Školský výbor Senátu odmítl novelu zákona o pedagogických pracovnících. Schválení kariérního řádu může být ohroženo

čtvrtek 25. května 2017 ·

Senátoři ze školského výboru na včerejším jednání kritizovali navrhovanou podobu kariérního řádu a shodli se na tom, že novelu zákona o pedagogických pracovnících je třeba změnit a tedy vrátit sněmovně. Pokud by se takto rozhodl na konci května celý Senát, nemuseli by už poslanci do voleb projednání zákona stihnout. Reportáž přináší Deník.cz. Tiskovou zprávu k jednání výboru vydala Iniciativa Pedagogická komora.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Kariérní řád na jednání výboru obhajovala ministryně školství Kateřina Valachová. Mimo jiné odmítla kritiku centralizace všech školení pod Národní institut dalšího vzdělávání: „Není to pravda, všechny minulé kurzy budou učitelům uznány, záleží to jen na nich," řekla podle Deníku ministryně. Námitky přítomných zástupců iniciativy Pedagogická komora označila za lži. „Jsem právník a nepoužívám to sloveso skoro nikdy, ale vy lžete, lžete," konstatovala na jejich adresu.

Senátor a dlouholetý ředitel gymnázia Jiří Růžička ale kariérní řád odmítl: „Je mi líto, ale v navrhovaném zákoně převažují negativa nad pozitivy, a proto musím navrhnout jeho zamítnutí," uvedl. Růžička zdůraznil, že nárůst administrativy bude neoddiskutovatelný. „Mám stovky ohlasů z terénu a ani jeden není kladný," řekl.

Jeho návrh na zamítnutí výbor nakonec neodhlasoval, ale přiklonil se k vrácení zákona do sněmovny s pozměňovacím návrhem, který by umožnil zaměstnávat na všech typech škol i absolventy nepedagogických oborů. Pokud by si tento postoj osvojil celý Senát, zákon by už poslanci nemuseli stihnout projednat a jako celek by mohl spadnout pod stůl.

Iniciativa Pedagogická komora ve své tiskové zprávě píše:

Výbor Senátu pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice projednával ve středu 24. května 2017 návrh novely Zákona o pedagogických pracovnících, kterou se zavádí kromě jiného i kariérní systém pro učitele. Zpravodaj zákona Jiří Růžička navrhl výboru zamítnutí novely, které výbor v hlasování poměrem hlasu 4:4 neschválil. Výbor se nakonec usnesl na doporučení návrh novely vrátit sněmovně s jedním pozměňovacím návrhem.

Senátor a ředitel gymnázia Jiří Růžička v úvodu jednání navrhl výboru zamítnutí novely, případně vrácení sněmovně s pozměňovacími návrhy. Hlasování o schválení novely skončilo 4:4. Pro byli senátoři Berka, Jermář, Chaloupek a Baudyšová. Hlasování o zamítnutí novely skončilo 4:4. Pro zamítnutí byli senátoři Růžička, Vítková, Oberfalzer a Homolka.


Celý text v Deníku.cz naleznete zde
Celou tiskovou zprávu naleznete zde

14 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
25. května 2017 v 9:22  

Aha. Už jsem se bál, že zvítězil rozum a kariérní řád shodí ze stolu. Bohužel má obava byla zbytečná. Rozum nezvítězil. Jim nevadí, že začínajcí učitel bude 2 roky onuce a na třetí kariérní stupeň bude potřeba spousta peněz a divadelního nadání, včetně ohýbání hřbetu. Jim vadí, že učitel musí mít pedagogické vzdělání.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
25. května 2017 v 9:45  

Nesleduji dění v senátu, ale nedoporučil senátní školský výbor nedávno novelu schválit?

Jiri Janecek řekl(a)...
25. května 2017 v 10:17  

Taky mne to zaujalo... Ale to byl ustavne pravni vybor...

Unknown řekl(a)...
25. května 2017 v 10:49  

Bohužel zcela lživý titulek. Senátní výbor novelu neodmítl, ale naopak schválil. Jen se rozhodl ji doporučit plénu s jedním pozměňovacím návrhem pan Růžičky, který by umožnil, aby ve školách, včetně prvního stupně ZŠ a MŠ, mohli učit lidé bez jakéhokoliv pedagogického vzdělání. Skutečně počin hodný ředitele prestižního gymnázia, který skloňuje kvalitu vzdělávání kudy chodí. :-) Senátní výbor nepřijal žádné usnesení, které by návrh kariérního řádu zpochybňovalo.

Eva Adamová řekl(a)...
25. května 2017 v 11:24  

Naprosto souhlasím s panem Vaňkem.

"...včetně prvního stupně ZŠ a MŠ, mohli učit lidé bez jakéhokoliv pedagogického vzdělání"

Snad by se to dalo přijmout na 2. stupni či střední škole, ale na 1. stupni a MŠ? To už fakt zůstává člověkovi rozum stát. Tak jen doufejme, že na 1. stupeň pustí i učitele s kvalifikací pro 2. stupeň a střední školy, když už tam jinak pustí kdekoho.

Asi se budeme muset smířit s tím, že ten paskvil bude schválen. A musíme doufat, že mouchy tohoto paskvilu se podaří v průběhu 21. století vychytat.

Martin Krynický řekl(a)...
25. května 2017 v 12:24  

Já to vidím jako docela úspěch. Navíc si myslím, že odmítnutí kariérního řádu Senátem by bylo obrovskou vzpruhou pro výuku ZSV - učitelé by poprvé v polistopadové éře poznali, že má smysl se veřejně angažovat. Tohle je totiž demokracie v praxi. Pokud s námi zase zametou, nikdo se nemůže divit tomu, že učitelé neprojevují velké nadšení pro propagaci příslušných průřezových témat z RVP, protože se opět přesvědčí, že jde pouze o fráze, které se učitelů nijak netýkají. Jinak velmi výmluvný mně přijde i přístup novinářů a organizací typu EDUIN. Neustále si stýskají nad malou veřejnou angažovaností a když se nějaká objeví, nejen, že o ní mlčí a nepodpoří ji, ale ještě zveřejňují bez sebemenší snahy o zjištění reality ministerské nesmysly o tom, že kariérní řád postavený na formálním plnění frází ze standardu učitele ocení dobré učitele a zvýší jejich platy (o neuvěřitelných 3000 Kč).

Simona CARCY řekl(a)...
25. května 2017 v 12:57  

Pane Komárku, kde je tedy pravda? Dáváte článkům nepravdivé titulky, nebo jste převzal hoax a nebo lže pan Pavlík?

Michal Komárek řekl(a)...
25. května 2017 v 13:23  

Simona CARCY

V textu je dostatek informací k tomu, aby i bez většího intelektuálního nasazení mohl čtenář sám dospět k závěru, zda senátoři novelu odmítli, či schválili, co s ní vlastně udělali... Děkuji! Hezký den!

Charlie řekl(a)...
25. května 2017 v 14:45  

To Petr Pavlík:
Bohužel zcela lživý titulek.

Lživé již je nazývat paskvil, který bohužel prošel PSP a několika výbory Senátu Kariérním řádem. Není to Kariérní řád, ale Kariéristický neřád. Původně jsem se domníval, že by mne mohl přesvědčit k návratu z odborné sféry zpět do školství, ale v téhle podobě to nebude ani náhodou.

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. května 2017 v 17:04  

Ano:
1/ do přípravy KŘ se narvalo už toli neuvěřitelně zbytečných peněz ,že je nutné jej protlačit třeba buldozerem, i kdyby byl blbý a blbější. koneckonců, ti,co ho protláčí podle něj odměňováni nebudou. To jsou ti, co "dřou jako koně" na ministerstvu nebo sněmovně.
2/Někde v dáli "voní" příslib dalších přihrávek pro školitele přihlouplých kravinismů, jako je mentor profesního rozvoje a dalších neuvěřitelných blábolistů. Vždyť do současnosti byli učitelé hloupá smečka, která se sama neuměla navést na celoživotní vzdělávání, tak jim pořídíme dirigenty.

Ach jo, bože chraň nás před pachateli dobra.

Unknown řekl(a)...
25. května 2017 v 18:08  

asi má růžička na tom prestižním gymnáziu děvčata učitelky s maturitou

Charlie řekl(a)...
25. května 2017 v 19:58  

a nebo uvažuje způsoben "čím hůře na ZŠ s nekvalifikovanými učiteli, tím lépe na víceletých gymnáziích"

Jana Karvaiová řekl(a)...
25. května 2017 v 20:44  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Jana Karvaiová řekl(a)...
25. května 2017 v 21:12  

Veledůležitý odkaz především pro pana PAVLÍKA: takto se hovoří s poddanými, takto podle vás probíhá možnost připomínkování. Děkujeme, odejděte:

http://www.pedagogicke.info/2017/05/jak-pracuje-ministerstvo-skolstvi-s.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.