Puberťáci v karanténě: frustrace, výkyvy nálad… Pomoci může mobil i vařečka do ruky

sobota 25. dubna 2020 ·

„Dospívající mají vývojově velkou potřebu autonomie, samostatnosti. Jsou v životním období, kdy potřebují trávit mnoho času se svými vrstevníky a budovat si status ve skupině. O to všechno teď kvůli restrikcím ze strany státu i rodičů přicházejí. Není tedy divu, že mohou pociťovat obrovskou frustraci,“ vysvětluje psycholožka Dominika Šinaľová z iniciativy Nevypusť duši v reportáži magazínu Rodiče vítáni. „Jejich svět se otřásl v základech, během pár týdnů zmizela většina jistot, které měli. Navíc kvůli hormonálním změnám jsou teenageři obecně náchylnější k výkyvům nálad, depresím a úzkostem, které tato náročná situace může ještě posilovat.“



Ačkoliv psychologové často varují před závislostí na mobilech a počítačích, když je celý svět naruby, není možná od věci přísná pravidla poněkud uvolnit. Podle Dominiky Šinaľové by rodiče měli zamhouřit oko a své puberťáky teď od displejů neodhánět. Je to totiž prakticky jediný způsob, jak i z domova zůstat v kontaktu s těmi, na nichž teď nejvíc záleží – s přáteli a prvními láskami.

„Smutek, frustrace, bezmoc, vztek – to jsou v dnešní době normální reakce. Nikdo to nemá snadné, každý situaci zpracovává po svém, včetně teenagerů. Je třeba respektovat základní pravidla slušné komunikace, ale nikdo od nikoho teď nemůže vyžadovat dobrou náladu nebo dokonce nějaké nadšení,“ zdůrazňuje Dominika Šinaľová z Nevypusť duši. To, že se teď možná víc hádáte, ještě neznamená, že jste špatní rodiče s nevychovanými dětmi, ale je to přirozená – byť nijak zvlášť příjemná – reakce na „vyšinutou dobu“.

Každý teď má nárok cítit se poněkud pod psa, děti a dospívající nevyjímaje. Když máme co jíst, kde bydlet, má nás někdo rád a jsme zdraví, je to vlastně ještě snesitelné. Pokud ale někdo dlouhodobě žije v domácnosti, kde vládne napětí a spory, nebo pokud se k obavám z nemoci ještě přidají třeba existenční potíže, může být napětí někdy nesnesitelné. Jak říká Regina Jandová z Linky bezpečí, oproti stejnému období loňského roku se počet kontaktů letos zvýšil: „Výrazně narostl počet dětí a dospívajících, kteří se na nás obracejí s tématem strachu z nemoci, bolesti a smrti. Jinak nejčastějšími tématy zůstávají i v tomto období psychické obtíže dětí a vztahy (rodinné, partnerské i vrstevnické). Děti jsou vlastně zavřené doma, stále se stejnými lidmi, na omezeném prostoru. Nemohou využívat své obvyklé zvládací strategie, tedy jít se projít s kamarády a popovídat si s nimi, jít si zasportovat, věnovat se koníčkům a obvyklým volnočasovým aktivitám.“


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. dubna 2020 v 21:09  

Pomoci může mobil i vařečka do ruky

Mobil jako eliminátor zmařené touhy a stabilizátor nálady? Jakože fakt?
A vařečka do ruky komu?
Rodičům na povzbuzení akceschopnosti puberťáka? Snad že návrat ke starým pořádkům?

Dospívající mají vývojově velkou potřebu autonomie, samostatnosti

Tedy ti, kteří si i po třicátém roku života chutě užívají mama hotelu, jsou teprve před dospíváním.

Jejich svět se otřásl v základech, během pár týdnů zmizela většina jistot, které měli.

To jakože je už nikdo nešatí a neživí? Neposkytuje jim střechu nad hlavou|? Nevaří jim a nepere?
A což tedy začít naplňovat tu svoji potřebu samostatnosti?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.