Konec biflování. Karanténa přiměla školy změnit pohled na vyučování

čtvrtek 11. června 2020 ·

Koronavirus dal kvůli nucené karanténě učitelům a školám prostor k tomu, aby si promysleli, jaké učivo je nezbytné, a jaké naopak nadbytečné. Museli se také zamyslet nad tím, co musí dětem na dálku učitel vysvětlit a co lze snadno najít na internetu. Mnohé to tak nadchlo, že už teď vědí, že zkušenost přenesou i do dalších let. Tak jako na Gymnáziu Říčany. „Jedna úprava je, aby vzdělávání bylo bez zátěže encyklopedických znalostí, a naopak s rozvojem vědomostí, dovedností a návyků s praktickým uplatněním,“ vysvětluje ředitelka gymnázia Anna Stočesová Martinková v reportáži iDNES.



Školu to rychleji posunulo k tomu, k čemu směřovala postupně. Tedy že to, co si může student sám najít a nastudovat, není důvodem, aby čas trávil ve škole. Zredukovat objem hodin pro školy kvůli školskému zákonu úplně možné není, učivo a především způsob výuky ale měnit lze.

„Čeština je zaneřáděná pojmy. Anafora, epifora, epizeuxis, tušíte?“ ptá se češtinářka ze Společnosti učitelů českého jazyka Veronika Valíková. Tyto termíny se učí například středoškoláci kvůli didaktickým testům u maturit. Ale ani žáci na základních školách nejsou ušetřeni podivných otázek. Například nedávno vydaný pracovní sešit pro 8. ročník základní školy se mimo jiné ptá, které ze slov přeneslo svůj význam metonymicky, a dává na výběr oko, ručička a segedín. Tuto úlohu, jako špatný příklad, zmiňuje dokument Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+ ministerstva školství.


Celý text naleznete zde

1 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. června 2020 v 8:49  

No, tak na skole v Ricanech prestanou s biflovanim enczklopedickych znalosti…

Je nejaky zvlastni duvod, proc se s tim jit chlubit do novin?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.