Václav Klaus mladší: Nemá každý nárok chodit do školy s ostatními. Tahle lidská práva neuznávám

pátek 9. února 2018 ·

„Když vezmete školský zákon, tak tam máte jeden nesmysl za druhým. Ještě vážnější než ty školky je novela financování regionálního školství. Chtěl bych dosáhnout jejího odložení a vyvolat velkou společenskou diskusi na dané téma,“ říká předseda školského výboru sněmovny Václav Klaus mladší v rozhovoru pro Lidové noviny.


Václav Klaus mladší (psp.cz)
V rozhovoru zazní také tyto otázky a odpovědi:

Možná bychom měli čtenářům připomenout, že zatím dostávají mateřské, základní a střední školy peníze víceméně podle toho, kolik mají žáků, napříště to má být podle toho, kolik opravdu odučí.

Ono se tohle téma možná nebude zdát čtenářům dost sexy, ale pro to, jak budou naše školy vypadat, je dost zásadní. Já jsem přesvědčen, že školy mají být nadále financovány plus minus podle počtu žáků, protože my přece platíme daně kvůli vzdělávání žáků a ne kvůli udržování institucí. České školství mělo řadu nedostatků a můžeme se dohadovat, jak bylo nebo nebylo podfinancované, ale žádná velká finanční krize tady nebyla.

Jenže na vesnici nebo na malém městě škola třeba nedá dohromady dost žáků, a přesto by nebylo dobré, aby zanikla...

Já vám něco řeknu. Na dítě v základní škole má resort asi tak 55 tisíc korun ročně. Když je budeme opravdu posílat tam, kam to dítě chodí, a kraje nebudou s částkou čarovat, měla by s těmi penězi vyjít i škola, která má deset nebo dvacet žáků. Protože takové věci jako topení nebo vodné platí obec. Ano, u těch opravdu maličkých vesniček bych třeba lehounce normativ zvýšil, protože jsem vlastenec a vím, že je hezké, když má vesnička i školu. Ale v zásadě mají být věci jednoduché a systém spravedlivý. Ne že si každý ředitel s poloprázdnou školou vylobbuje víc peněz. Úředník nemá rozhodovat, kde škola ještě má být a kde už ne.

Vy se taky dost vymezujete vůči inkluzi.

Já slovo inkluze popravdě řečeno nesnáším, protože to, že děti s nějakým handicapem chodily do normálních škol, tady vždycky bylo a bude.

O co vám tedy jde?

Aby dostali slovo taky ředitelé. Nemá každý nárok chodit do školy s ostatními. Tahle lidská práva neuznávám. Já uznávám právo na život, na to, že nikdo nesmí ubližovat druhému, právo na majetek. Ale právo na bydlení nebo vzdělání, to už vám musí někdo dát. Ředitel základní školy má mít možnost říct – tohle dítě není schopné našeho vzdělávacího procesu. Tím neříkám, že by neměl udělat, co je v jeho silách, jde mi o to, aby neměl tu povinnost… Jinak je ale třeba připomenout, že náš systém speciálního školství, včetně těch praktických, dříve zvláštních škol, nebyl vůbec špatný.

Jeho problém byl, že zvláštní školy měly v očích některých rodičů punc sociálně vyloučeného prostředí. To třeba rodiče postiženého dítěte, kteří sami mohou být i vysokoškoláci, těžko skousávají. Nedivme se.

(chvíli přemýšlí) V tom máte velkou pravdu. Takové stigma ty zvláštní školy opravdu měly a část rodičů se s tím dovede těžko psychologicky vyrovnat. Kromě toho jsou tu hraniční případy. Já ale jen tvrdím, že každý nemá absolutní právo vyžadovat cokoli. Měl by tam být souhlas druhé strany, toho ředitele. Škola musí vědět sama, kolik takových dětí zvládne a jestli vůbec.

Celý rozhovor naleznete v dnešních Lidových novinách

15 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. února 2018 v 11:25  

a pro sem pletete klause,žádný návrh reformy školství,pokud vím,nepředložil,je to politik a tudíž žvanil

Radek Sárközi řekl(a)...
9. února 2018 v 11:37  

Když už nevyšlo na České škole jako samostatný příspěvek, alespoň to vkládám sem...

Pedagogická komora podporuje očištění školského zákona od všech neodborných zásahů exministryně Valachové
http://www.pedagogicka-komora.cz/2018/01/pedagogicka-komora-podporuje-ocisteni.html

Q. E. D. řekl(a)...
9. února 2018 v 12:05  

Takže Klaus zastává názor, že školy mají být velkochovy žáků bez ohledu na kvalitu. 1 žák = 55 tisíc, tudíž je jedno, zda má schopnosti ke zvládnutí dané školy. Super. Křivá huba, křivý charakter. :(

Michal Komárek řekl(a)...
9. února 2018 v 12:39  

Q.E.D.

Politici musí ve veřejné diskusi snést jistě více než "řadoví diskutéři", ale tohle je příliš´, tento typ dehonestace sem rozhodně nepatří. Děkuji! Hezký den!.

Jan řekl(a)...
9. února 2018 v 12:39  

„Nemá každý nárok chodit do školy s ostatními. Tahle lidská práva neuznávám.
Ale právo na bydlení nebo vzdělání, to už vám musí někdo dát. Ředitel základní školy má mít možnost říct – tohle dítě není schopné našeho vzdělávacího procesu. Tím neříkám, že by neměl udělat, co je v jeho silách, jde mi o to, aby neměl tu povinnost… „

„Já ale jen tvrdím, že každý nemá absolutní právo vyžadovat cokoli. Měl by tam být souhlas druhé strany, toho ředitele. Škola musí vědět sama, kolik takových dětí zvládne a jestli vůbec.“

Proboha, co se to děje? Ten člověk je členem NSDAP?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
9. února 2018 v 13:23  

Pro vysvětlení těm, kteří zřejmě nevědí, která mete! Zákon o inkluzi, z pera paní dobroserky valachové a jejich chytrých poradkyň jako je Klára Laurenčíková je totální paskvil.
Na jednu stranu například říká, že pokud se někam nahlásí mentálně postižené dítě, musí škola například rozdělit třídu na maximálně 17 žáků. Kde se ta další třída a vezme, to už neříká. Zároveň, ale nedává možnost řediteli školy takové dítě odmítnout. A to je prostě špatně. Nikdo tady přece nikoho nikam nevyhání. Existuje tu systém speciálních škol a pokud základka v té vísce nemže podmínky vytvořit, tak jej prostě nepřijme. To je tak těžko pochopitelné????
Jinak těch nesmyslů je tam daleko více. Ale pro příklad by to mohlo stačit.

Michal Komárek řekl(a)...
9. února 2018 v 13:30  

Pane Nutzi, té vulgární urážky nás, prosím také ušetřete. Děkuji! Hezký den!

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
9. února 2018 v 13:32  

Pro Q. E. D.:
Asi jste nějak přehlédl, že se tu jedná o financování základních škol. V nich si malý občánek plní zákonnou povinnost takzvané povinné školní docházky. Proto by za každým žákem, která nevyžaduje speciální péči, měla jít bez ohledu na kraj a místo, kvalitu školy a cokoliv dalšího stejné částka z daní a to bez ohledu na to, kdo danou školu zřizuje!!! Nebo jak jste to vlastně myslel s tím velkochovem? Pokud je pravda a to si pište, že stát pošle krajům peníze na žáka a tam z nich někdo něco ukradne někam jinam, je to svinstvo!!! To je celé.....

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
9. února 2018 v 13:36  

Pane Komárek vy se asi zlobíte za tu dobroserku, já vím, omlouvám se, příště se tomu podle Vás vulgárnímu výrazu vyhnu. Navíc Kateřina je velká sympaťačka. Viděl jsem ji osobně a udělala na mě velký dojem. Škoda, že měla takové přihlouplé našeptávače a nepoužívala ve svých rozhodnutích vlastní rozum.

Petr řekl(a)...
9. února 2018 v 14:11  

"Nikdo tady přece nikoho nikam nevyhání"

Ano, to mi připomíná oblíbené české rčení "Nejsem rasista, ale neškodila by tu očista"

Jan řekl(a)...
9. února 2018 v 14:17  

Milý pane Nutzi, jednak, jak říkával komoří Lang císaři římskému a králi českému Rudolfovi II, blahé paměti - "výsosti, nenechte prchlivost cloumat svým majestátem."
A jednak ty věty pana Václava Klause mladšího ve zmíněném rozhovoru nejsou o nějakých mentálně postižených dětech, co se někam přihlásí do školy, ale natolik obecně použitelné věty pro všechny děti a žáky, že mám chuť se podívat na kalendář, zda není rok 1935 či 1937 a zda nejsme součástí Třetí říše.

„Nemá každý nárok chodit do školy s ostatními. Tahle lidská práva neuznávám.
Ale právo na bydlení nebo vzdělání, to už vám musí někdo dát. Ředitel základní školy má mít možnost říct – tohle dítě není schopné našeho vzdělávacího procesu. Tím neříkám, že by neměl udělat, co je v jeho silách, jde mi o to, aby neměl tu povinnost… „
„Já ale jen tvrdím, že každý nemá absolutní právo vyžadovat cokoli. Měl by tam být souhlas druhé strany, toho ředitele. Škola musí vědět sama, kolik takových dětí zvládne a jestli vůbec.“

Neračte se na mne zlobit, ale takový člověk udílí ctihodným lauretátům "Cenu občanské svobody" (COS 2017)?

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
9. února 2018 v 16:21  

Já se snažil pochopit vaše rozezlení, a je pravda, že ta věta vytržená z konceptu zní dost nešťastně, stejně jako titulek.
Jenže je to prostě tak jak pan Klaus píše. na něco práva máme a na něco ne. A tady se konkrétně ten zákon o inkluzi prostě nepovedl. Nemůže každý ať zdravý, či postižený, přijít na školu s tím že mě sem vzít musíte, mám na to právo. O tom musí rozhodovat ředitel školy. Od toho tím ředitelem je. Pokud má plno, nebo nemůže splnit podmínky, musí mít možnost dítě odmítnout. A tu podle té inkluze najednou nemá. O nic jiného tu celkem nejde. Pokud to totiž možné je, ani si neumím v praxi představit ředitele, který by dítě odmítl. Tak já to alespoň takto chápu.

Jan řekl(a)...
9. února 2018 v 21:21  

Neračte se opět na mne horšit, pane Nutzi, ale ten člověk je buď šílenec, nebo anarchista nejtěžšího kalibru. Nevím, zda se jako učitel někdy věnujete rozvoji právního vědomí u svých žáků (na gymnáziu je to běžná součást kurikula), ale vaše práva může v tomto státě omezit jen a jen zákon, nikoli nějaký ředitel školy z Horní-Dolní.
Ten člověk absolutně neví, co říká (potom by měl mít svého mluvčího), nebo naopak ví, co říká a měl by být izolován jako extrémista, který ohrožuje ústavní pořádek tohoto státu.

Zaznamenal další jeho perly a myšlenkové puky, které berou dech.
Výraz „povinnost“ se mu nelíbí ani v případě takzvané inkluze neboli přijímání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných základních škol. A domnívá se, že než vznikne nějaká jasná koalice, má s některými návrhy šanci uspět i jako opoziční poslanec...
Zdroj: https://www.lidovky.cz/vaclav-klaus-mladsi-chce-branit-rozvratu-skolstvi-fw2-/noviny.aspx?c=A180208_211712_ln_noviny_ele

Jan řekl(a)...
9. února 2018 v 23:55  

"věta vytržená z konceptu zní dost nešťastně..."
To tedy máte svatou pravdu, jen ti tesat do kamene. Asi jste měl na mysli větu vytrženou z kontextu celého projevu pana Klause. Holinky nebo hodinky, přiznemjme si, že on v tom v podstatě není moc velký rozdíl. Obě se natahuje.Pan Klaus mladší ale žádný koncept zjevně v podstatě nemá, i když by mohl mít. Ve školství dělá už pár let. Ovšem prozatím jenom tlachá a často neví ani o čem. Děsí mne, že lidé tohoto typu zasahují do školství. To není jako pan senátor Růžička. To je opravdová první liga.

Jan řekl(a)...
13. února 2018 v 16:23  

Volič může být hloupý, politik nikoliv.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.