Margit Slimáková: Výrobci nezdravých potravin si zákazníky vychovávají už ve školách

středa 4. července 2018 ·

„Je dobře, že se po letech naprostého chaosu, kdy se nám bez jakékoliv regulace do našich státních vzdělávacích zařízení dostali prodejci a udělali si z nich krámky svých potravinářských produktů, začalo něco dít. Odborníci se předtím sice děsili, ale nikdo s tím nic nedělal. Byla jsem ráda, že se za vlády ministryně školství Kateřiny Valachové vyhláška připravila a že začala platit. Ze škol totiž odstranila velkou část nezdravých potravin a nápojů. To je pozitivní. Negativní je, že tu vyhlášku připravovala skupina bez nezávislých odborníků zvenčí, bez důkladnějšího připomínkového řízení,“ říká Margit Slimáková v rozhovoru pro Vitalia.cz.


Margit Slimáková (repro ČT)
Slimáková pokračuje:

Výsledkem byla vyhláška, která byla pro vedoucí bufetů složitá, nepraktická a komplikovaná; navíc v ní byla doporučení, která ani moc nedávala smysl, např. omezovala tuky v plnotučných jogurtech. Chyběla praktická podpora lidí, kteří ve školních bufetech pracují, chyběly seznamy potravin, které vyhlášce vyhovují, i receptury na vhodné svačinky. Chyby tam tedy byly, ale daly se napravit aktualizací.

V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Co říkáte na to, že ministerstvo zdravotnictví více než rok připravuje pamlskovou vyhlášku, aby její limity po roce výrazně zmírnilo, byť zkraje mluvilo jen o možných úpravách po dvou letech, až vyhlášku vyhodnotí? Což se ani vlastně vůbec nestalo.

Vyhláška neplatila ani rok a už se na ni začalo útočit. Když tehdy vstoupila v platnost, ministerstvo školství řeklo, že ji bude dva až tři roky testovat, aby se zjistilo, jak funguje. Ale analýza neproběhla žádná. Poté, co nastoupil do funkce nový ministr školství Robert Plaga, na jednom ze svých prvních veřejných mediálních vystoupení řekl, pamlsková vyhláška je celá špatně, že by ji od září nejraději celou zrušil.

Když si uvědomíme, jaké má naše školství problémy, jak moc by potřebovalo řádně zatřepat a předělat, tak mě toto vystoupení velmi překvapilo. Jako kdyby největší problém našeho školství spočíval v tom, že české děti mají nedostatek cukru v krvi. Myslím, že jediní, kdo si to myslí, jsou pan ministr a zájmové skupiny, které prodávají produkty, které se aktuálně do škol nedostanou.

Za největší přešlap v návrhu aktualizace vyhlášky prý považujete zvýšení limitu na cukr u nápojů a jemného pečiva a vynechání požadavku „bez přidaného cukru“ u nektarů. Co to podle vás způsobí, jaké výrobky se tak znovu mohou dostat do škol?

To, že se navýšily limity pro soli, nám tolik nevadí jako to, že se navýšily limity pro cukry. Jsou tam drobné posuny, ale i ony způsobí, že se do škol najednou znovu dostane to nejnebezpečnější a nekřiklavější – jemné slazené pečivo.

Celý rozhovor naleznete zde

2 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
4. července 2018 v 20:54  

To je ta paní, co očkování považuje za zbytečnost? Rozhodně jí věřím. 👍

Michal Komárek řekl(a)...
4. července 2018 v 21:04  

Nevím, z jakých zdrojů čerpáte, ale zdá se mi, že dezinterpretujete. Margit Slimáková nepovažuje očkování za zbytečnost, ale je proti povinnému očkování. Hezký večer!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.