Plaga: Za 10 dní by mohli žáci ZŠ a maturanti do tříd

sobota 14. listopadu 2020 ·

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v rozhovoru pro Právo přiblížil, jak se budou postupně vracet žáci a studenti do škol, pokud bude nákaza ustupovat. 


Robert Plaga (msmt.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi: 

Už víme, že žáci 1. a 2. tříd, přípravných ročníků a speciálních škol se vrátí do škol ve středu. Platí, že ti už tam zůstanou za všech okolností? 

Návrat žáků 1. a 2. tříd není věc rozvolňování, ale návratu prioritních skupin žáků do systému. I kdyby se situace nedej bože zhoršila, tak ty ročníky ve školském systému zůstávají. 

Ministr zdravotnictví říkal, že už přespříští týden by se mohl aktivovat 4. stupeň, což by znamenalo běžnou výuku pro celý první stupeň ZŠ a rotační pro druhý stupeň. Jsou tam nějaké výjimky? 

Výjimky se samozřejmě musí týkat posledních ročníků, v tomto případě devátých tříd. Takový je náš cíl, který, pevně věřím, bude potvrzen ministerstvem zdravotnictví. U nich by měla probíhat výuka prezenčně, protože tam ta ztráta v přípravě na přijímací zkoušky i s přihlédnutím k minulému pololetí je poměrně velká. 

Budete upravovat přijímačky a maturity vzhledem k tomu, že tato složitá situace se ještě může hodně protáhnout? 

Avizoval jsem, že co se týká jednotných přijímacích zkoušek a maturitní zkoušky, respektive státní části maturity, tak chci nějaké rozhodnutí ještě v listopadu. V současné době se o tom velmi intenzivně bavíme s učiteli, řediteli škol a probíráme varianty. Bavíme se o jejich plusech a minusech a platí termín, který jsem řekl. Jistotu, jak to bude, budou mít žáci a jejich rodiče nejpozději koncem listopadu. 


Celý rozhovor naleznete v deníku Právo

13 komentářů:

Ivo řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 8:38  

další šílený nápad!!!

Zdeněk Bělecký řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 8:42  

Protiepidemický systém MZ přinesl dvě pochybnosti. První z nich jsou nevěrohodná data (absence centrální evidence vývoje v MŠ, absence národního zdroje odhadu reprodukčního čísla, které je v rozporu s dostupnými zdroji - viz níže - uvádějícími R 0,87 - 0,89). Druhým je argumenty nepodložené nastavení opatření ve školách, které je pravděpodobně příliš optimistické. I kdybychom připustili, že rozvolnění ve školách je z pochopitelných důvodů nutné, není vybalancováno opatřeními v jiných částech společenského spektra, např. razantnějším vymáháním home-office apod. Samostatnou kapitolou je opětovné ignorování ochrany zaměstnanců škol.
http://epidemicforecasting.org/country-rt-estimates?fbclid=IwAR0OePAFIQYk2STiyXDxZl6Gr3E2MsasfG58MXG3oYb5bKFgUYmC2bfPyTQ
https://netique.shinyapps.io/R_number_daily/?fbclid=IwAR3aiUnmUvBRWL1rFaN28F4BtYhuqS-yJ4N53Ae7LdjCfWooq0GpCJsriAk

Silvie A. řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 9:02  

pokud bude nákaza ustupovat

což zjistí Plaga pohledem z okna ...

mirek vaněk řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 9:28  

"V současné době se o tom velmi intenzivně bavíme s učiteli, řediteli škol a probíráme varianty. Bavíme se o jejich plusech a minusech a platí termín, který jsem řekl. Jistotu, jak to bude, budou mít žáci a jejich rodiče nejpozději koncem listopadu.!

S jakými učiteli? Aktivisty? S těmi, co upekl přdchozí vyjádření, která byla mimo? Hlavní chaotik chce jistotu?
Z vyjádření čiší, že názor učitele, který opravdu řádně učí nevnímal už hodně dlouho.

MG řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 9:39  

Učím na druhém stupni a pokládám střídání po turnusech za nesmysl. Tihle starší žáci zvládají distanční výuku výborně a není důvod do toho zase vrtat.

Ivo řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 10:52  

Míň se testuje a proto je i míň nových případů. Pěkně obelstít veřejnost, aby tohle spolkla. Nic se neděje, budeme rozvolňovat a potom se uvidí. Ano, opět se zase "uvidí"...

Eva Adamová řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 11:43  

Souhlasm s panem Gavlákem i s Ivem.

Namísto toho, aby ministerstvo donutilo školy, na kterých distanční výuka nefunguje tak jak by měla, nažene do škol i žáky druhých stupňů ze škol, kde funguje. A úplně mne vykolejila myšlenka, že deváťáci asi nebudou rotovat. No tak v tom případě budou na naší škole rotovat pouze tři třídy a to znamená, že obtýden budeme mít doma pouze jednu třídu z devíti, tak to nás opravdu vytrhne. Nehledě tedy k tomu, že deváťáci zvladají distanční výuku nejlépe.

A pan Ivo má stoprocentní pravdu, testuje se méně, aniž by kdokoliv jakýmkoliv rozumným způsoben zdůvodnil proč. A ještě by to samozřejmě chtělo vysvětlení, jakým způsobem zahrnují snížení počtu testů do výpočtu čísla R a dalších ukazatelů. Já jim totiž nevěřím ani nos mezi očima. A ano, vypadá lákavě, že index od 0-100 se určuje podle více ukazatelů, Jenže se v tom bohužel skrývá nebezpečí, že se s tím bude šachovat, aby to vyšlo, aby se to těch sedm dní na nižším stupni podrželo, aby se mohla zavést čtverka. Myslím, že v příštích sedmi dnech bychom měli být hodně obezřetní a sledovat, co a jak započítávají a co s tím vlastně provádějí.

A ještě mám dotaz, to opravdu pan ministr myslí vážně, že sedm dní do středy budou čekat, jak se vyvine index, pak budou jednat a v pátek na fajront nejlépe na tiskové konferenci ve 22:00 ředitelům oznámí, že od pondělka 23. listopadu druhé stupně nastupují?

Jir řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 13:10  

Moje přímá osobní zkušenost se třemi koronapozitivními spolupracovníky a známými. Všichni s příznaky, všichni šli na testy až za týden, přestože byli na oficiální lékařské neschopence. Takže o čem jsou ty tabulky. Taky v nich nejsou ti, kteří se do systému nezaregistrují a radši zůstanou doma na dovolené, než by marodili za 60%. Ale ty samozřejmě osobně neznám.

Unknown řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 14:35  

Myslím, že e příliš brzy na to, aby se žáci druhého stupňů vráteli do školy.Podle mého názoru by měl být počet nemocných lidi drasticky poklesnout, abychom poslali děti do školy.

Anonymní řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 20:11  

Taky mě zaujalo případné testování učitelů, ale netestování žáků. Tomu teda už nerozumím vůbec. Přenašeči SARS-CoV-2 jsou učitelé a žáci ne? Tak to tedy vymyslela skutečně dutá hlava.
Plaga zase vyvolává přehnané naděje a to dobře nedopadne. Uvědomuje si vůbec vláda, že když tentokrát znovu ztratí zbytky kreditu, tak už jim nikdo nikdy neuvěří. A fakticky končí i politicky.
Dalším výmyslem je návrh mnoha "expertů na školství", aby žáci prvního stupně nepoužívali roušky, protože se v nich žáci dusí, nemůžou dýchat a "upadají do bezvědomí".
Navíc se ve veřejnoprávních médiích přestávají uveřejňovat nepříjemná fakta, třeba množství úmrtí. Další manipulace s veřejným míněním.
Ještě nedávno se denně testovalo 50 000 lidí, v současnosti to kleslo k 30 000. To se pak údaje zlepšují rychlostí světla.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 21:05  

Jak jsme si na distanc rychle zvykli.

Eva Adamová řekl(a)...
14. listopadu 2020 v 22:19  

To, co se děje kolem PSA je ještě neuvěřitelnější, než to, co se dělo v září a říjnu. Napřed vypustili první verzi tabulek, minulý týden vypustili druhou verzi, a příští týden asi vypustí z kotce verzi třetí.

A přitom každý rozumný člověk musí vidět, že něco shnilého je státě Dánském, protože školská opatření ve čtvrtém stupni, tedy skutečnost, že do škol by měli nastoupit v podstatě všichni žáci základních škol, se naprosto vymykají všem opatřením v ostatních oblastech života.

Navíc je velmi podivné, že na tiskovce oznámili, že systém bude oficiálně spuštěn v pondělí 16.11., ale přitom už od středy 11.11. podle něho hodnotí, a pokud bude po sedm dní, tedy do středy 18.11. stav pod 75, že navrhnou vládě přesun do čtvrtého stupně. Tzn., že pět dní budou hodnotit podle něčeho, co ještě oficiálně nefunguje, a ve čtvrtek budou vládě navrhovat opatření z tabulek, jejichž oficiální verze ještě není známa? No, a že takto opravdu uvažují, je zřejmé z toho, že Plaga oznámil, že je možný nástup všech žáků prvního stupně a rotace na stupni druhém už od 23.11.

Celé je to nějak podivně uspěchané a zdá se mi, že rozum opět pláče někde v koutě.

Anonymní řekl(a)...
15. listopadu 2020 v 13:29  

"Jak jsme si na distanc rychle zvykli."

Raději "rozvolňovat" pomaleji, než se v tom kosmickém obleku s respirátorem a rouškou dívat na chroptícího příbuzného na plicní ventilaci, který volá o pomoc. Až neskutečně obdivuji zdravotníky, kteří tohle dělají.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.