Studie: Strany chtějí přidat učitelům, neříkají ale z čeho. Slibům chybí důvěryhodnost

pondělí 4. září 2017 ·

Většina programů slibuje navýšení platů o 18 až 20 procent. Lidovci a sociální demokraté chtějí nárůst rozložit do celého volebního období, naopak STAN slibuje skokové navýšení o 50 procent hned v prvním roce po volbách. Stejně velké navýšení chce také hnutí ANO, které svůj program zveřejnilo později, a studie se ho proto netýká. Z programu hnutí vyplývá, že růst chce rozložit do čtyř let tak, aby na konci volebního období v roce 2021 brali učitelé minimálně 150 procent stávající výše platu. Informuje ČTK

Autor studie Daniel Münich však zároveň upozorňuje na to, že váhu předvolebních slibů snižuje fakt, že žádná z uvedených stran neuvedla, odkud chce brát peníze na vyšší platy. Odhadnutá finanční náročnost je podle studie 18 miliard korun ročně u nejnižších slibů a 35 miliard u slibu STAN. "Volebním slibům chybí dlouhodobější věrohodnost, takže ve světle dosavadních špatných zkušeností nemají potenciál do učitelské profese začít lákat dostatek mladých nadaných lidí," okomentoval to Münich.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
4. září 2017 v 14:09  

Když se bez keců zvedne plat v policii nebo armádě, bez zjišťování kvality a autoevaluace, tak jsou i peníze a nikdo se neptá, kde se na to vezme. Prostě se to udělá.

Já si mohu myslet, že peníze na můj učitelský plat v rozpočtu už jsou, ale ty "policejní" jsou navíc a mají se hledat...


(nic proti policii nemám, byla použita jako příklad).

tyrjir řekl(a)...
4. září 2017 v 18:36  

Vládně koaliční školské Konto separáto

Podle Růžičky i Klause peníze ve školství nechybí, ale mrhá se jimi. „Do školství „rveme“ 160 miliard ročně. Jsem přesvědčen, že v systému je peněz dost, ale současná vláda zavedla nultý ročník základních škol, posílá děti od dvou let do mateřských škol, všichni dnes mohou studovat do 26... systém vzdělávání jsme obrovsky roztáhli. A je to drahé,“ míní Klaus.

http://www.ceskaskola.cz/2017/09/demotivace-mrhani-penezi-tepal-klaus.html

Tak je to, myslím docela jasné. Platy učitelů mají být nedostatečně kompenzovány vnitřními úsporami, nikoli navýšením školského rozpočtu? Kvalitní vzdělávání ve veřejných školách vyžadující podle zahraniční praxe 6 % z HDP je podle našich politiků zřejmě nesmysl, který Česko zřejmě podle našich politiků nepotřebuje. Snaží se proto jen hasit největší průšvihy z toho, co ve školství napáchali a dosud páchají. Soukromé školy a političtí chytráci, kterým na vzdělání lidí příliš nezáleží, se, myslím, mohou radovat.

Vláda dnes jedná vládně i "koaličně" v Lednici. I tam je těch 6 % z HDP a další věci jaksi u ledu:

Na dnešní jednání koalice nedorazí šéf hnutí ANO Andrej Babiš ani předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek. Ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec ČTK řekl, že nedostali pozvánku.

Jednání se nezúčastní ani ostatní šéfové poslaneckých klubů. Hnutí ANO večerní jednání nepovažuje za standardní koaliční radu, kromě Brabce půjdou za ANO na jednání ministři obrany Martin Stropnický, financí Ivan Pilný a dopravy Dan Ťok. Koalice by měla jednat o rozpočtu a například o požadavcích učitelů na zvýšení platů...

Spekulovalo se o tom, že by na něj ministři za ANO nešli, protože nejde o oficiální koaliční radu. „Není to de iure koaliční rada, což považuji za důležité. Je to jen setkání koaličních ministrů za jednotlivé strany, ale kromě (premiéra) Bohuslava Sobotky tady nebudou koaliční předsedové. Není tady Pavel Bělobrádek a nebyli pozváni Andrej Babiš ani Jaroslav Faltýnek jako první místopředseda hnutí a stálý člen koaliční rady,“ objasnil Brabec. Doplnil, že na schůzce bude odhadem 60 procent ministrů.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák ČTK řekl, že sestavy jednotlivých stran na koaliční radě se mění v závislosti na probíraných tématech. Pozvání do Lednice mu také nedorazilo, o termínu ví pouze z médií. Podobně reagoval na dotaz ČTK i předseda sněmovního klubu lidovců Jiří Mihola.


http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Na-jednani-koalice-nebudou-sefove-ANO-i-dalsi-obvykli-ucastnici-502656

Doufám, že na tom lednickém kontoseparátním vládním koaličně nekoaličním jednání bude alespoň politický náměstek ministra MŠMT, který v nedělních Otázkách VM hořekoval, že socanům jsou koaličními partnery kradeny jejich "dobré nápady".

http://www.ceskaskola.cz/2017/09/ondrej-steffl-nadeje-pro-skolstvi.html#comment-2647843199091287036

Jdu si dát studený obklad.:)))

J.Týř

BP řekl(a)...
5. září 2017 v 3:53  

Vážení kolegové,
však "oni" nám to ještě správně odůvodní, proč to tentokrát zase nepůjde. Když už jsme to vydrželi téměř 30 let, můžeme vydržet i dalších 100. Za chvíli už peněz netřeba ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.