kolegyně učila cca 8 let na plný úvazek, nyní čerpá rodičovskou dovolenou již druhým rokem a počítala s nástupem do školy od 1. září 2018, neboli vrátila by se po 8 letech praxe a 3 letech rodičovské do prvního stupně KŘ. To je jistě motivující.

pratavetra řekl(a)...
28. května 2017 v 15:24  

To Charlie:
Pokud jsem to pochopil správně, tak Vaše kolegyně "skočí" 1. 9. 2018 do II.stupně. Vyplývá to z přechodného ustanovení: Kdo byl učitelem dříve, ale ne 1. 9. 2017 - pokud má od 1. 9. 2007 odpracovány alespoň 3 roky (minimálně na půl úvazku) jako učitel, zařadí se do II. KS (musí nastoupit nejpozději 31. 8. 2026).

Charlie řekl(a)...
28. května 2017 v 18:45  

Děkuji, přechodného ustanovení jsem si nevšiml, lépe řečeno, asi jsem měl text nějak osekaný, protože ani Vaši formulaci fulltext nenašel. V nově staženém senátním spisu již tato formulace je.

mirek vaněk řekl(a)...
29. května 2017 v 6:37  

Jak to vypadá, tak kariérní řád učitele prospěje hlavně kariéře úředníka NIDV.

Unknown řekl(a)...
29. května 2017 v 7:49  

chce se mně nevhodně vykřiknout

tyrjir řekl(a)...
30. května 2017 v 22:50  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.