Gymnázium, kam studenti nechtějí. Má jen devět prváků

čtvrtek 19. října 2017 ·

Gymnázia platí prakticky v celé zemi za nejžádanější střední školy a nemívají problém sehnat dostatek studentů. To mikulovské je ale výjimkou. Do prvního ročníku čtyřletého studia se tam letos zapsalo pouhých devět studentů. Ožily tak obavy některých rodičů z nejisté budoucnosti školy, které se přitom daří vychovávat úspěšné studenty. Reportáž přináší MF DNES.


Hana Mikulíková (gymik.cz)
Letošní nezájem o gymnázium je vyvrcholením situace, která se táhne už pět let. Tehdy kraj jako jejich zřizovatel sloučil mikulovské gymnázium se střední odbornou školou a učilištěm. To vyvolalo velkou vlnu nevole, a dokonce hrozilo, že osmileté gymnázium skončí úplně. Zabránil tomu až tlak starostů okolních obcí na vedení hejtmanství.

Loni se tak regionem rychle rozneslo, jak rodiče školu kritizují za to, že ruší dříve zavedené projekty a neshání se peníze na jiné. Že odcházejí kvalitní učitelé a škola za ně nenašla adekvátní náhradu. A že jazyková výuka je na nule a děti se ve škole necítí spokojené. Kraj ani školská inspekce ale při kontrole žádný problém neshledali.

Podle Hany Mikulíkové, která je nyní pověřena vedením školy, má ale zařízení pošpiněnou pověst, která se bude dlouho a těžko očišťovat. „Pošpinit pomluvou se dá velmi snadno. Navíc se takové rychle šíří, aniž by si někdo ověřoval, kde je pravda,“ poznamenala.

Obavy, že by jedno z pěti gymnázií na Břeclavsku mohlo zaniknout, kraj vyvrací. „Žádné další systémové změny se v této chvíli nepřipravují,“ uvedl krajský mluvčí Jiří Klement. Podle něj je dnes v prvním ročníku mikulovského gymnázia čtrnáct dětí. Aby třída nezůstala poloprázdná, vedení školy do ní totiž nabídlo přestup studentům kvinty osmiletého gymnázia. A pár jich toho využilo.

Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.