Hájila tyranku, radí vládě. Poradkyně premiéra pro školství zaměstnává učitelku pravomocně odsouzenou za týrání dětí

středa 21. března 2018 ·

Premiér v demisi Andrej Babiš oznámil, že ředitelka školy ze Sadské na Nymbursku mu bude dělat poradkyni pro školství na Úřadu vlády. „Paní ředitelka patří mezi zkušené pedagogy s reálnou praxí, jejichž názor na vývoj školství je pro pana premiéra důležitý,“ vysvětlila mluvčí vlády Barbora Peterová. MF DNES ovšem o Žánové psala v jiném kontextu. Na škole totiž zaměstnala učitelku Janu K., která má třemi instancemi soudů pravomocně potvrzeno, že na jiné škole týrala děti ze své třídy.

Andrej Babiš (facebook.com)
Argument? „Byla tu zaměstnaná už před odsouzením. Soud se vlekl, osvobodili ji, odsoudili, pět let tu pracovala bez jediného problému,“ tvrdí Žánová. Navíc je podle ní učitelů nedostatek. Žánová Janu K. nakonec na několik měsíců propustila. Stalo se to až poté, co MF DNES upozornila, že odsouzená učitelka nemá čistý trestní rejstřík.

Hned poté, co měla trest zahlazený, ji Žánová přijala zpět. Jako třídní učitelku zhruba stejně starých dětí, jaké podle rozsudků týrala.

V obci Žánová platí i kvůli své spolupráci s Babišem za vlivnou osobu. Její manžel je tu radním. Zaměstnávání odsouzené učitelky řešila i rada. Nakonec se radní usnesli, že odsuzující verdikt Nejvyššího soudu a předchozí soudní líčení, v nichž vystupovaly čtyři desítky svědků, jsou jen nafouklá bublina.

Soudy to ale viděly jinak. „Jsem blb, jsem blb, jsem blb,“ nutila učitelka říkat třeťáky a čtvrťáky, když něco neuměli. Školáci s poruchami učení mezi lety 2011 a 2013 byli pro ni také hajzlíci či hlupáci. Křičela na ně a nadávala jim. A podle soudů její metody nezůstaly bez následků. Jeden ze žáků si kvůli ní vytrhával vlasy z hlavy, další trpěl bolestmi a úzkostí. Pedagožka za to dostala trest půl roku vězení s roční podmínkou.

Celý text naleznete v dnešní MF DNES
Další informace o kauze naleznete například zde

1 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
21. března 2018 v 16:19  

Král si vybírá rádce podle svého gusta.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.