Američtí novináři už nechtějí být nezávislí. Vřavy v ulicích odhalily, že nestrannost přestala být ideálem

neděle 21. června 2020 ·

„Při současných mohutných rasově podkreslených demonstracích v USA, jež vypukly po zabití černocha George Floyda bílým policistou, se v první linii ocitli i novináři. Vyhrocená atmosféra a to, že v ní splývají s davem víc než v minulosti, změnily pravidla hry... Částečně je to spor generační, ale promítají se do něj právě i rasové otázky. A jde v něm o základní koncept žurnalistiky. O to, zda se má současný novinář ještě vůbec snažit být objektivním, nestranným pozorovatelem, nebo mají média vycházet vstříc publiku a potvrdit mu jeho (i svoji) "pravdu". A odmítnout "lži" všech ostatních,“ píše Daniel Anýž v Hospodářských novinách.



Deník New York Times v minulém týdnu na své webové stránce zveřejnil názorový text senátora z Arkansasu Toma Cottona. Na podporu prezidenta Donalda Trumpa v něm Cotton pod titulkem Pošlete jednotky (Send In The Troops) obhajoval nasazení armády proti protestujícím v amerických ulicích. Uvnitř redakce se proti zveřejnění textu zvedl tak silný odpor, že v tištěném vydání text už nevyšel, i když původně měl. A výsledkem pak bylo i to, že vydavatel listu A. G. Sulzberger odvolal šéfa názorové rubriky Jamese Benneta, který má, tedy měl, konečnou zodpovědnost za výběr těchto textů.

Vydavatel Sulzberger v obhajobě svého finálního rozhodnutí odvolat šéfa názorové rubriky Benneta na vysvětlenou uvedl: "Neustupujeme z principů nezávislosti a objektivity. Ale nepředstíráme objektivitu ve věcech, jako jsou lidská práva a rasismus." Což je výrok sám o sobě těžko zpochybnitelný. Podrobnější pohled na kauzu New York Times ale už tak jednoznačný není. A ve výsledku vede k jinému zjištění: nezávislost a objektivita jsou stále subjektivnější kategorie, stále více závislé nejen na úhlu pohledu novinářů, ale také publika, ke kterému výběrově mluví.

Šéf názorové rubriky James Bennet se publikování textu snažil obhájit. "Oslabovalo by to integritu a nezávislost New York Times, kdybychom publikovali jen texty, se kterými editoři souhlasí. A byla by to zrada toho, co považuji za zásadní poslání - neříkat, co si máte myslet, ale pomoci, abyste přemýšleli sami za sebe," napsal Bennet ve svém vysvětlení a v závěru ještě přidal: "Z mého pohledu je lepší debatovat o názorech vlivných lidí otevřeně než je nechávat bez odezvy. Společnosti to může lépe pomoci najít správné odpovědi."

Redaktor Ben Smith, který má v New York Times na starosti psaní o médiích ke kauze napsal: "Posun mainstreamových amerických médií - tlačený novinařinou, která je osobnější, ochotnější říkat to, co pokládá za správné, bez toho, že by se bála znepřátelit konzervativce - se nyní zdá být nevratný. Je za tím jak politika, tak kultura a také byznysový model žurnalistiky, který se stále více spoléhá na oddané čtenáře, ochotné platit za obsah, než na přelétavé inzerenty."



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.