Skoro polovina učitelů je ohrožena takzvaným vyhořením

pátek 9. února 2018 ·

Skoro polovina učitelů je ohrožena takzvaným vyhořením. Průzkum Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy mezi 2 500 pedagogy ukázal, že pětina z nich má střední až závažné příznaky těchto psychických potíží a potřebovala by odbornou péči. Informuje Česká televize.


Irena Smetáčková (repro ČT)
Vyhořením se cítí ohroženo 48 % učitelů. 60 % pak zažívá dlouhodobý stres. Může za to nadbytečná administrativa, potíže nejen s žáky, ale i jejich rodiči, nízká prestiž povolání i nízké platy. Žádné projevy vyhoření necítí jen 16 % učitelů. Naopak u 19 % jsou příznaky střední až závažné. Potíže má ten, kdo neumí vypnout, realizovat se jinak než ve škole. V ní pak hodně záleží na jejím vedení.

„Vyučující, kteří jsou profesně spokojeni, zejména cítí podporu v rámci školy, mají dobré vztahy s vedením a dobré vztahy v rámci pedagogického sboru, tak u nich ty projevy vyhoření jsou výrazně menší,“ říká vedoucí výzkumu Irena Smetáčková z Pedagogické fakulty UK.

Vyhoření učitelů měl zabránit návrh, aby se mohli po 15 letech ve škole půl roku jen vzdělávat. Sněmovnou ale neprošel.

Reportáž je ke stažení zde

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. února 2018 v 11:27  

Vyhoření učitelů měl zabránit návrh, aby se mohli po 15 letech ve škole půl roku jen vzdělávat. Sněmovnou ale neprošel.

pěkná pitomost

Q. E. D. řekl(a)...
9. února 2018 v 12:08  

Stačilo by, aby inspekce (školská i pracovní) hlídaly podmínky ve školách. Není normální, aby měl učitel běžně 24 nebo 26 hodin týdně. To pak lítá jako hadr na holi a pořádně nestihne nic.

Kolega mi referoval, že na jejich škole kromě hlavní přestávky zkrátili všechny přestávky na pět minut, takže má čas tak akorát přeběhnout z jedné učebny do druhé a na záchod chodí v hodině, stejně jako žáci. Ředitelka se ještě chlubí, jak zefektivnila chod organizace.

Veronika Valíková řekl(a)...
9. února 2018 v 23:49  

Především by měli zřizovatelé a inspektoři sledovat, jak zachází ředitelé se svými učiteli. Zda je nediskriminují, nešikanují, zda jim vytváří slušné podmínky k práci i vzdělávání.

Stále se hovoří o platech učitelů. Jejich výše je důležitá - ale není nejdůležitější. Mnozí učitelé odchází (a budou odcházet) prostě proto, že situace na mnoha školách začíná připomínat malé totalitky. A propojeno s Cermatem, blbými nápady MŠMT a dalšími vymoženostmi se nám to propojuje v jednu větší totalitu.

A v totalitě, propojené s ideologizací a penězi, já učit neumím. Pěkný den.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.