Lidé z praxe možná budou moci učit bez omezení i bez kvalifikace

úterý 13. září 2016 ·

Experti z praxe možná budou moci na plný úvazek učit odborné předměty na středních školách i bez pedagogické kvalifikace. Jako jednu z možností, jak pomoci vyřešit jejich nedostatek, to zvažuje ministerstvo školství. ČTK to v rozhovoru řekla ministryně Kateřina Valachová (ČSSD). Odborníci z praxe bez pedagogického vzdělání dnes mohou působit ve školách jen na poloviční úvazek, nebo je musí ředitel přijmout na základě výjimky umožňující zaměstnat nekvalifikovaného pedagoga na nezbytně dlouhou dobu.

O zmírnění požadavků na kvalifikaci ministerstvo uvažuje. "Řekněme, že by to byl zvlášť významný odborník z praxe. Něco podobného, co jsme umožnili na vysokých školách, aby zvlášť významný odborník byl speciálním profesorem a mohl své zkušenosti předat studentům," řekla Valachová.

Vedle omezení úvazku se podle ní odborné školy potýkají také s finančním ohodnocením učitelů odborných předmětů. Ministryně upozornila, že kraje mají možnost odborné školy podporovat z vlastních zdrojů.

Chce navázat bližší spolupráci s ministerstvem práce, aby se střední odborné školy v co největší míře zapojovaly do rekvalifikačních kurzů. To by mohlo také školám finančně pomoci. Ministryně se chce s kraji dohodnout, aby veškeré výnosy z dalšího vzdělávání, které školy poskytují, zůstávaly v jejich rozpočtu. Ředitelé by z těchto peněz mohli například zlepšit platy učitelů odborných předmětů.

Celý text naleznete zde

11 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
13. září 2016 v 22:16  

Jejda, Jejda, to zas budeme mít zvlášť významných odborníků, kteří si ani nejsou schopni si dodělat pedagogické minimum, jako hub po dešti.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. září 2016 v 7:58  

Zrekapituloval bych, jen aby bylo jasno.

1. Příliš mnoho nekvalifikovaných učitelů ve školách snižuje úroveň výuky a zabírá místa perspektivním absolventům, kteří třískají na vrata škol.

2. Uzákoníme zákon, který to vyřeší a bude na zemi krásně.

3. Krásně se nekoná, nikdo nechce učit.

4. Odvoláme co jsme uzákonili a pustíme lidi s praxe do škol. A bude zase krásně.

Jiri Janecek řekl(a)...
14. září 2016 v 9:00  

Nějak nechápu, jestli takový expert z praxe s plným úvazkem na škole bude mít dál i nějaký úvazek v té praxi...
Možná kdybychom se podívali do škol, tak tam řadu takových lidí najdeme už dnes. Akorát naopak a většinou mají to pedagogické vzdělání.
---
Kdo bude určovat, kdo je odborník?

krtek řekl(a)...
14. září 2016 v 10:41  

Odborník je přece ten, kdo se za něj považuje nebo je za něj okolím považován.

mirek vaněk řekl(a)...
14. září 2016 v 10:55  

Chci vidět odborníka z opraxe, který půjde za ty peníze učit. Leda tak jako přivýdělek k invalidnímu důchodu.

A co ZŠ a ostatní předměty?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
14. září 2016 v 12:02  

Jsem zvědav, zda se obdobným způsobem vyřeší nedostatek lékařů.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2016 v 13:31  

Ve škole je rozhodující pedagogická způsobilost pro daný stupeň a typ školy. To vám řekne každý ředitel školy, který vyšle zeměpisce učit hudebku, nebo informatika tělocvik.
Na odborných školách se odbornost snad ještě ctí. A jak vidno, pedagogická způsobilost není až tak podstatná, když do bot zatéká. Asi jako hygienické normy v lesních školkách nebo předmatematická gramotnost tamtéž. Nebo výběrovost v inkluzi.
Podstatné je, aby podíl externích poletujících učitelů nebyl přenáramný. Nedostává se jim zpravidla smyslu pro kontinuitu. Odučí si svoje, a tradá. Kmenový učitel si tuze dobře ohlídá, aby v nižším ročníku nezanedbal něco, co se mu v ročníku vyšším setsakramentsky vrátí. Tedy pokud ředitel netahá učitele do úvazků jak králiky z klobouku.

Unknown řekl(a)...
14. září 2016 v 14:54  

ajajajajaj už se ví že babišova akce eet vylikviduje velkou část osvš a kupodivu většina z nich nejsou vyučenci ale různí inženýři,takže kam se ti nešťastníci vrtnou? no přece do školství,každý pan ředitel má spousty takových kamarádů a pan ředitel určí kdo je expert a kdo ne.....

Unknown řekl(a)...
14. září 2016 v 15:02  

mirek vaněk/ pokud by vás, nedejbože, potkala ta životní tragedie a byl jste v 55 nezaměstnaný (a přestože důchod bude od skvělých 65)tak si vzpomeňte na mou radu : částečný invaliďák+částečný úvazek+obědy a jste za vodou......

poste.restante řekl(a)...
14. září 2016 v 18:53  

Jakožto jeden z šílenců, kteří praktikují tento adrenalinový sport na odborné škole, ačkoliv jsou primárně vzděláni ve vědách technických pravím.
Jestliže "odborník z praxe" není schopen zvládnout studium "pedagogického minima", a to dokonce i za současného marasmu studia na soukromých vysokých školách, pak si tento odborník nezaslouží aby byl vypuštěn na bezbranné děti.

Z povinného studia pedagogiky slevovat nelze.
Tento imperativ platí tím silněji, čím nižší je stupeň, na který má být odborník aplikován.
Nositelé Nobelových cen, nechť vyučují na školách vysokých. Tam již pedagogické způsobilosti téměř netřeba.

(O čem je nutno se bavit, to je kvalita studia pedagogiky a jeho obsahová náplň. Nikoliv její ne/potřebnost.)
Pakliže není třeba pedagogických studií, zrušme i pedagogické fakulty en bloc a vypusťme na děti maturanty a vojenské vysloužilce.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2016 v 21:44  

a vypusťme na děti maturanty a vojenské vysloužilce

Úplně jsem se zpotil při představě, že do výčtu zahrnete i odborníky na vzdělání.
Úděsná představa. Ačkoli... zasloužili by si to, pacholíci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.