Rektoři se bouří. Akreditační úřad omezil možnost univerzit rozhodnout o plošné online výuce

čtvrtek 17. září 2020 ·

S blížícím se začátkem semestru řeší všechny vysoké školy především formu, ve které budou v novém akademickém roce co nejlépe a nejefektivněji fungovat, zároveň si však uvědomují rizika, která přicházejí. Část výuky převádějí do online podoby, Právnická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci se rozhodla pro kompletně dálkový přístup. Jenže podle čerstvého stanoviska Národního akreditačního úřadu (NAÚ) není rozhodnutí o plošné distanční výuce na rektorech jednotlivých vysokých škol. Informuje server Lidovky.



Danuše Nerudová (mendelu.cz)
Úřad jim doporučuje, aby převedli do onlinové formy přednášky a rizikové formy výuky, ale zdůraznil, že pro zavedení distanční výuky potřebují doporučení hygienické stanice nebo ministerstva zdravotnictví. Úřad argumentuje tím, že by mohla trpět kvalita a parametry, za kterých obory akreditace získaly.

Ve veřejném prohlášení nesouhlas vyjádřila třeba rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. „Vysokým školám je v krizové době omezována možnost efektivně chránit studenty a zaměstnance před šířením koronavirové nákazy,“ uvedla s tím, že vytvoření bezpečného prostředí leží na jejích bedrech.

Podobně to vidí i další zástupce brněnského univerzitního prostředí. „Považuji to za velice nerozumné, a pokud bych si neměl brát servítky, označil bych to za skandální,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš Primě CNN.



Celý text naleznete zde 
Další informace naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.