Psycholožka: V rodinách zůstaly bez pomoci zavřené děti

úterý 22. prosince 2020 ·

V prognóze Nadace Sirius a agentury Median se 98 odborníků z oblasti péče o děti shodlo, že největším ohrožením domácností nejsou jen ztráty příjmů a střechy nad hlavou. Stres rodičů, psychické i fyzické vypětí a například také narůstající čas strávený v kyberprostoru, mohou vést i k častějšímu fyzickému násilí. Zkušenosti z terénu naznačují, že se odhady naplňují. „Problémů v rodinách přibývá. S jistotu víme, že narůstá domácí násilí, tedy i násilí na dětech – fyzické, psychické i sexuální,“ uvedla v rozhovoru pro server iROZHLAS psycholožka a ředitelka Dětského krizového centra Zora Dušková, která se na vytvoření prognózy podílela. 


Nárůst klientů registrovali už v jarních měsících, nyní jich ale mají o 40 procent více než v loňském roce. Roste také počet těch, kteří místo telefonu volí online chat. „Děti často nemohou telefonovat, protože jsou doma neustále s někým dalším,“ dodává Dušková. Děti ale nehledají jen únik od násilí ze strany rodičů, trápí je také úzkosti spojené s nejistotou, obavy o zdraví blízkých, ale i šikana v kyberprostoru. 

„Velikým problémem je osamělost dětí, přestaly chodit do školy, na kroužky, sportovat. Spousta dětí zoufale hledá v kyberprostoru někoho, kdo si s nimi bude povídat. Čelí tak obrovským rizikům zneužití online,“ říká ředitelka Dětského krizového centra. 

Stát podle Duškové na tyto děti málo myslí. „Od jara jsme slyšeli, že ohroženou skupinou jsou senioři. Ano jsou, ale velmi málo se mluví o tom, že nám v rodinách zůstaly bez pomoci zavřené děti,“ dodává. 


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.