Eva Opravilová k povinné školce: Učitelé, ředitelé i rodiče se budou učit za pochodu

neděle 28. května 2017 ·

Do konce května se rodiče předškoláků musí rozhodnout, jestli své děti přihlásí do školky, nebo je budou učit doma a docházet na „ověřování“. Předškolní rok je pro ně totiž od září povinný. Z čeho by „přezkoušení“ mělo být a jak bude vypadat, však stále nevědí ani rodiče, ani ředitelé. Otázkou zůstává i co s těmi, kteří se nepřihlásí a jestli vůbec bude pro všechny ve školkách místo. Reportáž přináší server Echo24.cz.


Eva Opravilová (youtube.com)
Novela školského zákona rodičům jasně stanovuje, že dítě do školky buď musí docházet každý den nejméně na 4 hodiny, nebo musí mít tzv. individuální vzdělávání a chodit na pravidelné ověřování. A právě kolem toho panuje nejvíce otázek. Nikdo totiž přesně neví, kdo má co vlastně ověřovat. Podle předsedkyně Asociace předškolní výchovy Evy Opravilové nemají jasno ani ředitelé školek.

„Žádné oficiální stanovisko k tomu zatím není a žádné standardy nemáme, čili se předpokládá tradiční tvořivost a adaptabilita učitele, který si s tím bude muset nějak poradit. Nikdo neví, co to přinese,“ řekla pro Echo24 Opravilová.

Aktuálně podle ní probíhá připomínkové řízení k vyhlášce, která by měla věci vyjasnit. Opravilová dále upozorňuje například na to, že nikdo neví, kdo má kontrolovat to, zda rodič dítě do školky skutečně nahlásil. Mnozí rodiče podle ní ani nevědí, že předškolní dítě do školky musí. „Myslím, že byla škoda, že se ty věci nespustily v experimentálním provozu. Takto se to budou učit za pochodu učitelé, ředitelé i rodiče. Navíc vše, co je povinné, budí odpor,“ dodala Opravilová.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.