Školský ombudsman řešil téměř dva tisíce podnětů – hlavním tématem zůstává šikana a nezdravé klima na školách

pátek 19. října 2018 ·

Školský ombudsman řešil v uplynulém školním roce opět téměř dva tisíce podnětů. Jednalo se zejména o spory mezi učiteli a vedením školy, rodiči a učiteli a mezi žáky navzájem. Zvýšené množství dotazů a stížností souviselo také s realizací konkurzů na posty ředitelů škol a školských zařízení. Hlavním tématem ombudsmana Ladislava Hrzala zůstává nadále řešení šikany na školách a problematika nezdravého klimatu na školách.


Ladislav Hrzal (msmt.cz)
„V novém školním roce doporučuji se nadále zaměřovat na pozitivní klima ve školách, protože to sbližuje jak učitele a žáky, tak vedení školy i rodiče,“ řekl k výroční zprávě ombudsman Ladislav Hrzal a pokračoval: „Uvažuji proto o společném jednání organizací, které se klimatem ve školách zabývají, jako jsou například Linka bezpečí, nenechtobyt.cz nebo sdružení AISIS s cílem propojit jednotlivé programy a najít vhodnou formu spolupráce tak, aby to bylo pro terén přínosné,“ dodal školský ombudsman Hrzal.

Kromě šikany a konkurzů na ředitelé řešil v loňském školním roce školský ombudsman také dotazy ohledně nepřijetí dětí do mateřských, základních i středních škol, dotazy ohledně přezkumů maturit nebo stížnosti na samotný průběh maturitních zkoušek.

Celkem bylo na MŠMT doručeno celkem 1980 dotazů a stížností, přímo ombudsmanovi 257. Vyřízeno jich je k dnešnímu 1942.
Mailem přišlo 1 728 podání.
Klasickou poštou přišlo 75 podnětů.
Telefonem si žádalo radu nebo si stěžovalo přímo ombudsmanovi 110 občanů.
Osobně přijal 67 stěžovatelů.
Navštívil 18 škol, z toho některé opakovaně.
Zúčastnil se mnoha akcí (besedy, konference, semináře, ukončení a zahájení školního roku apod.).


Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.