Pinkas: Ani odsun Němců není bezpečné historické téma, 20. století je minovým polem

pondělí 9. prosince 2019 ·

Neexistuje jednotný pohled na historii, konsenzus se rozpadl. Naše společnost je hluboce rozdělená. Může existovat i víc správních interpretací minulosti na základě stejných faktů. České učebnice mají věnováno 90 % textu výkladu a zbytek jsou prameny a otázky, my chceme ukazovat události v kontextu, říká v rozhovoru pro DVTV historik Jaroslav Pinkas z ÚSTR, který pracuje na nové učebnici dějepisu pro 21. století.







Rozhovor ke stažení naleznete zde

2 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2019 v 11:36  

20. století není minové pole, neb se do něj nedá vstoupit. Lze jen opakovat chyby způsobené lidským sobectvím, nenasytnou rozpínavostí, fašismem, komunismem a ohlupováním lidí upřednostňujícich "smrádek ale teplíčko". Na tom se v mnoha ohledech "pracuje" dodnes. Včetně přípravy nového bezpráví včetně ideového a fyzického násilí a válek. J.Týř

tyrjir řekl(a)...
9. prosince 2019 v 11:42  

Je nám líto, ale požadovaná stránka neexistuje.

Pane Komárku, ten odkaz nefunguje, takže jsem si nemohl ověřit, zda ÚSTR je touhle aktivitou Ústav pro studium totalitních režimů nebo spíš nějaký ÚSTRk. :)))

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.