Průzkum: Každý čtvrtý Čech věří, že migraci organizuje EU, a každý pátý vidí za demonstracemi Sorosovy peníze

úterý 7. května 2019 ·

Více než čtvrtina Čechů starších 15 let si myslí, že „nelegální migraci obyvatel muslimských zemí do Evropy ve skutečnosti organizuje EU.“ Takřka každý pátý respondent starší 55 let se domnívá, že demonstrace proti vládám v České republice, na Slovensku a v Maďarsku platí George Soros. Vyplývá to z exkluzivního výzkumu agentury Nielsen Admosphere pro Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který byl realizován v rámci rozsáhlé studie Zpravodajství a zpravodajské weby 2019 na reprezentativním vzorku 1015 respondentů internetové populace ČR starší 15 let v dubnu 2019.

„Cílem výzkumu bylo zjistit základní data o vnímání dezinformačních webů a fake news v českém mediálním prostředí, protože taková data stále nejsou k dispozici,“ vysvětluje ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka. „Cílem naopak nebylo definovat, co jsou fake news či dezinformační weby, ale vyjít z přirozené intuice domácího publika, jak tyto pojmy vnímá ono samotné,“ dodává. Výsledky ukazují několik základních informací. S obsahem, který považovali za fake news nebo přímo za dezinformaci, se setkala více než polovina Čechů (55 %), naopak nikdy se s ním nesetkalo 13 % a 32 % neví, zda ano či ne. Oproti roku 2017 vzrostl podíl těch, kteří se s dezinformací (fake news) setkali o 7 %.



„Zajímalo nás, jaké weby se lidem spontánně vybaví, pokud mají říct příklady dezinformačních webů,“ popisuje další část výzkumu Hana Friedlaenderová z agentury Nielsen Admosphere. Výsledky ukazují, že část české (internetové) populace zaměňuje bulvární média za dezinformační. Na prvním místě se totiž objevil web bulvárního deníku Blesk, následovaný Parlamentními listy, Facebookem (jako zdrojem informací), serverem Aeronet a českou mutací ruského státního zpravodajství Sputnik News.


Výzkum se zaměřil i na to, nakolik se daří alternativním serverům dostat do povědomí lidí některé příběhy. „Pro náš výzkum jsme vybrali dva. Jeden je příkladem konspirace o tajném spiknutí evropských elit, které organizují nelegální migraci do Evropy, a druhý tvrdí, že demonstrace proti vládám platí zahraniční agenti. Ani jeden z těchto příběhů není součástí mainstreamového zpravodajství, byť s nimi část politiků ve svých prohlášeních koketuje,“ vysvětluje Josef Šlerka.

Na otázku „Domníváte se, že demonstrace proti vládám v České republice, na Slovensku a v Maďarsku financuje George Soros?“ odpovědělo „určitě ano“ nebo „spíše ano“ 9 % dotázaných. Ovšem ve věkové skupině lidí nad 55 let to bylo již 19 %.



Na otázku „Domníváte se, že nelegální migrace obyvatel muslimských zemí do Evropy je ve skutečnosti záměrně řízená Evropskou unií?“ odpovědělo „určitě ano“ nebo „spíše ano“ 28 % celkové populace. Ve věkové skupině 45–54 let to bylo dokonce 36 %.



Posledním z témat, kterými se výzkum zabýval, byla důvěryhodnost webových serverů. Mezi silné signály důvěryhodnosti online média považují Češi aktivní na internetu především ty webové servery, které mají u článků uvedené jméno autora, jejichž majitel je dohledatelný, ty, které produkují vlastní zpravodajský obsah a nepřebírají pouze informace z jiných zdrojů. Důvěru v lidech vzbuzuje i fakt, že se jedná o veřejnoprávní zdroj. Naopak mezi silné signály, že se jedná o dezinformační web, respondenti řadí ty zdroje, u kterých není jasné, kdo je vede a jak jsou financovány, u nichž nelze dohledat jména autorů článků a kontakt na ně. Za znamení nedůvěryhodnosti považují lidé vlastnictví médií kontroverzními osobami spojenými s politikou či prosazováním obchodních zájmů. Pokud jde o samotný obsah, pokládají za potenciálně dezinformační weby ty, v nichž jasně převažuje jeden názorový proud, zpravodajství je emocionálně zabarveno či obsahuje vulgarismy a hrubý jazyk.

„Z výsledků je patrné, že Češi dokáží poměrně dobře rozpoznat většinu signálů svědčících o nedůvěryhodnosti webu. Zároveň spontánně řadí mezi dezinformační weby i některá bulvární média. Do značné míry lidem splývají hranice mezi publikováním manipulací pomocí lživých informací, hledáním senzací, netransparentností a špatnou novinářskou prací,“ shrnuje Josef Šlerka závěry výzkumu.


Prezentaci výzkumu naleznete zde

10 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. května 2019 v 9:10  

Mezi domníváním se a vírou je podstatný rozdíl!

jir řekl(a)...
7. května 2019 v 20:20  

Jsem rád, že se s autorem shodneme, že někdo platí demonstrace proti vládě. No, pak už je to jen otázka šetření tajné služby. Spekulace jsou zbytečné.

laimes řekl(a)...
7. května 2019 v 20:43  

1/češi jsou potížisti
2/ideologie-propganda-fakeňufs na ně fungují mizerně (50/50)
3/češi jsou nevěžící pochybovači (ateisti)
4/jsou zvyklí z dob rakouska,potažmo komunisnu,nevěřit oficiální ideologii (mistři v "četbě mezi řádky"
5/češi mají vypracovanou dvojkolejnost myšlení:tohle platí nadoma a tohle navenek
6/řeši si uchovali kulturně-historickou intuici zvanou "selský rozum"

Petr Portwyn řekl(a)...
7. května 2019 v 20:56  

Pokud vám někdo tvrdí něco, co je v rozporu s vaší zkušeností, přestanete mu věřit, a začnete přemýšlet, proč to dělá. Možná dojdete k mylným závěrům, protože nemáte informace, nebo taky ne.

BTW - Znáte někdo někoho, kdo ten pověstný Sputnik nebo Aeronet čte? Já nikdy neslyšel větu "Na Aeronetu psali, že...". Vlastně o těch webech vím jen od lidí, kteří je kritizují. Což mi něco připomíná...

Ehm... Názor, že je tvrdá inkluze politická zhovadilost, je taky z Aeronetu?

PP řekl(a)...
7. května 2019 v 22:58  

V reálu je to naštěstí neohnuté a mnohem lepší. :)

tyrjir řekl(a)...
8. května 2019 v 6:51  

Věřím jen těm výzkumům, které jsem sám zfalšoval.

Winston Churchill

E.Kocourek řekl(a)...
8. května 2019 v 7:02  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
8. května 2019 v 7:33  

Josef Šlerka (* 11. prosince 1974[1] Praha[2]) je český sémiotik a odborník na analýzu dat ze sociálních sítí. Od srpna 2017 je ředitelem Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky,[3] působí též jako vysokoškolský pedagog na Karlově univerzitě.[4]

(Wikipedie)

Nadační fond nezávislé žurnalistiky

Pomocí grantů, cen a odborné asistence podporujeme především jednotlivé redakce a jednotlivce, kteří se věnují seriózní novinařině a ctí principy liberální demokracie.

Výsledky grantové výzvy Podzim 2018
V podzimní grantové výzvě rozdělila správní rada NFNZ 2 317 000 korun mezi osm nejlepších projektů. Celkem bylo přihlášeno 11 projektových záměrů. Každý z nich byl posuzován třemi hodnotiteli – členy Expertní rady NFNZ, na základě jejichž doporučení byli následně vybraní předkladatelé projektů pozváni k prezentaci správní radě.

Podpořeny byly tyto projekty:

České centrum pro investigativní žurnalistiku – Domy na peníze – Jak se organizovaný zločin podepisuje na životě běžných lidí (400 000 Kč)

Neovlivní – Fake news jako nástroj českých politiků (450 000 Kč)

Hlídací pes – Název projektu: Nevina v ČR. Kolik je v českých věznicích nespravedlivě odsouzených? (250 000 Kč)

Demagog – Sliby vlády Andreje Babiše (92 000 Kč)

Hlídací pes – Kyberšpionáž na území České republiky – co nám hrozí (300 000 Kč)

Sedmá generace – Mizející úrodná půda (150 000 Kč)

Voxpot – Česká stopa ve světě (225 000 Kč)

Reportér magazín – Vláda: Co se děje pod povrchem (450 000 Kč)


https://www.nfnz.cz

NNFZ je legitimní soukromo podnikatelský projekt. Poskytuje granty na podporu nezávislých soukromých redakcí. Zdroje financováni svého provozu a grantů neuvádí.

https://www.nfnz.cz/granty/jak-zazadat-o-grant/

Neoliberální zaměření NFNZ je zřejmé. Magazín NeoVlivní sleduji a uznávám jeho nesporné dílčí kvality. Demagog se mi zdá někdy být dost prostoduše (fake propagandisticky:) tendenční.

J.Týř



tyrjir řekl(a)...
8. května 2019 v 7:39  

Věřím jen těm výzkumům, které jsem sám zfalšoval.

Churchil

Věřím jen těm médiím a politikům, kteří neprovokují svou tendenčností, hloupostí, urážením nebo cenzurou oponentů.

Ivo Mádr řekl(a)...
9. května 2019 v 9:49  

laimes

Vystihl jste českou povahu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.