Ministryně spravedlnosti Malá asi opisovala i ve své první diplomové práci o chovu králíků

středa 4. července 2018 ·

Analýza deníku Právo ukazuje, že nová ministryně spravedlnosti opisovala ve své diplomové práci o chovu králíků na Mendelově univerzitě v Brně. Je to tedy už druhé obvinění z plagiátorství: Minulý týden upozornil Český rozhlas Radiožurnál, že Malá zřejmě opisovala i ve své diplomové práci na téma rodinného práva, kterou obhájila na Panevropské vysoké škole v Bratislavě.


Taťána Malá (wikipedia.org)
"Lidé mě varovali, že po mně novináři půjdou, ale že kvůli mému angažmá na ministerstvu spravedlnosti začnou detailně studovat 13 let starou práci o králících, to jsem popravdě nečekala. Ovšem nemám problém si ji kdykoliv obhájit, stejně jako to budu dělat u svých kroků a rozhodnutí na postu ministryně," uvedla Malá v tiskovém prohlášení.

Postavil se za ni i premiér Andrej Babiš. "Myslím, že 13 let stará diplomka z králíků rozhodně neovlivní práci paní Malé na ministerstvu," citovala Babiše Česká televize.

Rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová přitom v úterý na otázky Aktuálně.cz připustila, že Taťána Malá v teoretické části své diplomové práce opisovala. "V části literární rešerše paní ministryně opisovala, to je úplně zřejmé," řekla redakci rektorka.

"Opisuje-li někdo, tak se samozřejmě z dnešního pohledu jedná o plagiátorství," doplnila Nerudová s tím, že názor na plagiátorství se ale od roku 2005 vyvíjel. Na otázku Aktuálně.cz, jedná-li se tedy v tomto konkrétním případě o plagiát, odpověděla rektorka stručně: "Ano."

Zprávu deníku Právo naleznete zde
Zprávu Aktuálně.cz naleznete zde
Zprávu Radiožurnálu naleznete zde

6 komentářů:

E.Kocourek řekl(a)...
4. července 2018 v 11:34  

Děte s tím do háje! Obecně, opisovat se nemá, ale to má řešit příslušná škola v době, kdy student nebo doktorand obhajuje. Pokud to neřeší škola ale presstituti, iks let po obhajobě a "shodou okolností" u ministryně, tak je jasné, že NEJDE o boj proti plagiátorství, ale o boj proti té ministryni. ////

V této kauze stojím na straně paní ministyně Malé. Zda bude svoji práci ministryně vykonávat dobře nebo špatně souvisí s tím, co kdysi napsala do diplomové práce, strašně málo až vůbec. ////

Michal Komárek řekl(a)...
4. července 2018 v 12:00  

Pane Kocourku, bezdůvodné urážení novinářů do této diskuse nepatří. Hezký den!

Eny Gma řekl(a)...
4. července 2018 v 12:41  

Kdo je zvyklý podvádět, neměl by řídit rezort spravedlnosti. Je to čím dál tím horší. Kdysi stačilo, aby pana Kalvodu označovali titulem JUDr. a sám odešel. A to se tehdy říkalo, že je demokracie "v penkách". A teď je plně rozvinutá (do plenek se jí nechce). Jak říká klasik "...všici krasdnů..."

tyrjir řekl(a)...
4. července 2018 v 14:44  

Včera vystoupil v ČT24 prof. Zlatuška a srozumitelně řekl, co všichni vědí, že obsah, rozsah i forma toho opisování jsou tak velké, že lze s jistotou říci, že nejde o nedbalost (nedopatření spočívající v nevědomém opomenutí), ale o zcela zřejmě úmyslné jednání typu plagiátorství. Pondělní pořad 90´ ČT24 byl věnován i dalším podvodům s VŠ vzděláním počínaje "lžidoktorem" Kalvodou. I kdyby tu ta věc s podváděním ministryně Malé nebyla, je, myslím, na pováženou, na základě kterých jejích vlastností ji premiér Babiš do funkce ministryně navrhl.

K tomu viz i
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ministryne-spravedlnosti-tatana-mala-opsana-diplomova-prace_1807031237_per

Přinejmenším stejně závažný (podle mne závažnější) problém má i ČSSD, když její předseda a ministr vnitra Hamáček trvá na jmenování "kmotra"* Pocheho do funkce ministra zahraničí. Není bez zajímavosti, že předsedou pražské ČSSD, která Pocheho do vlády tlačí, je Petr Pavlík, bývalý hlavní poradce a politický náměstek v MŠMT.

*Viz např.
http://neovlivni.cz/tag/miroslav-poche/
https://neovlivni.cz/nova-jmena-pro-vladu-landovsky-a-kohout-poche-z-kola-ven/
https://neovlivni.cz/poche-navrat-architekta-byznysovych-dohod-a-take-zakulisnich-paktu/

Dlužno říci, že vcelku závažný a známý problém s Pochem tu byl dřív než vcelku průhledný a dosud neznámý "marginální" problém s ministryní Malou. Česko vládu objektivně potřebuje a do středečního hlasování o důvěře se ty věci asi těžko vyřeší. Dostane-li vláda důvěru, stane se podle mého názoru (doufám) toto:

Premiér Babiš dá ministryni Malé určitý čas na vysvětlení celé věci a prokázání schopnosti dobře vést ministerstvo. Když se jí to nepodaří, odvolá ji.

Otázkou je, co udělá ČSSD, její předseda, ministr vnitra a prozatímní ministr zahraničí Hamáček s mnohem závažnějším problémem kmotra Poche.

J.Týř

tyrjir řekl(a)...
4. července 2018 v 14:51  

Plagiátorství | Masarykova univerzita
Za plagiátorství lze považovat úmyslné kopírování cizího textu a jeho vydávání za vlastní, nedbalé nebo nepřesné citování použité literatury, opomenutí citace ...

https://www.muni.cz/o-univerzite/uredni-deska/plagiatorstvi

tyrjir řekl(a)...
5. července 2018 v 10:40  

Jak na švestky bez zneužívání cizího duševního vlastnictví u studentských prací?

To, co udělala Masarykova univerzita vytvořením počítačového nástroje k odhalování plagiátorství, je velmi záslužný čin, i když kolem tvorby a pozdějšího využívání bakalářských, diplomových (i tzv. seminárních prací) je z hlediska ochrany duševního vlastnictví několik problémů, které nemohou být nikdy zcela důsledně vyřešeny. Například:

Vztah mezi autorským právem (právem na ochranu autorského díla resp. duševního vlastnictví) studenta a poskytnutým know how, které při tvorbě práce student "zdarma" dostal od vedoucího při realizaci jeho práce, se zpravidla řeší prohlášením studenta, že práci vytvořil za přispění vedoucího práce, čímž se prohlašuje a uznává i přínos vedoucího práce a dispoziční právo školy v "přiměřeném rozsahu" využívat studentovy tvůrčí práce (je tím dána určitá licence k využití práce).

Diplomové práce mají být na jedné straně veřejně dostupné, ale na druhé straně není v plném zájmu škol, studentů a vedoucích prací je zcela volně vystavovat k všeobecnému využití například v elektronické podobě na internetu. Protichůdnost mezi požadavky na veřejnou dostupnost studentských prací, na ochranu duševního vlastnictví a autorských práv studentů, vedoucích prací a škol a mezi potřebou účinného boje proti plagiátorství a jiného zneužívání cizího duševního vlastnictví (autorských děl) je tu zřejmá.

Z těchto a nejen těchto důvodů vznikají mnohdy některé povinné studentské práce metodou "Jak na švestky, aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Studentské práce ministryně Malé nejsou ani zdaleka jediný případ dílčí aplikace této metody - viz v diskusi výše citovaný pořad ČT24.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.