Německé školy virus zvládají

čtvrtek 17. září 2020 ·

Už je to víc než měsíc, kdy začali malí Němci v některých spolkových zemích proudit zpět do škol, například v Hesensku či v Hamburku. Jaké jsou zkušenosti? Jednotlivé spolkové země mají vlastní postupy. Celkově ale dospěly německé úřady k závěru, že školy nejsou místem masivního přenosu nákazy. Vládne opatrný optimismus. „Vypadá to slibně, nevyskytla se velká ohniska nákazy, spíše jen jednotlivé případy,“ řekl novinářům Johannes Hübner, předseda Německé společnosti pro pediatrická infekční onemocnění. Informuje MF DNES.



Německá zkušenost přitom hodně zajímá jiné evropské země, jako je třeba Řecko či Itálie, kde studenti usedli ve většině regionů do lavic teprve tento týden. Polovina italských pedagogů na základních a středních školách je starší 50 let. „Cítím opravdu velké obavy,“ říká Valentina Balsamová, jedenašedesátiletá učitelka ze základní školy v sicilském Palermu. „Rozumím tomu, že školy se musí otevřít, přesto ale cítím strach. Učitelé podstoupí časté testy, děti ale nikoli,“ uvedla. Výuka na základních školách je podle ní založena na úzkém fyzickém kontaktu s dětmi a sociální odstupy bude podle ní jen velmi obtížné dodržovat.

Učitelé musí mít roušky i během vyučování, stejně tak žáci. Všem bude denně měřena u vchodů teplota. Každý pozitivně testovaný, učitel či student, okamžitě poputuje do karantény. Mnoho starších učitelů to ale neuklidnilo a píší ministerstvu, aby byli zproštěni svých povinností ve škole. „Je zjevné, že nemohu podstupovat testování každý den,“ netají se obavami šestašedesátiletá Dara Novarová. „A také mohu těžko kontrolovat, jak se studenti chovají, když odejdou ze školy domů,“ dodává.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.