Děti do škol vracejme až v lednu, riziko třetí vlny je velké, míní viroložka

sobota 14. listopadu 2020 ·

Koronavirus rozhodně neoslabil a další vlny mohou přijít kdykoliv, a to až do doby, než bude Česká republika buď promořená, nebo proočkovaná. V pořadu iDNES to řekla Ruth Tachezy z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Uznávaná viroložka není zároveň nadšená z návratu žáků do škol. Podle ní to představuje příliš vysoké riziko. 


Ruth Tachezy (linkedin.com)
Třetí vlna epidemie podle viroložky může přijít kdykoliv. Riziko rozhodně nepominulo. „Bude záležet na tom, jaká budou opatření a jak dlouho budou trvat. Teď už jsme slyšeli o rozvolňování, jsou nastavena rozvolňovací kritéria. Přála bych si, aby to bylo opatrné. Protože dlouhá doba udržení současných restrikcí je důležitá právě pro to, zda se objeví nějaké další vlny. Pokud se to uvolní příliš brzy a nerozumně, tak se další vlny objeví,“ zamýšlí se. 

Viroložka není nadšená z toho, že se žáci prvních a druhých tříd tak rychle vracejí do škol. Podle ní je jejich návrat už během následujícího týdne uspěchaný. „Vím, že v tom mezi odborníky neexistuje jednotný názor. Ale já osobně si myslím, že by školy měly být zavřeny až do ledna,“ tvrdí. 

„Nechala bych to ve stávajícím režimu, protože se jinak situace nedá uhlídat,“ pokračuje Tachezy. „Jednou věcí je to, že se proinfikují děti, to není samo o sobě podstatné. Ale je tu riziko přenesení na další osoby. Jsou tu rodiče, které to mohou přenést do práce. Prarodiče z rizikových skupin. Proto bych školy do konce roku neotevírala,“ dodává. 


Celý rozhovor naleznete zde

6 komentářů:

Ivo řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 8:38  

Tento moudrý nápad nedojde slechu u lidí, kteří o tom rozhodují.
Takže třetí vlna od ledna do konce dubna je naprosto jistá :-( :-( :-(

Silvie A. řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 8:59  

myslím, že by školy měly být zavřeny až do ledna

V pohodě. Na její slova dojde, ať už si ministerští šílenci zorganizují cokoli. Akorát že učitelé nebudou vyučovat distančně, ale budou ležet na JIPce.

Eva Adamová řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 12:10  

zřejmě spoléhají na to, že čtrnáctidenní vánoční prázdniny to zase utlumí. Jenže pokud se před Vánoci uvolní další restrikce, které se týkají obchodů a setkávání lidí, tak se to spíš ještě rozjede.

A hlavně si přestaňme myslet, že do konce tohoto školního roku budeme ještě někdy v klidu učit. Buď budeme rotovat, nebo budou v karanténě celé třídy, anebo, a to je nejméně příjemná varianta, bude nakažená a v karanténě určitá část pedagogického sboru. To horší nás bohužel teprve čeká.

BP řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 13:35  

Bude nakažení učitelů v práci bráno jako pracovní úraz?

krtek řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 13:40  

"Bude nakažení učitelů v práci bráno jako pracovní úraz?"

Pokud zaměstnanec prokáže, že dodržel všechna opatření a žáci byli poučeni a proškoleni, tak by přece mělo.

P.S.: Jak se to bere u zdravotníků?

Nowak řekl(a)...
16. listopadu 2020 v 16:10  

Pracovní úraz? Zřizovatel to tak brát nebude, ale soud asi ano a měly by to tak brát i odbory a postavit se za učitele. Zvlášť když učitel bude uvádět jako arogument, že mu zřizovatel neposkytl dostatek ochrnných pomůcek. Co dělají v tomto směru odbory? Je hezké, že opakovaně vyzývají ke zvyšování platů učitelů, ale ochrana zdraví do jejich okruhu zájmů má patřit taky.Je zde nějaký odborář, který by věděl, zda se o to odbory zajímají a brání učitele?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.