Ministerstvo nutí školy vykazovat počet romských dětí. Ředitelům to vadí

čtvrtek 18. října 2018 ·

Ředitelé škol musí každý rok vykazovat, kolik romských dětí k nim chodí. Neví ale, jak si s evidencí poradit, a někteří to považují za diskriminaci romských dětí. Údaje slouží jako důkaz Evropské unii, že se daří romské děti integrovat do běžných škol. Reportáž přináší iDNES.cz.


„Odmítám zkoumat, jestli někdo má nebo nemá romský původ, jako ředitelku školy mě to nezajímá a nemám k tomu jakoukoliv pravomoc. Musela bych vytvořit dotazník nebo se ptát rovnou rodičů, jestli je jejich dítě Rom, a to dělat nebudu, příčí se mi to,“ uvedla ředitelka jedné základní školy na Liberecku, která si nepřála uvést své jméno.

Pokyn k vyplnění údajů o počtu romských žáků, který resort rozeslal školám, zní: „Za Roma je označen takový jedinec, který se za něj sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností hlásil, a/nebo je za něj považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů“.

Podle některých ředitelů je však tato definice příliš obecná a nedává jasný pokyn, jak mají informaci o původu žáků zjišťovat. „Je to kontroverzní věc. Já sám s tím nesouhlasím, připadá mi diskriminační zjišťovat etnický původ kohokoliv, je to nevhodné. Navíc je těžké tyto žáky identifikovat, protože definice je velmi obecná a subjektivní, podle toho nelze postupovat a klade to na nás velkou odpovědnost, protože se můžeme splést a někoho poškodit,“ sdělil iDNES.cz ředitel ZŠ Lázně Bělohrad Jaroslav Jirásko. Podle něj by takový údaj neměly vykazovat školy, ale například matriční úřady.


Celý text naleznete zde
Na České škole k tématu probíhá dlouhodobá diskuse, například zde, zde, zde, zde a zde

1 komentářů:

Radek Sárközi řekl(a)...
18. října 2018 v 14:15  

Kdyby na základě toho výkazu přišly do školy peníze navíc, tak by to byla nějaká pomoc. Ale jen se to vykazuje a přeposílá do Bruselu - nic se tím neřeší...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.