Ministr podepsal smlouvu o spolupráci s 18 neziskovými organizacemi

čtvrtek 19. října 2017 ·

Ministr školství Stanislav Štech včera podepsal smlouvy o dlouhodobé spolupráci s 18 vybranými strategickými partnery z řad nestátních neziskových organizací. Uzavřením těchto smluv o dlouhodobé spolupráci dojde ke zvýšení stability těch NNO, které dlouhodobě a kvalitně pracují s dětmi a mládeží a významným způsobem přispívají k naplňování Koncepce podpory mládeže na období 2014 až 2020.


Stanislav Štech (msmt.cz)
„Dnes žijeme v době, kdy si pouze se školním vzděláváním nevystačíme, a právě mimoškolní vzdělávání, mimoškolní výchova a socializace je něco, co je dnes velmi důležitě, a přitom se to odehrává ve ztížených podmínkách. Chtěl bych vyslovit uznání všem, kteří se práci s dětmi a mládeži mimoškolně věnují, protože právě při těchto aktivitách se děti naučí celou řadu dalších věcí, které dávají základ celoživotnímu učení,“ řekl ve svém projevu před podpisem smluv ministr školství Stanislav Štech a pokračoval: „Dnešní akt byl dlouho připravovaný a velmi očekávaný a je především vyjádřením důvěry. Z naší strany je to velké poděkování za to, co děláte. Vnímám to tak, že pro vás je podpis smlouvy závazkem, který znamená, že budete pokračovat v tom, co děláte. Věřím, že vám smlouva zajistí stabilitu a vy se budete moci více zaměřit na vlastní práci a rozvoj činnosti.“

„My vnímáme tu smlouvu jako start a deklaraci vzájemné důvěry, ale budeme se těšit i na ty praktické věci. Vstupujeme do tohoto vztahu s nadějí, že tím, že překonáme vstupní bariéru danou sepsáním víceletého projektu, sepsáním historie a administrativní kapacity, že ta důvěra by se mohla projevit i ve zmírnění té administrativy při podávání běžných žádostí v jednotlivých letech, které samozřejmě budeme muset podávat,“ řekl Aleš Sedláček předseda České rady dětí a mládeže.

Vybrané nestátní neziskové organizace jsou ty, kterým se podařilo naplnit 15 kritérií pro získání titulu uznané organizace pro práci s dětmi a mládeží. Jedná se o prověřené, zkušené NNO, které dlouhodobě pracují na nadregionální úrovni, mají dostatečně kvalifikované pracovníky a zavádějí ve své organizaci systém řízení kvality.

Smlouvy poskytnou vybraným NNO finanční garanci na několik let dopředu tím, že jim garantují minimální dotaci ve výši 90 % poskytnuté dotace pro rok 2017, což těmto organizacím může pomoci v jejich rozvoji a při strategickém plánování.

Seznam smluvních nestátních neziskových organizací:

Česká rada dětí a mládeže
YMCA v České republice
Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska
Salesiánské kluby mládeže, z.s.
Salesiánské hnutí mládeže, z.s.
Pionýr, z. s.
Občanské sdružení KADET, z.s.
Liga lesní moudrosti, z.s.
Klub Pathfinder
Junák – český skaut, z.s.
Hudební mládež ČR, z.s.
Hnutí Brontosaurus
Duha – sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi
Český svaz ochránců přírody
Česká tábornická unie, z.s.
Český rybářský svaz, z.s.
Asociace turistických oddílů mládeže České republiky
Asociace středoškolských klubů České republiky, z.s.

Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
19. října 2017 v 9:47  

Nemělo se to podepsat až po volbách? Co když bude všechno jinak?

tyrjir řekl(a)...
19. října 2017 v 10:17  

Je, myslím, v pořádku aby MŠMT ukázalu, že vedle strateguckých štik a sumců (Člověk v tísni, Eduin, laurenčíkovské organizace atd. - viz jejich zakotvení v dokumentech MŠMT , ČŠI, viz jejich účast na na konferencích Budoucnost pro školu, viz účast ministrů školství a jejich náměstků na štiko sumcovských akcích, viz rejdění tech štik a sumců ve školském rangu atd.) pečuje i o neziskovkové oukleje a mřenky. :)))
J.Týř

krtek řekl(a)...
19. října 2017 v 11:30  

"Nemělo se to podepsat až po volbách? Co když bude všechno jinak?"
---
Pokud k lepšímu, tak ano. Jako všude - žádosti o dotace se odevzdávají v říjnu a peníze dostanete v dubnu. Pro práci s dětmi, kteroou konají zúčastnění ve svém volnu, často ji sami dotují, vskutku velmi "motivační".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.