Michal Komárek: Školství podle Babiše. Co ukazuje výběr premiérových poradců

středa 21. března 2018 ·

Ředitelka základní školy, která protizákonně zaměstnala učitelku pravomocně odsouzenou za týrání žáků. A ředitel gymnázia, který je spoluautorem programu SPD Tomia Okamury. To jsou dva kandidáti na post poradce premiéra Andreje Babiše. Vypovídá to něco o vztahu premiéra ke školství?

Michal Komárek (archiv autora)
„Jsem blb, jsem blb, jsem blb,“ nutila učitelka říkat třeťáky a čtvrťáky, když něco neuměli. Školáci s poruchami učení mezi lety 2011 a 2013 byli pro ni také hajzlíci či hlupáci. Křičela na ně a nadávala jim. A podle soudů její metody nezůstaly bez následků. Jeden ze žáků si kvůli ní vytrhával vlasy z hlavy, další trpěl bolestmi a úzkostí. Pedagožka za to dostala trest půl roku vězení s roční podmínkou.

Ředitelka základní školy a Babišova potenciální poradkyně Blanka Žánová tuto učitelku zaměstnala s tím, že je nedostatek učitelů a že s ní nebyly žádné problémy. Za pravdu jí dala rada obce, která konstatovala, že verdikt je jen „nafouknutá bublina“.

Ředitel prostějovského gymnázia Michal Šmucr je spoluautorem programu SPD. Tedy strany, která se jasně vyhraňuje proti Evropské unii, v projevech jejího předsedy i jiných představitelů zaznívá rasismus a xenofobie, strany, kterou i někteří Babišovi ministři považují za nepřijatelnou, dokonce ji označují za fašistickou.

Program SPD v oblasti školství je proti inkluzi a pro podporu řemesel a technických a zemědělských oborů. Je tedy jemně řečeno „konzervativní“ - chce podporovat vzdělávání pro uplatnění v oborech, které za několik let už nemusí vůbec existovat. Odmítá inkluzi, rušení speciálních škol a dětských domovů, chce do vzdělávání vrátit „pevné kvalitativní standardy“.

Na obranu ředitele Šmucra je ovšem nutno dodat, že se jasně ohradil proti výrokům svých stranických kolegů například na adresu tábora v Letech u Písku. Postavil se také proti vlně antisemitismus, která se v Prostějově rodila v souvislosti s plány na rehabilitaci židovského hřbitova.

Nicméně: Tím, že zaměstnala učitelku odsouzenou za čin, k němuž došlo v souvislosti s výkonem učitelského povolání, porušila ředitelka Žánová zákon. Nemluvě o morálním a profesionálním rozměru případu.

Ředitel Šmucr je zase spojen s programem strany, který jde v některých podstatných bodech proti stávajícímu pojetí vzdělávání i zahraniční politiky, které obhajují nejen „aktivisté“, či ministři minulé vlády, ale i členové vlády současné, včetně ministra školství.

Jak tomu rozumět? Nabízím tři základní interpretace, byť je jasné, že možností je víc:

1) Výběr poradců se školstvím v podstatě nesouvisí

To, že jde o ředitele škol, je podružná záležitost. Blanka Žánová se možná Babišovi líbí, jako perspektivní politička ANO – v současnosti je krajskou zastupitelkou. A Michal Šmucr může být zajímavý jako vstřícný signál směrem k SPD. Navíc jako předseda dozorčí rady firmy, kterou vlastní poslanec SPD Radim Fiala a která zajišťuje úklid například na ministerstvech financí, obrany a spravedlnosti. Kromě toho má smlouvy i s některými firmami z holdingu Agrofert založeného Andrejem Babišem.

2) Andreje Babiše školství nezajímá a mnoho o něm neví

3) Premiérovi se oba vybraní poradci opravdu líbí pro jejich přístup ke školství a vzdělávání

Blanka Žánová vysílá jasný signál, že učitel má být rázný, s dětmi se nemá příliš „mazat“ a na nějaké případné námitky rodičů se nemá příliš ohlížet. Blb je prostě blb a žádné neuvážené školské reformy na tom nic nezmění. Učitel, natož ředitel nesmí prostě podlézat žákům ani rodičům. A nesmí se nechat vyvést z míry ani soudními verdikty. Znáte to: V téhle zemi si přece kauzu můžete objednat…

Michal Šmucr reprezentuje podobný styl: Žádná inkluze, návrat do minulosti – speciální školství, řemesla, učňovské obory, jasná pravidla… A pryč s „ideologizací“, čemuž v kontextu programu SPD a výroků Tomia Okamury i samotného Šmucra můžeme rozumět jako „pryč“ s nejrůznějším aktivismem neziskovek, multikulturalismem, globální výchovou, tolerancí k homosexuálům, politickou korektností všeho druhu…

Prostě věci je třeba nazývat pravým jménem. A v tomto bodě se přístup Žánové a Šmucra propojuje: Když je někdo blb, tak je blb. A je třeba ho tak nazývat, ne ho pseudokorektně inkludovat.

A už jen otázka na závěr: Která z těch tří možností je hrozivější?

21 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. března 2018 v 10:51  

a co nám chtěl autor tímto říci? my co jsme roky ve školství víme jaký je to chlív a že na to všichni kašlou...

tyrjir řekl(a)...
21. března 2018 v 11:25  

Kde blb, tam nebezpečno, říkával Jan Werich. Platí to i pro parlament, pro vládu, MŠMT, pro českou a Českou školu. I třeba pro různé pirátsko sluníčkářské spolky. Představme si hypoteticky, že tam přibude ještě třeba K. Valachová nebo P. Pavlík za ČSSD.:))

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 1:08  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Michal Komárek řekl(a)...
22. března 2018 v 6:18  

Pane Týři, myslím, že nadále platí, že nemáte autorská práva pro publikování nepřiměřeně dlouhých citací z médií. Váš příspěvek odstraňuji z toho důvodu. Jeho zbytečnou žovialitu tentokrát mohu nechat stranou... Hezký den.

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 9:04  

Balada o vypoulených očích

Skandální a nepřijatelné. ČSSD vyzývá ministra, aby našel peníze pro učitele
1
Poté, co ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) oznámil, že nejméně o rok posune reformu financování regionálního školství... Kateřina Valachová (ČSSD) chce financování regionálního školství přenést i do koaličního jednání o vládě...

Jednání za školství podle ní za ČSSD vede předseda pražské ČSSD Petr Pavlík. Ze strany hnutí ANO ho povede ministr školství Robert Plaga...


https://m.novinky.cz/articleDetails?aId=466861&sId=&mId=

Osobně tu reformu spočívající v placení za odučené hodiny a nikoli za žákovskou hlavu považuji za vcelku dobrou věc - kdyby na ni ovšem byly peníze. Ty do školství vláda ČSSD nedala a učitele i školy premiér i ministryně K. Valachová šidili, kde mohli. A teď jaksi "chronicky usměvavá" exministryně Valachová už podruhé prohlašuje, že na Babišovu vládu tzv. "poulí oči" - viz třeba včerejší Události a komentáře v ČT24. Považuji to za dost velké pokrytectví. Spíš si myslím a obávám se, že na ni v P. Pavlíkem šibalsky mrkají.

J.Týř

PS: Pane Komárku, mohl byste, prosím, přestat v České škole "cenzorsky exhibovat" (mohu doufám používat vaše výrazivo) vašimi, domnívám se, nedůvodnými poznámkami k některým komentářům?

Co žoviálního je ve výše uvedeném komentáři (citaci jsem zkrátil), který kritizuje právě jakési žoviální pokrytectví exministryně Valachové?

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 9:07  

...jaksi "chronicky usměvavá" exministryně Valachová už podruhé prohlašuje, že na Babišovu vládu tzv. "poulí oči" - viz třeba včerejší Události a komentáře v ČT24. Považuji to za dost velké pokrytectví. Spíš si myslím a obávám se, že na ni s P. Pavlíkem šibalsky mrkají...

Michal Komárek řekl(a)...
22. března 2018 v 9:32  

Pane Týři, řada Vašich příspěvků je dlouhodobě na hraně nebo za hranou toho, co na České škole považujeme za normální, věcnou, argumentovanou, přínosnou, smysluplnou diskusi... Jsou spíše obtížné, než aby diskusi obohacovaly. Jistě to neplatí o všech. Snažte se, prosím diskutovat k věci a bez osobních a politických exhibicí. Děkuji! Hezký den!

Datel řekl(a)...
22. března 2018 v 9:34  

Komárek, autorská práva na citace?

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 10:19  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 10:39  

Chápu, pane Komárku že to máte v České škole jaksi "obtížné", když mnohdy (ne vždy) vnášite do Česke školy témata způsobem, se kterým mnozí nesouhlasí, a kritické reakce na to cenzurujete, jak se dá.

J.Týř

Michal Komárek řekl(a)...
22. března 2018 v 10:51  

Pane Týři, urážlivá dětinská básnička není kritický názor a její odstranění z diskuse není cenzura. Nebudu s Vámi ale jednotlivě probírat všechny Vaše diskusní příspěvky. Hezký den!

Datel řekl(a)...
22. března 2018 v 10:56  

Tak co ta autorská práva na citace?

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2018 v 12:02  

Pane Komárku, obávám se, že příklad jistého trola z těchto diskusí dokazuje, že někdy skutečně platí, že když je někdo blb, tak je blb, a je třeba ho tak nazývat a ne pseudokorektně inkludovat. Kdo ale takové pravidlo chce aplikovat na děti na základě toho, jaké podle něj mají předpoklady ke studiu, dopouští se doslova pedagogického zločinu, protože tím většinou nezvratně rozhoduje o jejich budoucnosti, samozřejmě v negativním směru.

Michal Komárek řekl(a)...
22. března 2018 v 12:56  

Kvaternion

:-) Souhlasím - trola je správné nazvat trolem a smířit se s tím, že normální diskuse s ním je marná, zbytečná, stravující... Pokud jste však "blbem" měl na mysli konkrétního člověka z těchto diskusí, prosím, abyste se takových urážek zdržel. Děkuji! Hezký den!

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 13:03  

Nrmalizáror Komárek a jeho anonymní trolové úřadují v České škole?

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 13:14  

Kádrovácký dogmatismus, který v nadepsaném článku šefredaktor České školy projevil, je, myslím, zřejmý. Diskusi k tématu poradců urážlivě cenzuruje. Má přitom i radost z urážek z anonymů. To jste pane Komárku, myslím, opravdu v profesně i lidsky dost obtížné situaci. J.Týř

Tajný Učitel řekl(a)...
22. března 2018 v 13:30  

tyrjir se zřejmě rozhodl platformu zrušit zaplevelováním každého tématu osobními útoky na redaktora.

Kvaternion řekl(a)...
22. března 2018 v 13:38  

Ad Tajný učitel:

To víte, když si s pětiletým dítětem (nebo kýmkoli na stejné úrovni osobnostní vyspělosti) nikdo nechce hrát, protože všem ubližuje, upozorňuje na sebe tím, že ostatním rozšlape bábovičky.

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 13:44  

Program SPD v oblasti školství je proti inkluzi a pro podporu řemesel a technických a zemědělských oborů. Je tedy jemně řečeno „konzervativní“ - chce podporovat vzdělávání pro uplatnění v oborech, které za několik let už nemusí vůbec existovat. Odmítá inkluzi, rušení speciálních škol a dětských domovů, chce do vzdělávání vrátit „pevné kvalitativní standardy“.

Opravdu, pane Komárku. To, co píšete, je pravda, anebo si to jen myslíte?

Ředitelka základní školy a Babišova potenciální poradkyně Blanka Žánová tuto učitelku zaměstnala s tím, že je nedostatek učitelů a že s ní nebyly žádné problémy. Za pravdu jí dala rada obce, která konstatovala, že verdikt je jen „nafouknutá bublina“... Tím, že zaměstnala učitelku odsouzenou za čin, k němuž došlo v souvislosti s výkonem učitelského povolání, porušila ředitelka Žánová zákon. Nemluvě o morálním a profesionálním rozměru případu.

Opravdu, pane Komárku. To, co píšete, je pravda, anebo si to jen myslíte?

tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 13:53  




Nestydíte se, pane Komárku, za svůj výše popsaný dogmatismus a za to, jak dost často si notujete s vámi tolerovanými výše se projevivšími anonymními troly?

J. Týř




tyrjir řekl(a)...
22. března 2018 v 14:30  

Nabízím tři základní interpretace...:

1) Výběr poradců se školstvím v podstatě nesouvisí...

2) Andreje Babiše školství nezajímá a mnoho o něm neví...

3) Premiérovi se oba vybraní poradci opravdu líbí pro jejich přístup ke školství a vzdělávání...


Napsal šéfredaktor České školy M. Komárek ve svém článku "Školství podle Babiše. Co ukazuje výběr premiérových poradců" ve středu 21. března 2018· I u třetí možnosti přitom čtenářúm podsouvá, že důvody té případné obliby nejsou v pořádku.


Tak tohle jsou podle vás, podle šéfredaktora České školy, pane Komárku tři ZÁKLADNÍ interpretace jednání ze svobodných voleb vzešlého premiéra vlády České republiky? Myslíte tohle doopravdy vážně? Pokud ne, omluvte se, prosím, v této diskusi čtenářům České školy, panu premiérovi, paní ředitelce Žánové a panu řediteli Šmuclerovi.

Není to, pane Komárku poprvé, že jste na stránkách České školy jako její šéfredaktor, domnívám se, demagogicky urazil vysokého ústavního činitele, ředitele nebo učitele škol s jiným názorem, než je ten váš. Dovoluji si Vás a Vaším prostřednictvím také nakladatelství Albatros vyzvat, abyste se v budoucnosti takového jednání zdrželi.

J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.