Martin Ehl: Demokracie potřebuje najít recept na nerovnost a internet

pondělí 31. prosince 2018 ·

„Aby si voliči opět víc oblíbili liberální demokracii, musí elity přestat být zahleděné do sebe a hledat způsob, jak tento politický systém uzpůsobit technologickému 21. století,“ píše v Hospodářských novinách Martin Ehl.


Martin Ehl (twitter.com)
Ehl mimo jiné píše:

Růst nerovnosti v různých podobách se stal jednou z věcí, která v milionech lidí vyvolala dojem, že dosavadní podoba liberální demokracie nefunguje a nepřináší spravedlnost a prosperitu. „Nerovnost s sebou přináší známé politické následky, společnosti jsou méně soudržné. Zvětšuje se pravděpodobnost, že se k moci dostanou lidé jako Putin nebo Trump a vytvoří se vláda oligarchie, která se stane normou,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny americký historik Timothy Snyder.

I Snyder upozornil na to, o čem čím dál hlasitěji hovoří i další kritici současného stavu demokracie: k jejímu oslabování přispívá rozvoj internetu. Lidé žijící ve virtuálním světě ve svých omezených názorových bublinách jsou méně a méně ochotni tolerovat jiné názory, neřkuli aby se snažili ty svoje s těmi ostatními skloubit, aby tak mohl vzniknout kompromis, který je základem demokratické politiky.

Přitom zastánci internetu a sociálních sítí se kdysi dušovali, že jde naopak o nástroj, který může a má demokracii pomoci. Podobně jako v éře první globalizace v druhé polovině 19. století, která bohužel vyvrcholila první světovou válkou, se nyní blížíme k neodvratnému: regulaci internetových monopolů. Tehdy se začaly regulovat průmyslové podniky a potom banky, ale pozdě na to, aby to zabránilo první světové válce a velké hospodářské krizi, jejímž následkem byla druhá světová válka.


Celý text naleznete zde

7 komentářů:

laimes řekl(a)...
31. prosince 2018 v 15:12  

receptem na nerovnost jest pouze komunismus a receptem na intenet totalitní kontrola státu

E.Kocourek řekl(a)...
31. prosince 2018 v 15:24  

Recepty na nerovnost ani na internet nefungují. ////

Ani za komunismu nebyla rovnost. ////

Proti internetu by pomohlo pouze úplné zrušení, a to není možné, protože firmy už si na internet zvykly a potřebují ho pro svoje fungování. Jakoukoli státní kontrolu uživatelé časem obejdou. ////

tyrjir řekl(a)...
31. prosince 2018 v 17:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
tyrjir řekl(a)...
31. prosince 2018 v 17:51  

AŤ ŽIJE A VZKVÉTÁ NEOLIBERALISMUS A LIBERÁLNÍ DEMOKRACIE!
ALE BEZ CENZURY A JEN ZA TO, CO SI JEHO ZASTÁNCI VYDĚLALI SVOU POCTIVOU PRACÍ.

E.Kocourek řekl(a)...
31. prosince 2018 v 18:10  

A ještě bych dodal: na území, které PATŘÍ liberálním demokratům a ne někomu úplně jinému. ////

Můj dodatek, stejně jako požadavky pana Týře, je samozřejmě s liberální demokracií v rozporu. Sociální inženýry používající krycí jméno "liberální demokrati" by nebavilo organizovat si ten socialistický sociální experiment jenom sami pro sebe. Stejně jako by to nebavilo všechny ostatní socialisty. ////

laimes řekl(a)...
2. ledna 2019 v 3:05  

dnešní soudruzi v bruselu si myslí,že jde provozovat kapitalismus se socialistickou tváří,stejnějako si u nás představovali socialismus s kapitalistickou tváří

tyrjir řekl(a)...
2. ledna 2019 v 10:30  

Snyder upozornil na to, o čem čím dál hlasitěji hovoří i další kritici současného stavu demokracie: k jejímu oslabování přispívá rozvoj internetu. Lidé žijící ve virtuálním světě ve svých omezených názorových bublinách jsou méně a méně ochotni tolerovat jiné názory, neřkuli aby se snažili ty svoje s těmi ostatními skloubit, aby tak mohl vzniknout kompromis, který je základem demokratické politiky.

Jasně. Poté, co sluníčkářští liberální demokrati vyhlásili zákaz shromažďování kuřáků v hospodách a vyhnali je i s pivem, na ulici, aby tam byli lepšim příkladem dětem, které žmoulají v kapse majoránku, je potřeba ještě zcenzurovat internet.

AŤ ŽIJE A VZKVÉTÁ NEOLIBERALISMUS A LIBERÁLNÍ DEMOKRACIE!
ALE BEZ CENZURY A JEN ZA TO, CO SI JEHO ZASTÁNCI VYDĚLALI SVOU POCTIVOU PRACÍ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.