Jak zvládají výuku z domova sociálně slabší rodiny? Bez pomoci nemají šanci

úterý 14. dubna 2020 ·

Organizace Člověk v tísni pomáhá sociálně slabým rodinám ve vzdělání dlouhodobě. Po uzavření škol si proto zmapovala, jak na tom aktuálně domácnosti, se kterými spolupracuje, jsou. Z výsledků vychází, že se dělí do tří skupin. Tématu se věnuje iDNES.



Nejlépe jsou na tom domácnosti, které jsou připojeny k internetu a dokážou jak s organizací, tak se školou nějakým způsobem komunikovat. O něco hůře se mají děti, jejichž rodina sice vlastní digitální přístroj a připojení na internet, ale jen omezeně. To znamená, že je na celou domácnost pouze jeden počítač a přístup na internet je datově omezený.

Vůbec nejhůře z toho však vychází rodiny, které žádnou technologií potřebnou k dálkové výuce nedisponují. Ty se školou neumí komunikovat jinak než telefonicky a úkoly nemohou dostávat zadané online. U všech tří skupin navíc chybí podpora rodičů, kteří by jim dokázali pomoci. Nemají k tomu buď dostatečné vzdělání nebo motivaci. 

„Je to pro ně velký problém. Pokud škola nebo někdo jiný nenabídne žádnou podporu, tak se ten propad, který už tam byl předtím, akorát zvětší,“ vysvětluje vedoucí vzdělávacích služeb Člověka v tísni Zuzana Ramajzlová.



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.