Robert Adam: Anglicizace češtiny a českého komunikačního prostoru

středa 15. července 2015 ·

Autor tohoto příspěvku, bohemista, předesílá, že se nejen počítá do kruhu přátel českého jazyka, ale že se rovněž cítí být přítelem angličtiny, anglosaské kultury a anglosaských společenských zvyklostí.




Zdroj: Asociace středoškolských češtinářů

Článek Roberta Adama je převzat ze sborníku: Hasil, J. (ed): Přednášky z 55. běhu Letní školy slovanských studií. Praha: FF UK, 2012, s. 21–36.

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 7:18  

anglický jazyk je jedním ze základních ideologických nástrojů multikulturní ideologizace,kterou po světě šíří anglosaské nadnárodní klastery,cílem všeho jest debilizace národů,odstranění jejich historicko-společenských kořenů,angličtina provozovaná od školky do maturity potlačuje v podvědomí český mateřský jazyk,cílem není anglický jazyk naučit,k tomu postačují dva-tři roky,ale debilizovat,spolu s tím ruku v ruce jde zjednodušování,odstraňování,až postupná likvidace vzdělávacích systémů (vrcholem zhovadilosti budiž boloňský systém) ,evropa na rozdíl od ruska,číny,muslimského světa podléha tomuto destruktivnímu trendu tragicky rychle.....

Unknown řekl(a)...
15. července 2015 v 7:24  

co se týče samotného anglického jazyka,je to vynikající esperanto,je tak jednoduchý,že si jej osvojovaly africké národy,které ani neměly vlastní kodifikovanou formu jazyka,ve srovnání s jazykem německým či ruským,jest angličtina z hlediska rozvoje myšlení jazykem úpadkovým ,vezmeme li si významné matematiky a fyziky 20.století,ani u jednoho z nich nebyl jazyk anglický,jazykem mateřským,dokonce, aby američané dosáhli na nějakou tu nobelovu cenu,musela býti vymyšlena kategorie ekonomiky (věda-nevěda-pavěda),kde anglicky myslící "vědci" sbírají toto ohodnocení

Q. E. D. řekl(a)...
15. července 2015 v 16:12  

Je docela smutné, že člověk pyšnící se doktorátem z jazyka českého sám dělá chyby. Např. ve větě Mnozí občané České republiky-tvůrci veřejných textů neumějí správně napsat ani oficiální název své země ve svém jazyce. je krajně nevhodně použit spojovník, ačkoliv např. čárky by byly mnohem lepší. Autor taktéž pranýřuje "anglické uvozovky", leč ve skutečnosti se jedná o palce. Skutečné anglické uvozovky jsou totiž, podobně jako u nás, “dvojité” a ‘jednoduché’. Leč já nemám doktorát, takže můj názor prosím berte s rezervou. :)

Josef Soukal řekl(a)...
15. července 2015 v 23:28  

Čárky by v daném případě učinily z "tvůrců veřejných textů" přístavkové spojení, čímž by vznikl významový nesmysl.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2015 v 2:21  

A kolik je těch, kdo se budou anglicizaci českého komunikačního prostoru aktivně bránit?

Hele, nemělo by tam být spíš 'kolik je těch, kteří se budou'?
S tím poangličťováním čestiny nemám problém. Anglicky neumím, a tak ani nevím, že se děje něco zavržení hodného. Ostatně, odkud vůbec pocházejí všechna ta cizí slova, která jsou ve stati Roberta Adama použita?
Trošku mi to připomíná konsekventní negaci, kulminující až v absurdním antagonismu vůči všemu reálnému nazírání na pozitivní rezultáty a jejich možné eventuality.

Tedy, jediná účinná obrana je v nesmiřitelném boji všemi dostupnými prostředky.
Máte pokutu jeden kredit za porušení slovního morálního statutu!!!
Vyčkejte na příjezd hlídky...

(Demolišn Men, ekšn sci-fi, USA, 1993)

krtek řekl(a)...
16. července 2015 v 7:48  

Oprava: Všeničíci muž, akční vědecká fantazie, SPA, 1993

Koneckonců - po poitalšťování, poněmečťování, porušťování přichází anglizace. A Chodové (a jiní) by mohli vyprávět, co s jejich jazykem udělala čeština.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.