Advokáti do škol. Právníci vyráží na střední bojovat s "právním bezvědomím"

úterý 7. května 2019 ·

„Problém vaší generace je, že znáte svá práva, ale ne své povinnosti,“ zahájil advokát Jan Mejzlík přednášku pro studenty Střední průmyslové školy elektrotechnické Františka Křižíka. Z řad zhruba padesátky posluchačů - chlapců ve věku mezi 17 a 18, to znepokojeně zašustělo. „Do vazby se můžete dostat i v 15ti letech. Věřte mi, že v místnosti, kde jsou v okně tři druhy mříží, jen holé zdi a otevřený záchod byste opravdu skončit nechtěli,“ přitvrdil advokát a připoutal si pozornost mladíků. Reportáž o projektu Advokáti do škol přinášejí Lidové noviny.


Vladimír Jirousek (twitter.com)
V rámci dvouhodinovky Mejzlík studenty provedl základními právními pojmy, ale i praktickými důsledky jejich jednání, třeba že smlouvu mohou uzavřít i jedním kliknutím na internetu, a varováním, aby se vyhnuli neuváženým půjčkám.

Projekt Advokáti do škol spustila Česká advokátní komora (ČAK) už loni. „Vycházíme z předpokladu, že co dítě při získávání vědomostí nenasaje, dospělý nedožene. Nestačí jen hovořit o nedostatečném právním vědomí veřejnosti a o tom, co ono, právní bezvědomí způsobuje. Je nezbytné uvedený stav průběžně napravovat nejrůznějšími formami tak, aby i laik věděl, jaké je poslání advokáta, státního zástupce či soudce, jak se orientovat ve stále složitějším právním prostředí, jak čelit rizikům, které vedou například k neuváženému uzavírání smluv a následným komplikacím v osobním životě,“ řekl Vladimír Jirousek, předseda ČAK, jenž projektu vdechl život.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
7. května 2019 v 14:05  

Inicuativa je to, myslím, velmi cenná, i když v tom článku je asi dost znednodušená. Podle mého názoru mmnozí lidé neznají dobře nejen své povinnosti, ale neznají dobře ani svá práva. Kromě advokátů by mohli a, domnívám se, i měli ke zvětšování právního povědomí přispívat i soudci. Nejen u žáků, ale i u učitelů, například v rámci DVPP. Neuškodila by asi ani větší aktivita veřejnoprávních médií v této véci.

tyrjir řekl(a)...
7. května 2019 v 14:23  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Michal Komárek řekl(a)...
7. května 2019 v 18:17  

Pane Týři, přestaňte, prosím s těmi exhibicemi, nezahlcujte diskusi SPAMem.

tyrjir řekl(a)...
7. května 2019 v 18:27  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.