Vítězem Národní ceny kvality České republiky 2014 se poprvé v její historii stala škola

pondělí 15. prosince 2014 ·

Dne 25. listopadu 2014 se na Pražském hradě, Španělském sále jako každoročně udílely v rámci slavnostního večera Národní ceny kvality České republiky v několika kategoriích. V té nejvyšší kategorii Excelence si přišla vyzvednout vítěznou cenu ve veřejném sektoru prostřednictvím jejího ředitele Ing. Jiřího Smejkala, Ph.D., Střední škola multimediální a propagační tvorby. Je to úplně poprvé, kdy se po dvaceti letech existence této ceny stala absolutním vítězem ve veřejném sektoru právě škola, která tak stanula po boku vítěze Excelentní obchodní firmy Ahold Czech Republic a Excelentní průmyslové firmy Hyundai Motor Czech.

Národní cena kvality se udílí na základě nezávislého hodnocení systému řízení kvality manažery a specialisty na systém řízení v daném oboru a sebehodnotící zprávy podle mezinárodně nejuznávanějšího modelu EFQM. Škola zároveň získala mezinárodní ocenění Recognised for Excellence 4 star a stala se tak součástí prestižního společenství firem a společností, které se v systémech řízení pohybují na té nejvyšší rozpoznané úrovni. Tyto společnosti a firmy vzešly z národních soutěží obdobně udělovaných cen za kvalitu. Jsou vždy hodnoceny v tzv. předpokladových kritériích vedení, strategie, pracovníci, partnerství a zdroje, procesy a služby, a dále ve výsledkových kritériích jako jsou výsledky žáků, výsledky pracovníků, výsledky společnosti a ekonomické výsledky. V manažerském hodnocení se posuzuje vytváření hodnot pro zákazníky, kterými jsou primárně žáci, sekundárně jejich rodiče, vytváření trvale udržitelné budoucnosti, rozvíjení schopností organizace, využívání kreativity a inovací, vedení na základě vize, inspirace a integrity, agilní řízení, dosahování úspěchu díky schopnostem pracovníků a trvalé dosahování vynikajících výsledků. To, co rozhodlo o vítězství školy, byla jednoznačná orientace na výsledky. Mezi ně patří vysoká přidaná hodnota žákům, kterou získávají studiem na škole. Uplatnitelnost žáků po absolvování maturity je stoprocentní. Absolventi školy buď dále pokračují ve studiu na vysokých školách nebo se uplatní jako 3D animátoři, grafici, výtvarníci, fotografové a produkční. Vysoká umělecká hodnota prací žáků se oceňuje již během studia, žáci vystavují v prestižních galeriích nebo se úspěšně účastní uměleckých soutěží.

Střední odborná škola multimediální a propagační tvorby poskytuje střední odborné vzdělávání v uměleckých oborech a odborných oborech. Svoji činnost zahájila v roce 2006, kdy vyučovala obory Management aplikace osobních počítačů a Management obchodu a služeb. Pod vlivem demografických změn a změn v zájmu a poptávce po vzdělávacích službách se postupně transformovala a specializovala na výuku uměleckých předmětů (více viz na www.eduso.cz).

V současné době zajišťuje výuku v těchto vzdělávacích programech: Animace a multimédia, Fotografie a média, Počítačová animace a multimedia, Počítačová grafika a výtvarnictví a Produkce. Všechny programy jsou vyučovány v maturitních oborech denního studia. Na Střední odborné škole multimediální a propagační tvorby studuje 370 žáků, převážně z hlavního města Prahy a Středočeského kraje. Pedagogický sbor tvoří 30 pedagogů, z nichž někteří působí jako aktivní výkonní umělci.

Management Střední odborné školy multimediální a propagační tvorby trvale usiluje o kvalitu výuky a efektivnost své práce. V roce 2008 škola implementovala systém managementu kvality a byla certifikována podle standardu ISO 9001. V roce 2010 se úspěšně zapojila do Programu Národní ceny kvality a v modelu START Plus a získala ocenění v kategorii veřejného sektoru. Škola dále využívá mezinárodní spolupráce a získává relevantní zkušenosti a poznatky ze zahraničí.

Školu v systémech řízení kvality od roku 2008 vede včetně úspěšných účastí v Národních cenách kvality České republiky Mgr. Blanka Hrudková, zpracovatelka Podkladové sebehodnotící zprávy v modelu Excelence 2014 (více viz na www.systemyqes.cz).

Co je to Národní cena kvality České republiky a co je model EFQM Excelence?

EFQM excelence model je nejúspěšnější evropský nástroj řízení firem. Byl vyvinut nadací EFQM založenou 14 evropskými - zejména automobilovými - koncerny v reakci na zaostávání Evropy za USA a Japonskem. V dnešní době jej používá více než 30.000 firem, od největších koncernů, po organizace veřejného sektoru (úřadů, škol, zdravotnických zařízení, poskytovatelů sociálních služeb) a drobné firmy s méně než 10 zaměstnanci. Efektivita EFQM modelu je dokázána dlouhodobými statistikami, které uvádějí 48% (u velkých organizací) a 63% (u malých organizací) nárůst zisku.

EFQM model je základem hodnocení firem v Národních cenách kvality. Tato prestižní ocenění jsou udělována v 95 zemích světa. Jejich vysokou prestiž zajišťují i záštity hlav států a předsedů vlád: ve Velké Británii a ve Španělsku je cena pořádána pod patronací královské rodiny, ve Francii ji předává prezident, ve Švédsku král. Obdobnou cenu v USA předává americký prezident.

Národní cena kvality ČR je:

  • mocný nástroj pro přivedení firmy k úspěchu
  • prestižní ocenění vysoce hodnocené i v zahraničí
  • možnost porovnat své kvality s těmi nejlepšími
Národní cena kvality České republiky přišla v době, kdy české podniky byly více konfrontovány s konkurenčním prostředím nejen ve světě, ale i na domácím trhu. Program měl za cíl veřejně ocenit podniky, které systematicky zlepšovaly jakost všech svých činností a dosahovaly tak výsledků, které jim umožňovaly v tvrdém konkurenčním prostředí dosahovat vynikajících výsledků.

Tento program je určen pro inspiraci, povzbuzení a poučení těch, kteří se dosud touto cestou nevydali.

Při přípravě byly využity zkušenosti získané ve vyspělých zemích z obdobně fungujících programů.

V roce 1997 byl model české ceny v plném rozsahu harmonizován s modelem Evropské ceny.

Držitelé ocenění v programu jsou slavnostně vyhlášeni při příležitosti Evropského týdne kvality v České republice.

V roce 2001, vláda svým usnesením č. 806 o Národní ceně České republiky za jakost jako součásti Národní politiky podpory jakosti vyslala veřejnosti jasný signál své podpory tomuto programu. Na základě tohoto usnesení se vyhlašovatelem programu stala Rada ČR pro jakost, organizátorem z pověření rady i nadále zůstalo Sdružení pro Cenu České republiky za jakost a předáním Národní ceny byl pověřen předseda vlády. (více viz na www.npj.cz)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.