Učitelská platforma: V médiích se objevilo mnoho výzkumů z období pandemie, učme žáky posuzovat jejich důvěryhodnost

čtvrtek 11. června 2020 ·

Jak se Češi bojí koronaviru, zda chtějí nosit roušky, kdo si přeje otevřené či zavřené školy, nebo na co umírají nakažení. To jsou příklady témat z řady výzkumů, studií či anket, které se v období nouzového stavu objevovaly v médiích. Pedagogové sdružení v Učitelské platformě je využívají tuto skutečnost k tomu, aby naučili žáky porozumět tvorbě výzkumů. Jeden z učitelů zveřejnil pro kolegy i kompletní metodiku s pracovními listy na téma Výzkumy, průzkumy a ankety v médiích.



Kriticky zhodnotit, kdo výzkum zadal, kdo ho platil, kdo odpovídal, jak byla data zpracována, či jak jej novináři interpretovali, je základem informační gramotnosti, která se ve školách objevuje v podobě mediální výchovy. Ta se učí jako samostatný předmět nebo průřezově v rámci různých předmětů. "V posledních týdnech jsme v médiích a ve veřejném prostoru zaznamenali řadu různých výzkumů souvisejících s pandemií a postoji jednotlivých skupin. Tyto výzkumy měly ovšem velmi rozdílnou kvalitu. Pro učitele je to příležitost, jak na aktuálním tématu ukázat, jak tyto výzkumy vznikají a jaká je jejich důvěryhodnost," popisuje Michal Kaderka, který vyučuje mediální výchovu v pražském gymnáziu Na Zatlance.

Se studenty v posledních hodinách shromáždil několik výzkumů spojených s pandemií. U každého z nich žáci dohledávali, kdo byl jeho autorem, kdo zadavatelem, jak výzkum vznikal a na jakém vzorku dotazovaných byl vytvořen. "Představili jsme si základní techniky využívané při tvorbě výzkumů i to, k jakým zkreslením může docházet. Vysvětlili jsme si, co znamená, že je výzkum reprezentativní pro celou populaci, a jak toho dosáhnout," doplňuje Kaderka.

Pro žáky bylo překvapivé vidět, že leckterá data zveřejňovaná v médiích nebo na internetu nemají žádnou vypovídající hodnotu, a přesto jsou představovány jako důvěryhodné informace. Michal Kaderka proto metodiku, jak o výzkumech v médiích učit, zveřejnil jako další kapitolu on-line otevřené učebnice mediální výchovy Svět médií.

"Mediální krajina je v těchto dnech doslova zaplavena různými čísly týkajícími se koronavirové krize. Kriticky číst předkládaná data proto pokládáme za stěžejní dovednost pro samostatné a kvalifikované uvažování o dnešním světě," uvádí předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová.


Zdroj: Učitelská platforma

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. června 2020 v 8:03  

V médiích se objevuje mnoho pseudovýzkumů a studií o školství. Učme žáky a politiky posuzovat jejich důvěryhodnost.

Co uděláme, až zjistíme, že žádné médium není důvěryhodné?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.