Tomáš Feřtek: Silné vedení a jasná koncepce jsou ochranné štíty školy

neděle 17. prosince 2017 ·

„Jakkoli to může vypadat vůči rodičovské veřejnosti nevstřícně, škola si musí udržet svoji autonomii a linie této autonomie vede před vraty školy. Rodič má mít možnost se na cokoli zeptat, mít jakýkoli návrh a má co nejrychleji dostat co nejsrozumitelnější odpověď. Ale zároveň musí být jasně pojmenované pravidlo, že škola má svou vizi a koncepci, ví, co dělá, a o tom, kdo, koho, co a jak ve škole učí, rozhoduje ředitel, respektive vedení školy,“ píše Tomáš Feřtek v prosincovém čísle časopisu Řízení školy.


Tomáš Feřtek (eduin.cz)
Feřtek mimo jiné píše:

V posledních zhruba pěti letech významně přibylo rodičů, kteří mají jasný názor na to, co by škola měla a neměla dělat, a neváhají s ním do školy přijít. Dospěla generace rodičů, kteří jsou sebevědomější, často mají kontakty v zahraničí nebo tam žili, jsou občansky aktivnější a nebojí se ozvat. Pořád je to výrazná menšina, celkově to nebývá více než desetina rodičů, ale už je to podíl, s nímž musíte počítat. Navíc je pravděpodobné, že zastoupení takových názorů je mezi rodiči vaší školy podstatně větší, ostatní je jen neříkají před vámi a nahlas.

Zamknout, nebo pozvat dál?

Jak se má škola zachovat? Obvykle užívané strategie jsou zhruba tři. První je strategie zamčených dveří. Tu volí hlavně konzervativnější školy, které se obtížně vyrovnávají s náporem vnějšího světa, rodičovské požadavky vnímají jako součást neblahého trendu změn a doufají, že se jim podaří v závětří přečkat do návratu konzervativních hodnot.

Druhá strategie by se dala shrnout do sloganu „ničemu nebráním“. To je erbovní heslo ředitelů a ředitelek, kteří nemají žádnou zřetelnou koncepci, tedy nejsou ani přesvědčeně konzervativní, ani inovativní a chtějí vyhovět jak učitelům, tak rodičům. Pokud tedy některá učitelka přijde s tím, že byla na kurzu Hejného matematiky a chtěla by si to vyzkoušet, svolí. Když rodiče požadují zrušení známek, svolí, když se pak jiná skupina rodičů vzbouří, zase je zavedou. V takto vyhrocené podobě je ředitel „ničemu nebráním“ spíše výjimečný, ale škol, které nemají žádnou pro rodiče srozumitelnou vizi a koncepci a inovace vybírají spíše náhodně a bez jasné rozvahy, kam povedou a jsou-li dlouhodobě udržitelné, je opravdu mnoho...

To je i důvod, proč je jasná koncepce školy tak důležitá. Jakkoli to může vypadat vůči rodičovské veřejnosti nevstřícně, škola si musí udržet svoji autonomii a linie této autonomie vede před vraty školy. Rodič má mít možnost se na cokoli zeptat, mít jakýkoli návrh a má co nejrychleji dostat co nejsrozumitelnější odpověď. Ale zároveň musí být jasně pojmenované pravidlo, že škola má svou vizi a koncepci, ví, co dělá, a o tom, kdo, koho, co a jak ve škole učí, rozhoduje ředitel, respektive vedení školy. Rodiče tedy nemohou požadovat zavedení ani rušení vyučovacích metod nebo způsobu hodnocení ani vyloučení nějakého žáka, odlišné dělení do tříd a podobně. Podstatné ale je, aby tato koncepce a vize opravdu existovala, a to i v podobě, která je rodičům srozumitelná a stále dostupná.


Celý text naleznete v prosincovém vydání časopisu Řízení školy (nakladatelství Wolters Kluwer)

1 komentářů:

Nowak řekl(a)...
17. prosince 2017 v 21:45  

Já měl dojem, že Řízení školy je odborný časopis.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.