Plaga: Věřím, že přinejmenším žáky 1. a 2. ročníků základních škol se podaří vrátit do lavic ještě v průběhu listopadu

úterý 10. listopadu 2020 ·

„Za školství řeknu, že už víme, jak školy otevírat a na základě jakých priorit. Ovšem to, kdy se tak skutečně bude moci stát, musí říct ministerstvo zdravotnictví. Současný ministr Jan Blatný se chce řídit daty a doporučením odborníků, což plně respektuji, a proto záleží na něm a jeho odborném týmu, jak rozhodne, co se týče termínů. Pevně však věřím, že přinejmenším první dva ročníky základních škol se podaří vrátit do lavic ještě v průběhu listopadu,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny ministr školství Robert Plaga. 


Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co by měli pedagogové dělat, aby rodičům zejména mladších žáků vysvětlili, že domácí vzdělávání nebo alespoň doučování je nezbytné? 

Řekl bych, že klíčový je v této oblasti kontakt mezi rodiči a školou. Především by učitelé neměli žáky přetěžovat a měli by ze své pozice sami odhadnout, jaké vědomosti jsou v tuto chvíli klíčové. 

Pandemie prostupuje nejen Evropou a jednotlivé státy přistupují k otázce (ne)uzavření škol různě, mnohde školáci dál usedají do lavic. Z jakých podkladů a dat vycházela při svém rozhodnutí školy zavřít česká vláda?

Z odborných dat ministerstva zdravotnictví a kriticky nepříznivých modelů vývoje koronavirové epidemie. Proto vláda musela přistoupit k bezprecedentnímu uzavření škol včetně prvních stupňů. Nejen podle mého názoru, ale i kvůli řadě objektivních důvodů se škol musí týkat první vlna rozvolňování. Návrat dětí do škol je klíčový. Žádám firmy, aby byly zodpovědné a svým zaměstnancům umožnily přechod na tzv. home office v mnohem větší míře, neboť i to by mohlo značně napomoci s realizací návratu dětí do škol. Odhady hovoří o tom, že na práci z domova může přejít až 33 procent pracovní síly v České republice. Zatímco v jarní vlně epidemie jsme se v tomto směru dostali k číslu 23 procent, teď, kdy je epidemiologická situace daleko horší, je to zhruba 14 až 15 procent, tedy výrazně méně. 

Jaká bude podoba výuky, až se děti vrátí do lavic? Neměly by se kvůli zpoždění, ale i na základě nově nabyté perspektivy proměnit osnovy, učební postupy, způsoby hodnocení? 

Současná situace potvrdila to, nač upozorňuje i Strategie 2030+, a totiž přehlcenost rámcových vzdělávacích programů (RVP), potvrdila mezikrajové nerovnosti v přístupu ke vzdělání a potřebu zaměřit vzdělávání více na získávání kompetencí, které by odpovídaly 21. století, kam spadá i navýšení digitálních kompetencí učitelů. Práce na nových RVP by se měly odehrát jako jedna z předních priorit Strategie 2030+. Do budoucna se rovněž chceme zaměřit na podporu formativního hodnocení žáků, k němuž přistupuje čím dál více škol. 


Celý rozhovor naleznete v Lidových novinách

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.