Učitelka odsouzená za psychické týrání žáků dál učí na základní škole.

středa 23. listopadu 2016 ·

K případu učitelky ze základní školy v Poděbradech, která dostala podmíněný trest za psychické týrání dětí, se vrací MF DNES. Její reportéři zjistili, že učitelka učí na základní škole, která je vzdálena jen několik kilometrů od školy, kterou musela opustit.

Okresní soud v Nymburce vyslechl na čtyřicet svědků a loni v listopadu potrestal učitelku dvouletým trestem s podmíněným odkladem na tři roky. „Zkoumali jsme, co si ještě může učitel dovolit a co už je za hranou. Bylo překvapivé, že se tak chovala k žákům zkušená učitelka prakticky ke konci pracovní kariéry. Mohlo jít o určité vyhoření po třicetileté praxi,“ popsal MF DNES zcela ojedinělou kauzu své kariéry předseda senátu nymburského soudu Jiří Nápravník.

Učitelka se však začala bránit, protože trest vnímala jako křivdu. V odvolání poukazovala na to, že šlo o slabší třídu, se kterou se potýkala i její předchůdkyně. Jejím jediným motivem podle jejích slov bylo naučit děti požadovanou látku. Najala renomované advokáty a podala i dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten však letos v létě verdikt potvrdil.

Přesto si učitelka našla práci v pár kilometrů vzdáleném městečku Sadská v místní základní škole. Její příběh tak ukazuje křehkou linii mezi tím, co jedni rodiče považují za adekvátně přísné a jiní za nepřiměřené. Ředitelka školy v Sadské Blanka Žánová je s posilou podle vlastních slov maximálně spokojená. Odsouzená učitelka tam učí opět na prvním stupni ve čtvrté třídě – tedy stejně staré děti jako na škole v Poděbradech. „Před tou nešťastnou kauzou jsem ji neznala, ale když žádala o práci, působila na mě příjemně,“ popsala ředitelka Žánová.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

7 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 11:45  

A to nemá člověk nárok se polepšit? To dáváme tisíce šancí dětem a učitelům nic? Tomu říkám spravedlivý přístup.

Vít Tomis řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 12:03  

Zákon o pedagogických pracovnících (563/2004 v akt. znění):
§ 29a
(1) Za bezúhonnou se pro účely tohoto zákona nepovažuje
a) při posuzování předpokladů pro výkon činnosti pedagogického pracovníka (§ 3)... fyzická osoba, která byla pravomocně odsouzena
1. za trestný čin spáchaný úmyslně, nebo
2. za trestný čin spáchaný z nedbalosti v souvislosti s výkonem činnosti pedagogického pracovníka, pokud se na ni podle zákona nehledí, jako by nebyla odsouzena,

(2) Fyzická osoba prokazuje bezúhonnost před vznikem pracovněprávního vztahu...
.. v průběhu trvání pracovněprávního vztahu je pedagogický pracovník povinen informovat do deseti pracovních dnů ředitele školy... o tom, že byl pravomocně odsouzen za trestný čin, jímž by mohl pozbýt předpoklad bezúhonnosti; do jednoho měsíce od nabytí právní moci rozsudku předloží pedagogický pracovník nový výpis z evidence Rejstříku trestů.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 12:07  

A odhalený podvodník Březina radí ministryni školství.

Unknown řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 17:35  

A co takhle mobbing a bossing ve sborovnách? O tom se raději moc nepíše.

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 6:11  

Už bylo dítě odsouzeno za psychické týrání učitelky? Vzpomeňte na nedávnou kauzu zemřelé učitelky, kdy se nejdříve média ( a nejen ona) snažila tvrdit, že šikana žáků s její smrtí nemá nic společného, a pak se kde kdo snažil vše tutlat.A to je jen jeden příklad. Ona by ta spravedlnost měla fungovat na obě strany.

Michal Komárek řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 6:27  

Myslíte školu na Třebešíně, paní Karvaiová? Ti půjdou před soud:

http://www.ceskaskola.cz/2016/09/mladiky-z-prahy-ceka-za-sikanu-ucitelky.html

Děkuji! Hezký den!

Jana Karvaiová řekl(a)...
24. listopadu 2016 v 10:50  

A že to trvalo.A kdyby to byly děti,byl by případ odložen.Nic víc.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.