Jak vypadá distanční výuka v čase koronaviru? Někde učí online, jinde si nevědí rady

úterý 24. března 2020 ·

Uzavření škol proběhlo bez varování ze dne na den a školy neměly dost času se na nestandardní situaci připravit. Z rodičů se zase přes noc stali pedagogové, kteří teď kromě své vlastní práce, vaření a dalších věcí přejímají kontrolu nad vzděláním svých dětí. Každý dělá, co může a na co si troufá. Reportáž přinášejí Lidové noviny.



Jaroslav Jirásko (rodicevitani.cz)
K. V. Raise v Lázních Bělohrad využívá nástroj Office 365, děti dál dostávají k vyplnění kvízy přes Kahoot; učitelé dětem doporučují i online zdroje, jako jsou učebnice od nakladatelství Fraus a Nová škola či testy, které zpřístupnilo Scio. „Máme zhruba tři skupiny rodičů. Jedni rozhodně nic dělat nehodlají, slušně nám sdělili, že nemají internet ani čas. Další naopak – zejména ti prvostupňoví – vyšilují, že se děti nudí a potřebují víc práce. Naprostá většina ale komunikuje s respektem, klade otázky a plní úkoly,“ říká ředitel školy Jaroslav Jirásko.

Učitelka Radka, která učí matematiku a fyziku na základní škole v Praze 8, by ráda své žáky dál učila, ale nemá žádné pokyny ani strategie od vedení školy. „Všichni čekají, že za dva týdny bude po všem. Naše škola tedy zadala pár úkolů na webu s tím, že si je pak zkontrolujeme,“ krčí Radka rameny a dodává: „Absolutně jsme zaspali dobu, z učitelského sboru z nás jen pár zvládá alespoň mailovou korespondenci a Skype. Zbytek jede na tužku a papír, na spoustu dětí nemám ani e-mail, tak nevím co dělat.“...

Na současnou situaci nebyl připraven nikdo a každý se s ní musí poprat po svém – ředitelé, učitelé, žáci i rodiče... „Myslím si, že spousta dnešních dětí bude v budoucnu pracovat z domova. Nynější stav je může naučit sebeřízení a zodpovědnosti, což je velmi důležité,“ říká Miroslav Hřebecký ze společnosti EDUin.


Celý text naleznete v Lidových novinách

9 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
24. března 2020 v 9:06  

Já si nevím rady tak učím online.

Petr Portwyn řekl(a)...
24. března 2020 v 10:14  


Absolutně jsme zaspali dobu, z učitelského sboru z nás jen pár zvládá alespoň mailovou korespondenci a Skype.

Sorry, ale tomuhle fakt nevěřím. Přes Bakaláře nebo podobné nástroje jedou všechny školy, které znám. Jo, možná někde malotřídka na vsi, ale ZŠ v Praze... sorry, ale fakt ne.

A paní učitelka Radka z Prahy 8 potřebuje příkaz z vedení školy na to, aby otevřela počítač a našla si, co potřebuje?
Nástrojů je docela dost.

Petr Portwyn řekl(a)...
24. března 2020 v 10:20  

Vedu kurz informatiky pro seniory.
I ty sedmdesátileté babičky si posílají fotky vnoučecích ovínek přes mail nebo skajpují s dětmi... A já mám věřit tomu, že "jen část" kantorek z městské základky umí mail a Skype?

Q. E. D. řekl(a)...
24. března 2020 v 15:49  

Paní učitelka Radka by měla rychle dát výpověď, protože evidentně pracuje v naprostém blbákově.

laimes řekl(a)...
25. března 2020 v 9:50  

Petr Portwyn milý pražáku republika není prágl, a učitelé na vsích jsou v it mnohem obrychtovanější nežli ti 80tiletí v krajském městě o učitelkách prodavčkách nemluvě

laimes řekl(a)...
25. března 2020 v 9:55  

ministerstvo dělá mrtvého brouka takže česká samodělnost,upřímně řečeno kdo kdy tohle provozoval? ,nebylo důvodu,já jsem to dělal a mám zpracované všechny 4 ročníky soš,jelikož jsem měl žáky-starce dálkaře ,byla to pěkná makačka,takže kdo mele že to zvládl za týden kecá

Petr Portwyn řekl(a)...
25. března 2020 v 18:49  

Pan Laimes
Pocházím z pětitisícového městečka v Podkérkonoší. V Praze jsem nebyl už několik let.

Jinak pokud i na vsích umí s mailem, tím spíše platí moje nedůvěra v tvrzení paní Radky.

laimes řekl(a)...
25. března 2020 v 19:14  

PODKRKONOŠÍ PŘEDMĚSTÍ PRÁGLU TÍM SI VALACHA NEUDOBŘÍŠ

Petr Portwyn řekl(a)...
25. března 2020 v 19:40  

Ale já proti Praze vůbec nic nemám, jen tam prostě nebydlím ;o)

Mladej byl před pár lety na chmelu, s ním na cimře dva severemoraváci.
"Když ty si od té Prahy..."
"Seš blbej? Od nás je to do Prahy přes sto kilometrů. Dvě hodiny autobusem."
"Tak ty nejsi z Čech?"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.