Česká škola končí

čtvrtek 14. ledna 2021 ·

Česká škola končí. Mrzí mě to. Myslím, že má smysl. A bude chybět. Rozhodnutí vydavatele ale chápu: Česká škola prostě není součástí jeho byznysu a navíc tu máme krizi. To rozhodnutí samozřejmě nepřišlo ze dne na den. Od října probíráme možnosti, zda a jak by mohla Česká škola fungovat mimo Albatros Media. Já osobně se ale domnívám, že je to definitivní konec. 


Michal Komárek (archiv autora)
Míra nezávislosti, kterou vydavatel České škole poskytl, je zcela unikátní. A myslím, že neopakovatelná. Ale bez takové nezávislosti nemá Česká škola smysl. 

Díky České škole jsem se setkal s mnoha mimořádnými osobnostmi. Byl bych vděčný, kdyby učily moje děti. Děkuji! Setkal jsem se i s lidmi, k nimž bych svoje děti nikdy neposlal. 

Trávil jsem s Českou školou poslední více než čtyři roky v režimu 24/7/365, tak si dovolím na závěr být trochu osobní: Svoji skoro sedmiletou dceru jsem zatím do školky ani do školy neposlal a učím ji doma. 

Ale věřím, že dříve či později se setká s vynikajícími učiteli. Těm ostatním ji nevydám! 

Děkuji! Hezký den! :-) 

Michal Komárek

63 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
14. ledna 2021 v 10:49  

Děkujeme za osobní zpověď, pane Komárku. Vaší dceři přeji, aby její tatínek prozřel, protože naše školy rozhodně nejsou tak špatné, jak tvrdí různí aktivisté, na jejichž stranu se po celou dobu působení na tomto portálu stavěl.

Ivo řekl(a)...
14. ledna 2021 v 12:35  

Školy nejsou špatné díky obětavým učitelům, kteří musí nést to břímě včetně příkoří...
Management stojí za...

tyrjir řekl(a)...
14. ledna 2021 v 12:49  

Co se stane s obsahem české školy?

Server Česká škola je značka vlstněná Albatrosem, který ji kdysi koupil tuším od vydavatelství časopisu Computer. Uvidíme, jak s ní naloží.

Když Česká škola někdy v roce 200O vznikala, provozoval jsem školské stránky Brána DTS, které po určitou dobu měly větší návštěvnost než Brdičkův Spomocník atd.

http://www.ceskaskola.cz/2002/02/ondrej-neumajer-u-tabule-wwwdtscz.html
http://www.ceskaskola.cz/2004/01/jan-wagner-ty-skolske-portaly-ceske-1.html

Dostal jsem tehdy od Computeru nabídku spolupracovat na České škole. Odmítl jsem to. Brána DTS skončila v dubnu 2019. Byla vypnuta provozovatelem hostovacího serveru s uvedením důvodu, že server ukončil podporu verze Linuxu, ve které byly stránky naprogramovány.

Proč teď Albatros "ukončuje" Českou školu? Jak a kdy ji ukončí? Prodá ji někomu? Vypne ji a zahodí přitom cenný archiv článků? Nechá ten archiv zachovaný pro veřejnost?

Tohle jsou věci, které mne zajímají víc než osobní názory a pocity pana Komárka.

Jiří Týř



Robert Čapek řekl(a)...
14. ledna 2021 v 13:17  

I když jsem někdy marně hledal klíč k pochopení, proč a co pan Komárek maže a co nechává, sluší se mu poděkovat za jeho práci. Česká škola třibila názory a kromě ukázky myšlení některých exotů přinášela i zajímavé informace a podněty. Takže, pane Komárku, díky a hodně úspěchů v další činnosti.

P.S. Školský web, vedený panem Týřem, to tedy musel být masakr! :-D

Unknown řekl(a)...
14. ledna 2021 v 13:36  

Teda nevím, kde si teď frustrovaní kantoři budou nadávat a spílat do nevzdělanců. To je pro ně dost smutná zpráva. Panu Wágnerovi určitě ztuhl úsměv na tváři. Teď se všichni dlouholetí borci na školství přesunou na jeho portál.

Unknown řekl(a)...
14. ledna 2021 v 14:04  

Klobouk dolů za veškerou energii, kterou České škole pan Komárek věnoval. V mediálním prostoru bude Češká škola chybět.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. ledna 2021 v 14:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Tajný Učitel řekl(a)...
14. ledna 2021 v 14:12  

Pane Komárku, děkuji mnohokrát za vaši práci, trpělivost a schopnost důstojně snášet okopávání některých ctihodných diskutérů. Portál České školy byl šest let let nedílnou součástí mého pracovního dne a byť jsme se zde někdy s kolegy pořádně porvali, vždy byly tyto výměny názorů pro mne přínosné. Hlavně pak byly, až na nejvulgárnější výjimky, možné názory představitelů celého spektra ideových proudů. Nikdy to nebyla názorová bublina pro vyvolené.

Přeji Vám mnoho úspěchů ve vašem dalším snažení a také abyste pro svou dcerku našel dobré učitele. Snad ještě nevymřeli. Česká škola bude v českém vzdělávacím diskurzu velmi chybět.
TU

tyrjir řekl(a)...
14. ledna 2021 v 14:19  

Zřejmě nejprofesioálněji vedenými "školskými" stránkami jsou podle mne stránky Eduinu, bůhví odkud financované neziskovky. Česká škola, přes všechny výhrady k ní, byla neoliberálně zaměřenému Eduinu určitou potřebnou a fungující protiváhou. Důvody, proč ji Albatros "ukončuje", mohou být různé. Uvidíme, co s Českou školou nakonec Albatros udělá. Wagnerovsky (ne)pedagogické stránky Českou školu nezastoupí.

Viz

Zůstane zachován archiv článků České školy pro obecnou a odbornou veřejnost?
http://www.ceskaskola.cz/2021/01/portal-ceska-skola-k-31-lednu-2021.html

Pedagogická komora řekl(a)...
14. ledna 2021 13:55

Česká škola je naštěstí zapojena do projektu archivace webů, takže články by neměly být ztraceny: https://www.webarchiv.cz/cs/

Rozhodně je ovšem škoda, že tento portál končí.


Souhlasím. Otázkou je například, zda do toho archivu (články včetně komentářů k nim)bude jednoduchý přístup přes původní doménu (se zachováním odkazů), nebo zda to bude přístup všelijak kostrbatý.

Doufám, že se najde někdo, kdo založí skutečný školský portál - portál se vším důležitým, co k němu patří. Doufám, že tím někým nebude aktivistická neziskovka. Tím někým zřejmě nebude "informaticky a komunikačně chromé" MŠMT. Držím školám a učitelům pěsti, aby to dobře dopadlo.


Laďka Ortová řekl(a)...
14. ledna 2021 v 14:56  

Pane Komárku,
děkuji za Vaši práci pro ČŠ a pro nás pro všechny. Oceňuji, že jste při moderování diskuse tady nikdy nesklouzl k osobním útokům a udržel nervy na uzdě. Ne každý borec by to dokázal. Přišlo mi taky důležité, kolik jste nalezl a zveřejnil článků z nejrůznějších zdrojů a víceméně i z různých končin názorového spektra a k tomu ještě publikoval vlastní texty.

Pokud se necítíte pracovně vyčerpán, neuvažoval jste třeba o kampani na Hithitu nebo nalezení jiného způsobu financování ČŠ než přes Albatros? Na Eduinu se nediskutuje, Pedagogické info se z nějakého důvodu rozjíždí poněkud pomalu, a tak nezbývá moc prostoru, kde by se mohli vyjádřit učitelé, rodiče, i studenti nebo žáci a snažit se vzájemně pochopit nebo aspoň respektovat své postoje. To bude v českém prostoru velmi chybět.

Každopádně Vám přeji hodně zdaru, radost z tvorby a řízení vlastního projektu a pro dceru inspirativní lidi vůkol.

rváčkazvesela řekl(a)...
14. ledna 2021 v 15:20  

Ne každý borec by to dokázal. Učitelé ve třídách musejí vydržet také ledacos....
...se snažím ještě užít tón diskuze:-)
Nicméně pane Komárku opravdu děkujeme!!
BYLA to platforma otevřená všem názorům. Toho si musíme cenit.
Snad nebude ten minulý čas napořád ....tzv.na věčné časy A NIKDY JINAK...
PANE ALBATROS - AŤ Z VÁS NENÍ PŠTROS!!

Jiří Lukáš řekl(a)...
14. ledna 2021 v 16:11  

Pane Komárku,

podobně jako jistě mnozí další čtenáři ČŠ bych rád vyslovil uznání a poděkování za to, jak jste tento web vedl. Myslím, že jste zde na České škole vytvářel to, co česká škola nutně potřebuje – to, že si lidi mají ostatních lidí vážit.

Hodně sil a ať se daří!

Karel Gargulák řekl(a)...
14. ledna 2021 v 16:24  

Vážený pane Komárku, jen bych se chtěl přidat ke kolegům a kolegyním a upřímně Vám poděkovat za Vaši práci pro (a na) portálu. A zároveň především díky za práci pro české školství a vzdělávací politiku. Česká škola byl vždy zdroj pro moji práci a bude mi upřímně chybět.
Ať se Vám daří!

S pozdravem
Karel G.

Nowak řekl(a)...
14. ledna 2021 v 17:17  

ČŠ bude bezpochyby čtenářům chybět. Všichni jsme si asi občas říkali "proč tady je zrovna tohle?", ale cekvě šlo o důležitý zdroj informací. Osobně jsem jako nedostatek chápal malý okruh diskutujících a časté osobně zaměřené diskuze, ktzeré bylo pro pana KOmárka obtížné nějak usměrnit. Fakt je ovšem, že diskute o vzdělání nekvete ani jinde - např. rvp.cz má doskuzi minimální - učitelé tam zhlédnou výukový materiál třeba 2 000x a diskuze je prázdná.
Kdo by měl ČŠ provozovat? Je dosti zvláštní, když ji provozovala jedna firma, která není ani přímo vázána na školství. Když vynecháme bohatého mecenáše, pak by připadalo v úvahu, že se takového serveru ujme několik institucí včetně státu. Mohlo by jít např. o nakladelství učebnic (a nevadilo by, pokud by zároveň prezentovala své nové tituly), některé další zdorje (třaba dosavadní provozovatel), stát -min. školství. Mohlo by jít i o neziskovou organizaci (samozřejmě ne o odbočku EDUINu!) a mohlo by se tak ukázat, že neziskovka není automaticky zbytečná a hloupá.
Děkuji panu K0márkovi za jeho práci.
(Výš v diskuzi jsem zahlédl, že EDUIN je vlastně neoliberální - a já furt nevěděl, co mi na něm tak vadí!)

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. ledna 2021 v 17:44  

Udělám výjimku - jsem slušná a také poděkuji. I když jsem ze tohoto portálu odešla kvůli tvrdé cenzuře a nevyváženosti příspěvků.
Přesto musím přiznat, že jsem Českou školou "odkojena". V určité době to tu bylo fajn.
Věřím kreativitě pedagogů s tím, že nebude dlouho trvat a něco jako Česká škola začne fungovat znovu.

Veronika Valíková řekl(a)...
14. ledna 2021 v 18:15  

Děkujeme za velkou pomoc s maturitami, které se po deseti letech pomalu vrací do škol.

VERonika Valíková za SUČJL

Karel Lippmann řekl(a)...
14. ledna 2021 v 18:58  

Děkuji, pane Komárku.

Anonymní řekl(a)...
14. ledna 2021 v 19:05  

S Českou školou jsem byl spojen od úplných začátků. Líbil se mně styl pana Wagnera (Janka), který necenzuroval a nechal diskuzím volný průběh. Přestože jsem mnohdy nesouhlasil s názory některých, tak to stále ještě byla diskuze. Mnohdy to byly opravdu divoké výměny názorů. Díky za to. Pan Komárek byl nucen diskuze korigovat, mnohdy to bylo opravdu za hranou. Moc se mu ani nedivím. Dělat tuto práci je velmi náročné a práce je pro šéfredaktora sebevražedná. Tak se tedy těším na nového sponzora a především "sebevraha".

Charlie řekl(a)...
14. ledna 2021 v 19:15  

Také jsem tady začínal ještě za ComputerPressu a odešel za éry pana Komárka. Neoliberalismus, aktivismus a progresivismus není nic pro mě. Sbohem Česká školo, ale doufám že nikoli sbohem české školství.

laimes řekl(a)...
14. ledna 2021 v 19:20  

Přeji vaší dceři,aby se v životě setkávala pouze s přimáři Sovami či mudr Blažejemi,jinak vy jste tady,upřímně řečeno,předváděl kvalitu mudr Cvacha

Josef Soukal řekl(a)...
14. ledna 2021 v 20:36  

Česká škola se za nynějšího administrátora stala tendenčním a celkově problematicky vedeným portálem, přesto ji mělo smysl sledovat jako jeden ze zdrojů informací.

Rád bych poděkoval těm přispěvatelům a diskutujícím, kteří s rizikem vystavení se sprostotě jiných administrátorem podporovaných "diskutujících" a cenzurním zásahům na tyto stránky vnášeli serióznost a neúnavně poukazovali na zde neustále opakované omyly, popř. vyvraceli nejrůznější polopravdy, manipulace či přímo lži šířené o vzdělávání a školství.

Beny řekl(a)...
14. ledna 2021 v 20:56  

Nelituji, fungovala zde neoprávněná cenzura jako před rokem 1989.

mirek vaněk řekl(a)...
14. ledna 2021 v 20:56  

Je to škoda. Portál s tradicí končí. Jedno z mála míst, kde se nejen učitelé dozvídali informace a mohli v diskuzi vyjádřit svůj názor.

Panu Komárkovi děkuji za jeho práci, která byla mnohdy nevděčná. Ale tak to v médiích bývá.
A přeji mu hodně úspěchů v další práci s nabytými bohatými zkušenostmi.

Jen doufám, že to nebude počátek domina a likvidace všech platforem, kde probíhá svobodná diskuse.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
14. ledna 2021 v 21:51  

"... a mohli v diskuzi vyjádřit svůj názor."

"..., kde probíhá svobodná diskuse."

Pane Vaňku, opravdu jste navštěvoval Českou školu :-) ?

Simona CARCY řekl(a)...
14. ledna 2021 v 21:59  

Česká škola je jako vaše auto, v němž se zabila vaše tchýně. Je to pech, přijít o takovej bourák s tradicí, skoro veterána. Velká škoda.

Lenka Dohnalová řekl(a)...
14. ledna 2021 v 22:15  

Pane Komárku,

já Vám moc děkuju. Prožila jsem tu mnoho názorových sporů, které mě posouvaly dál.
Díky...

h.o.p. řekl(a)...
14. ledna 2021 v 22:35  

laimes

tolik chyb ve dvou řádcích...

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2021 v 1:36  

Není pravda, že za pana Wagnera nebyla Česká škola cenzurovaná. Nemazal sice komentáře beze stopy s odůvodněním, že jde o tzv. spam, jak to někdy dělal později pan Komárek, ale zhruba od dubna 2016, v době, kdy jsme tu diskutovali o ne(zcela)funkčním MŠMT pod K. Valachovou, o nechopnosti školských odborů atd., se začal J. Wagner agresivně účastnit diskusí a označoval přitom někdy lidi s jiným názorem jako trolly atd. apod. I to je cenzura. V tom bohužel pokračoval i ve svém novém působišti a tyto praktiky se podle mne přenesly i do tzv. "Pedagogické komory".

Lidé mají různé názory a dobré věci se rodí v demokratické diskusi. Když pan Wagner odcházel z České školy, poděkoval jsem mu za vše dobré, co pro českou i Českou školu udělal. I panu Komárkovi teď děkuji za vše dobré a nebylo toho málo. Věřím, že se mu podaří své zkušenosti i nadále profesně uplatňovat.

J.Týř








Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. ledna 2021 v 6:44  

Já myslím, že k tomu jste pana Wágnera ovšem donutil Vy :-)

Tajný Učitel řekl(a)...
15. ledna 2021 v 7:32  

Je pozoruhodným faktem, že k exodu některých diskutérů z České školy na názorově spřízněnější platformu došlo také proto, že pan Komárek NEMAZAL některé nepohodlné příspěvky. Dnes mu titíž lidé mají za zlé opak. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.
Nicméně, pane Komárku, kdyby se přeci jen našla cesta jak Českou školu udržet nad vodou, dejte vědět, můj email znáte.

Datel řekl(a)...
15. ledna 2021 v 8:11  

Pan Čapek se považuje nebo nepovažuje za exota? Jinak je škoda, že ČŠ končí.

Ondřej Neumajer řekl(a)...
15. ledna 2021 v 8:15  

Stránky ČŠ jsem navštěvoval od přelomu století, svůj první článek jsem zde jako učitel ZŠ publikovat 1. 11. 2000. V této souvislosti je vhodné kromě pana Komárka a Janka Wagnera zmínit i skvělého Vítka Šebora, který portál vedl v té době a nešlo pouze o články, ale o mnoho různorodých aktivit a iniciativ (namátkou KING - království informační gramotnosti s materiály pro informatiku).

Web ČŠ jsem pravidelně navštěvoval i poslední roky, zcela jsem ale přestal přispívat do komentářů. Převládající styl, ale i agresivita a mnohé názory zůstavších diskutérů mne odrazovaly. Prostě jsem to necítil za dostatečně uspokojující, abych do toho vkládal svoji energii. Díky pane Komárku za vaši průběžnou snahu s tím něco dělat. V kultuře diskuzí máme všichni co dohánět, zde to bylo pěkné cvičiště.

ON

Oldřich Botlík řekl(a)...
15. ledna 2021 v 9:24  

Už dávno, ještě za působení J. Wagnera, jsem si říkal, že prostor pro demoliční četu tvořenou několika málo diskutujícími bez schopnosti kritické sebereflexe nebude nakladatelství Albatros ani žádný jiný mecenáš udržovat dlouho. Albatros to nakonec vydržel několik dalších let, i když skutečným přínosem České školy byl spíš denně aktualizovaný přehled informací ze školství než těch několik málo kvalitních diskusí.

Členy demoliční čety tedy čeká po 31. lednu pořádný absťák. Možná by mu mohli předejít, spořádaně opustit ČŠ už nyní a začít poškozovat pověst českých učitelů zase jinde. Přechod bude snadný, protože jim je vlastně úplně jedno, pod kterými texty svou jalovou výměnu povrchních názorů vedou.

Doporučuji jim třeba texty PhDr. Jiřího Kostečky, Ph.D., v jazykové poradně Asociace češtinářů, profesního spolku sdružujícího praktikující učitele českého jazyka a vedeného Mgr. Josefem Soukalem a Mgr. Vladimírem Stanzlem. Všichni tři jmenovaní jsou – jako diskutující – z podobného těsta jako demoliční četa, a navíc volají po absolutně svobodné diskusi bez jakýchkoli omezujících zásahů. Jak oni říkají, zásahů cenzorských. Kontroloval jsem dnes ráno, že je tam trvale spousta volného místa, takže si všichni tři volnou diskusi jistě užijí a nebudou ji nijak cenzurovat.

A na své si určitě přijde i Památník národního písemnictví, který vše zaznamená pro příští generace.

Eva Adamová řekl(a)...
15. ledna 2021 v 10:31  

No, před dvěma lety odešlo z ČŠ přes dvacet pravidelně diskutujících s rozumnými (např. poste.restante) a někdy i vtipnými názory (např. nicka.pytlík) a už od té doby byla ČŠ mrtvá. Její částečné oživení přinesl až koronavirus, ale to už byla jenom agónie.

Michal Komárek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 10:45  

Paní Adamová zkuste být na závěr alespoň trochu korektní. Myslím, že dobře víte, že většina diskutujících, kteří odešli, před třemi roky, se opět vrátili, nebo se opakovaně vraceli a odcházeli. Poste.restante se tu například angažoval mohutně. Ostatně Vy také.

Snad jediná, kdo z pravidelných "viditelných" diskutujících odešla opravdu důsledně a jednou pro vždy, byla Ygrain. Té důslednosti si vážím, byť zrovna její odchod mě mrzel. Zdravím!

Michal Komárek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 10:58  

Byť velmi nerad, musím i tuto diskusi moderovat. Není totiž důvod, aby ČŠ měnila pravidla proto, že diskuse se odehrává pod textem ohlašujícím její konec.

Neboli: Příspěvky pana Doležela tady už nemají, co dělat. A logicky ani příspěvky, které na SPAM reagují. Jednoduché.

Děkuji a omlouvám se za nepřehlednost rubriky "Diskuse". Diskusi nerušeně lze sledovat v rubrice "Komentáře" v horní liště nebo přímo pod textem.

Eva Adamová řekl(a)...
15. ledna 2021 v 13:06  

Poste.restante se sem, pane Komárku, vracel velmi sporadicky, a to většinou jen tehdy, když už Vaše mazání přesáhlo míru. A ani ostatní, kteří zde předtím intenzivně diskutovali, už se nic moc do diskuzí nezapojovali. Jestliže si nejste schopen připustit, že konec ČŠ nastal už před třemi lety, nic s tím nenadělám, ale je to bohužel tak.

Michal Komárek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 13:10  

Je relativně snadno doložitelné, že nemluvíte pravdu, paní Adamová. Ale není třeba to rozvíjet, já s Vaší představou o České škole polemizovat nechci. Mějte se hezky!

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2021 v 13:35  

Anonymni z 21:30 řekl(a)... Já myslím, že k tomu jste pana Wágnera ovšem donutil Vy :-)

Opravdu? A čím? Tím, že jsem poukázal na "nemohoucnost" té bubliny kolem J. Wagnera? Když jsem na jaře 2016 napsal, že nejen ta bublina kolem J. Wagnera a členové UPS by se měli spolu se všemi učiteli vč. PedF, se zřizovateli škol atd. snažit o ustavení skutečné Učitelské komory, sesypali se na mě členové Wagnerovy suity jako sršni. Když jsem tu mnohdy kádrovacky nadutou ale jinak hlavně užvaněnou Wagnerovu bublinu nazval pirátsko sluníčkářskou lobby, bylo zle. Ta PSL bublina teď plaskne na nejmenovaném serveru v (ne)Pedagogické (ne)komoře. Asi jsem to opravdu zavinil já. :)))

J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 13:37  

Pane Týři, chápu, že jste měl potřebu reagovat, ale toto prádlo perte, prosím jinde. Děkuji!

Ondřej Šteffl řekl(a)...
15. ledna 2021 v 13:51  

Michale, díky za tu práci, vytrvalost i pevné nervy.
Ondřej Šteffl

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. ledna 2021 v 14:19  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. ledna 2021 v 14:20  

Pane Týři, abyste se necítil ukřivděn, tak Vám odpovím, předpokládám, že Vám odpověď přijde do schránky, protože tady asi dlouho nevydrží.

Nezavinil jste si to (dle mne) nějakým upozorňováním na "bubliny" či odhalením nějakého spiknutí, ale co si pamatuji, byl jste schopen pod sebe naskládat množství příspěvků, které byly mimo a myslím, že nikoho nebavilo se tím prodírat...

Možná to tak není, ale já jsem to tak vnímal.

Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2021 v 14:45  

"Míra nezávislosti, kterou vydavatel České škole poskytl, je zcela unikátní. A myslím, že neopakovatelná."

Ano, to byl hlavní problém České školy. Neměla žádnou redakční radu, což vedlo k jejímu postupnému úpadku a nyní bohužel i zastavení...

Michal Komárek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 15:13  

Pane Sárközi, nevymýšlejte si. Vy prostě nevíte nic o tom, jak byla Česká škola řízena... O její kvalitě si myslete, co chcete, ale nepředstírejte, že máte informace, které nemáte.

Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2021 v 15:36  

Já jsem vážně uvažoval, že na Českou školu přestanu od února chodit, neb mi zde byly v poslední době mazány komentáře jako na běžícím pásu...

Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2021 v 16:09  

Pane Komárku, budu rád, když zde popíšete podrobněji, "jak byla Česká škola řízena". Určitě si to s chutí přečtou i další lidé zde. Pokud má Česká škola redakční radu, ocením, když zveřejníte jména členů této redakční rady.

Robert Čapek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 17:37  

Samozřejmě, že pan falešný prezident falešné komory Sárközi bude tvrdit, že po odchodu viceprezidenta J. Wagnera prodělala Česká škola "úpadek". Každý může vidět ten "rozkvět" Pedagogického infa, který Wagner nyní vede a kam nechodí diskutovat skoro nikdo :-) Jáka tam je "redakční rada"? Jak ta je "řízena"? Ale, koho to vlastně zajímá...

Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2021 v 18:00  

Web Pedagogické.info je soukromý projekt Janka Wagnera, kterému se věnuje zdarma ve volném čase. Nelze ho srovnávat s Českou školou, kterou provozuje velká komerční firma a má placeného šéfredaktora, jenž trávil svou prací "poslední více než čtyři roky v režimu 24/7/365", jak píše ve svém textu na rozloučenou přímo pan Komárek.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. ledna 2021 v 19:09  

Ano, srovnávat Pedagogické info provozované "bokem" a portál s celoročně ve dne v noci zaměstnaným "redaktorem" je poněkud mylné. Je otázka, jestli Mgr. Robert Čapek, Ph. D. má dostatečné kompetence to rozpoznat...

Robert Čapek řekl(a)...
15. ledna 2021 v 19:33  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. ledna 2021 v 20:16  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Radek Sárközi řekl(a)...
15. ledna 2021 v 20:27  

Napadlo mě podívat se, kdy jsem začal pro Českou školu psát články. Bylo to už v roce 2000! Takže jsem s tímto portálem strávil činorodých 20 let. :-)

V kterém roce jste začali pro Českou školu psát vy ostatní zde? Zjistíte to snadno přes vyhledávání...

Radek Sárközi: Projekt studentské noviny
pondělí 6. listopadu 2000
Štítky: Pedagogika
http://www.ceskaskola.cz/2000/11/radek-sarkozi-projekt-studentske-noviny.html

tyrjir řekl(a)...
15. ledna 2021 v 20:41  

ČESKÉ VZDĚLÁVACÍ HOUBELES?

To, že v České republice v podstatě neexistuje slušný (tj. seriózně, na vědeckém základě slušně koncipovaný, organizovaný a provozovaný) školský portál je podle mne především vina MČMT ČR, jím řízených organizací a "vědecké fronty" reprezentované především Pedagogickými fakultami s PedF UK "v čele". Dnešní rozpolcenost a dotační, nikoli dostatečně rozpočtová, závislost české "pedagogické scény" má podle mne hluboké kořeny v totalitě konformním přístupu odpovědných osob projevující se ještě v bývalém režimu. Těmto totalitně konformním kořenům podle mne odpovídají téměř všechny výhonky "pedagogických keříků", kterým zjevně chybí kmeny rozvádějící živiny do účelně uspořádaných větví tvořících smysluplné koruny mířící do šíře i vzhůru. Různé "šlahounky a šlahouny" toho přízemního keřového podrostu, jehož výrůstky mezi sebou soupeří, přičemž některé se prohlašují za stromy, ale nejsou jími. Hlavní vinu za tento neutěšený stav v "pedagogickém podrostu" vzdělávacího lesa nelesa mají podle mne MŠMT a Parlament ČR - odpovědné orgány, které tento zoufalý stav tolerovaly a tím i dopustily, že v tom lesu nelesu se ani na houby jít nedá. :)))

O tom, že Česká škola byla jedním ze silnějších šlahounů roští v pedagogickém podrostu vzdělávacího lesa podle mne není vážných pochyb.

J.Týř





Anonymní řekl(a)...
15. ledna 2021 v 21:10  

R.Č.
A kterého Unknown máte na mysli? To jen tak pro pořádek. Všichni zde přítomní Unknown nemají vůči osobě Roberta Čapka žádné výhrady. Buď jste se přehlédl (v což doufám) nebo kopete kolem sebe. To je "loučení" a ne trháni parte zesnulého.

Janek Wagner řekl(a)...
15. ledna 2021 v 21:17  

Děkuji Michalovi Komárkovi, že Českou školu udržel při životě téměř pět let, přestože to neměl vůbec jednoduché a byl na ráně ze všech stran. I já jsem ho párkrát pořádně rýpl...

Česká škola to neměla nikdy lehké, počáteční záměr nevyšel a pak se při různých změnách majitelů ocitla na okraji zájmu, ale byla stále svým způsobem rodinným stříbrem nakladatelství.

Musíme poděkovat především "otci zakladateli" Vítkovi Šeborovi, který byl prvním šéfredaktorem České školy!

Je potřeba poděkovat i Vaškovi Kadlecovi, dlouholetému generálnímu řediteli Albatros Media, že nad námi držel dlouhá léta ochrannou ruku. Bez něj by to opravdu nešlo!

Pro mne bylo v historii České školy několik milníků: v roce 2005 jsem se stal výkonným redaktorem a po odchodu Vítka Šebora v roce 2008 i šéfredaktorem. Českou školu ovlivnil i rozjezd portálu RVP.cz, který díky desítkám milionů z ESF byl nepřekonatelným konkurentem. V roce 2009 jsme přešli do low-cost režimu a vsadili na agregaci zpráv z médii, z MŠMT a PŘO. To se nám povedlo a Česká škola byla hojně navštěvovaná například řediteli škol, protože zde našli přehledně vše potřebné. A měli jsme i pár dalších "zářezů na pažbě", například při pádu webu CERMAT s řešením maturitních testů, kdy jsme pomohli desítkám tisíc maturantů.

Doufám, že se archiv České školy udrží při životě. Mrtvých a zcela ztracených školských webů už bylo hodně. A ani resuscitace se často nedaří...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. ledna 2021 v 21:22  

Unknown: On myslel mě, ale mnohé mu uniká...

tyrjir řekl(a)...
16. ledna 2021 v 9:56  

Od října probíráme možnosti, zda a jak by mohla Česká škola fungovat mimo Albatros Media. Já osobně se ale domnívám, že je to definitivní konec.

Obchodní značku České školy vlastní především ten, kdo vlastní "zažitou" internetovou doménu ceskaskola.cz a některá autorská práva. Pokud by se domněnka pana Komárka ukázala jako skutečnost, znamenalo by to asi, že Albatros si tu doménu a práva ponechá, dá je tzv. k ledu a neumožní někomu dalšímu provozovat server s názvem Česká škola na této doméně?

No, možné to asi je. Uvidíme, jak se nakonec Albatros zachová. :)))

laimes řekl(a)...
16. ledna 2021 v 11:58  

h.o.p. a kolikpak to ?

tyrjir řekl(a)...
18. ledna 2021 v 17:21  

Ať byla Česká škola, jaká byla, přeci jen umožňovala relativně přehlednou publikaci významných statí s relativně kultivovanou diskusí. Je škoda, že končí, nebude-li její obsah nadále přehledně k dispozici včetně internetových odkazů. Pokud s ní Albatros nechce dál pokračovat a pokud ji nepřenechá nějakému nástupci, mohl by ji, myslím, "zakonzervovat" ve stavu, v jakém bude k 31.1.2021. Myslím tím, že by ji ponechal ji k dispozici se všemi odkazy a vyhledávacími funkcemi tak, jak na ni byli její uživatelé k tomuto datu zvyklí.

Jakub Žytek řekl(a)...
26. ledna 2021 v 12:33  

České školy je škoda: nebude se moci v nějaké podobě transformovat jako část portálu Učitelské listy?

Jinak jazyková poradna ASČ poskytuje fundované odpovědi mnoha čtenářům, pane Botlíku. Troufám si říct, že mnohdy i lépe než IJP.

tyrjir řekl(a)...
26. ledna 2021 v 18:47  

České školy je škoda: nebude se moci v nějaké podobě transformovat jako část portálu Učitelské listy?

Pokud by v Albatrosu a v Učitelských listech byla vůle předat a převzít doménu Česká škola k archivaci se zachováním všech odkazů, uvítal bych to, myslím, spolu se všemi, kterým bude Česká škola a její obsah chybět.

J. Týř


Josef Soukal řekl(a)...
28. ledna 2021 v 22:22  

Jakube, publikované příspěvky do poradny mají dnes v souhrnu už statisíce zhlédnutí. J. Kostečka (coby téměř výhradní autor) je oslovován i řadou institucí a firem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.