Michal Pěchouček: Hranicí pro využívání umělé inteligence je ovlivňování politiky

pondělí 9. prosince 2019 ·

„Vyvážet odpadky bude stále potřeba, a když to lidé dělat nebudou, tak v podstatě zkrachuje civilizace. U dobře placené práce v úřednických nebo manažerských profesích se naopak ukazuje, že lze takovou práci často nahradit stroji a algoritmy. Podle mě rozvoj AI zvýrazní povolání, kterých je třeba si vážit. Nějaké lidské činnosti zautomatizuje, vytvoří ale prostor pro vysoce kreativní práci, u které lidé přichází s novými nápady. Vedle toho vzroste role sociální práce ve zdravotnictví, školství nebo ve službách,“ říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny odborník na umělou inteligenci Michal Pěchouček.



Michal Pěchouček (cvut.cz)
V rozhovoru zazní také tato otázka a odpověď:

V souvislosti s umělou inteligencí někteří experti zmiňují i to, že tato technologie svým automatizovaným rozhodováním až příliš promlouvá do lidských životů. Měli bychom AI stanovit nějaké hranice? 

Hranicí je využívání umělé inteligence pro ovlivňování politiky. Mělo by se regulovat to, jakým způsobem ji lze aplikovat třeba ve volebních kampaních. Twitter a myslím, že i Google nedávno zakázaly politickou reklamu. Tito giganti si uvědomují, že umělá inteligence politiku ovlivňuje negativním způsobem. To by se podle mě dít nemělo a v této oblasti by tu měla fungovat regulace. Umělá inteligence nám může ukázat, že se dá politický systém měnit, že se všechno dá spočítat a zefektivnit podobně jako ve výrobě. Tak bychom ale přemýšlet neměli. Lidé by se měli v této oblasti raději spoléhat na vlastní hlavu a zdravý rozum.


Celý rozhovor naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.