Přijdou mladí k volbám? Politika je nezajímá, o některých stranách ale mohou jejich hlasy rozhodnout

čtvrtek 19. října 2017 ·

Pokud by se tvořil žebříček témat, o které se mladí Češi příliš nezajímají, na čelných pozicích by stála politika. Podle nedávného průzkumu OECD se o správu věcí veřejných vůbec nezajímá 57 procent lidí ve věku od 15 do 29 let, což Česko řadí na předposlední místo mezi 35 velmi rozvinutými demokratickými zeměmi. I přesto se očekává, že letos přijde k volebním urnám více mladých lidí než před čtyřmi lety. Informuje server Aktuálně.cz.


Daniel Kunštát (cevroinstitut.cz)
Ochota mladých lidí volit bývá dlouhodobě napříč všemi věkovými skupinami nejnižší. Právě proto se především na ně zaměřily nejrůznější iniciativy. Po sociálních sítích kolují videa a vzkazy vlivných osobností, které se z odevzdání hlasu politické straně snaží udělat něco zábavného a atraktivního. Neradí v nich, koho volit, ale jen prosté "běžte volit, je to důležité".

Do jaké míry budou takové výzvy úspěšné, se ukáže samozřejmě až po volbách. Jejich autoři si od toho slibují, že hlasovat přijde velké množství mladých lidí. Podobně jako třeba ve Velké Británii, kde právě tato věková skupina výrazně ovlivnila volební výsledky.

Sociolog a politolog Daniel Kunštát míní, že zájem o co nejvyšší účast mladých voličů by měly mít zejména tři strany - piráti, SPD a TOP 09. Právě lístky s těmito stranami podle něj budou mladí házet do urny nejčastěji, a navíc jim mohou výrazně pomoci v souboji o poslanecká křesla.

Zatímco zbylé dvě strany ale mají podporu i mezi jinými věkovými skupinami, o pirátech něco podobného lze tvrdit jen stěží. "Pro piráty bude alfou a omegou, jestli mladí voliči vůbec k volbám přijdou. Pokud přijdou, tak jsem přesvědčen, že se do sněmovny dostanou. Pokud je nedokážou zmobilizovat, tak budou mít navzdory průzkumům velké problémy," předpokládá Kunštát. A upozorňuje na to, že nejmladší voliči mívají největší tendenci k volbám nepřijít, ačkoliv se veřejně hlásí k podpoře nějaké strany.

Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.