Člověk v tísni distribuuje učitelům dezinformační dezinfekci

středa 11. listopadu 2020 ·

Vzdělávací program Člověka v tísni JSNS vydává metodickou příručku pro učitele s názvem Dezinformační dezinfekce. Reaguje na dezinformace, poplašné zprávy a konspirační teorie, které se v uplynulých měsících objevily ve veřejném prostoru v souvislosti s koronavirovou epidemií a poskytuje vyučujícím atraktivní materiály vycházející z aktuálních událostí, určené zejména pro výuku mediální výchovy na středních a druhém stupni základních škol. Publikace by měla posloužit jako návod nebo inspirace, jak téma (nejen koronavirových) dezinformací uchopit a začlenit do hodin. 


Informace spojené s onemocněním covid-19 plní od počátku koronavirové epidemie média. Dominují témata zabývající se počty nakažených, původem viru, platnými nařízeními a omezeními, možnostmi léčby, vývojem vakcín, vlivem vládních opatření na každodenní životy obyvatel ČR či dopady na ekonomiku. Kromě seriózních médií se těchto témat chopila i média dezinformační. Ve veřejném prostoru se tak vedle relevantních a ověřených informací rychle rozšířilo i velké množství dezinformací, zavádějících sdělení, poplašných zpráv či konspiračních teorií. 

Nejlepší dezinfekcí je mediální vzdělávání 

„Pro publikaci jsme zvolili název Dezinformační dezinfekce. S určitou nadsázkou jsme chtěli poukázat na to, že dezinformacím se můžeme bránit. Nejefektivnější obranou je přitom posilování schopnosti kriticky analyzovat a posuzovat jednotlivá mediální sdělení, rozlišovat mezi těmi, která jsou založená na faktech, od těch manipulativních a lživých. Nejlepší dezinfekcí je tedy mediální vzdělávání. A při něm by školní výuka měla hrát důležitou roli. Práce vyučujících na tomto poli však není snadná, proto jim chceme být co nejvíce nápomocni,“ vysvětluje spoluautor příručky a ředitel JSNS Karel Strachota. 

Dezinformace mají dopad na jedince i celé společnosti 

„Dezinformační teorie o původu a šíření viru by byly úsměvné historky, kdyby však nebyly zcela vážně šířeny desítkami tisíc uživatelů sociálních sítí a kdyby neměly i smutné dopady v podobě tragických následků (např. otrava české seniorky dezinfekcí), dokáží také dlouhodobě zasévat nejistotu, paniku, ale také apatii, podrývat důvěru v seriózní bádání o viru a jeho šíření a v důsledku takpřímo oslabovat naši ochotu respektovat doporučení zdravotnické komunity. Důkladné poznání dezinformací a mechanismů, které jejich šiřitelé používají, nás může vůči nim učinit odolnějšími,“ uvádí expert na dezinformace Jaroslav Valůch z organizace Transitions, který se na přípravě publikace JSNS také podílel. 

Příručka seznamuje žáky a studenty s pojmy jako konspirační teorie, clickbait nebo ragebait a vysvětluje různé příčiny motivace tvůrců a šiřitelů dezinformací. Autoři doplnili publikaci i speciální karetní hrou s ilustracemi Jana Blažíčka, která s vtipem, nadsázkou a určitou mírou zjednodušení vykresluje motivace typologicky schematizovaných šiřitelů nepravdivých sdělení.


Další informace naleznete zde

2 komentářů:

Jir řekl(a)...
11. listopadu 2020 v 9:44  

Mi příjde mnohem nebezpečnější manipulace s veřejným míněním formou účelového používání grafů z oficiálních statistik Ministerstva zdravotnictví. Zveřejní-li se například, že v tuto neděli bylo o téměř polovičku případů pozitivních méně, můžeme si juchat. Ve skutečnosti už to není tak bombastické, pokud se to přepočítá na počet testování, kde to pak dělá zlepšení "jen" o 10%. Tento graf už tam ale neukáží. Buďto jsou ti redaktoři tak hloupí nebo to dělají schválně. Nebo ten případ se zásahem proti ilegální výuce prvňáčků. Z legrace na jednom serveru se to převzalo na další a další severy s malou poznámkou o zdroji pod čarou a najednou to koluje mezi lidmi jako polopravda, či pravda.

Hausenblas řekl(a)...
12. listopadu 2020 v 11:17  

Moc dobře udělaná příručka! A myslím, že zrovna ve výuce on-line by se hodilo ji na 2. stupni využít, když už žák je na webu a má po ruce internet, aby si podle postupů v příručce zkusil ověřování zdrojů nebo se seznámil s protifakovými weby jako jsou třeba Manipulatori.cz atp. Ale už samo uvažování o tom, jak přemýšlet nad atraktivními hoaxy a nad lží v médiích, je pěkná průprava v myšlení...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.