Ministerstvům hrozí, že nedostanou peníze na platy učitelů nebo pro nové lékaře. Šance na miliardy kazí schodek rozpočtu

středa 4. července 2018 ·

Přestože česká ekonomika roste rychlým tempem, skončil rozpočet za první pololetí téměř v šestimiliardovém deficitu, což se stalo naposledy v roce 2013. Pokud by trend rychlého utrácení a pomalých příjmů vydržel po celý rok, budou se muset ministerstva ve svých požadavcích uskrovnit. To už ostatně ministři udělali před měsícem, kdy museli slevit ze svých doposud nevídaných požadavků za 130 miliard nad plánovaný schodek rozpočtu. Nakonec si řekli o 10 miliard. Peníze požaduje například resort školství na platy učitelů nebo resort zdravotnictví pro nové lékaře. Informují Hospodářské noviny.


Lucie Sedmihradská z VŠE upozorňuje, že přes rozdíly v odhadech dílčích příjmů rozpočtu je celkový odhad daňového inkasa relativně přesný. Nedá se tedy očekávat, že by se na konci roku objevily „miliardy navíc“ na zvýšené požadavky ministrů. „Rozhodně není podstřelený, takže prostor pro navýšení příjmů a následně výdajů nyní není,“ uvedla.

Národní rozpočtová rada, která dohlíží na schvalování rozpočtu, navíc upozorňuje, že příznivá situace a zejména vysoký výběr sociálního pojištění spojený s nízkou nezaměstnaností a růstem mezd nebudou trvat věčně. A pokud bude vláda chtít vyhovět požadavkům ministrů na další miliardy, připomíná úřad krizový rok 2009, kdy výdaje v rozpočtu zůstaly stejné, jako se plánovalo při schvalování na konci roku 2008, příjmy však skončily kvůli náhlému a výraznému zhoršení ekonomické situace 140 miliard pod očekáváním.

„Něco podobného se může znovu zopakovat. Vláda by měla v dobrých časech vytvářet spíše rezervy než deficity. Jedině tak bude mít manévrovací prostor na podporu ekonomiky, až to bude nejvíce potřeba,“ uvedl mluvčí Úřadu Národní rozpočtové rady Janis Aliapulios.

Text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.