Jan Moláček: Křečkův návrh na rasovou segregaci. (Jen krůček od škol či nemocnic „jen pro bílé“)

pondělí 13. července 2020 ·

„Někdy je potřeba režim trpělivého a úmorného čekání na konec funkčního období opustit. Třeba když veřejný ochránce práv přejde od nečinného tolerování diskriminace k jejímu aktivnímu obhajování a prosazování. Stanislav Křeček tak učinil v komentáři pro deník Právo, který publikoval také na svém blogu. Mimo jiné v něm doporučil Romům, kteří narazí na diskriminaci při hledání zaměstnání nebo bydlení, aby si pomohli sami,“ píše Jan Moláček v Deníku N.



Jan Moláček (twitter.com)
„Tvrdíte-li, že vás nikdo nechce přijmout do práce, proč se tedy nezaměstnáte sami? Proč nezakládáte firmy podílející se třeba na zvelebení bydlení ve vyloučených lokalitách? Nechtějí vám přidělit byt? Proč si sami nepostavíte domy a byty jako tisíce jiných neromských družstevníků u nás? Proč stále jen čekáte, až vám někdo něco dá?“ ptá se ombudsman...

Domysleme důsledky Křečkovy velkopanské rady... Je to úplně stejné, jako kdyby ombudsman hájil zákaz vstupu Romů do restaurace s tím, že si přece mohou otevřít restauraci vlastní. Křečkův návod není ničím jiným než cestou k rasové segregaci společnosti. Pokud připustíme logiku, podle níž nemají Romové a Romky obtěžovat bílé zaměstnavatele a majitele bytů, na základě čeho bychom měli právo je odmítat upřít hospodským? A co třeba veřejná doprava? Copak si Romové nemohou koupit autobusy a přepravovat se odděleně od majority?

Křeček dokonce radí, kde vzít peníze: „K financování takových aktivit by se jistě našlo dostatek prostředků ve státním i neziskovém sektoru, kde se nyní na zcela zjevně neúčinnou ‚integraci‘ používají stamiliony,“ píše o stavění vlastních příbytků. Na nějakou tu ojetou dodávku by jistě zbylo taky. A jsme krůček od škol či nemocnic „jen pro bílé“.


Celý text naleznete zde

180 komentářů:

Petr Portwyn řekl(a)...
13. července 2020 v 11:05  

"Někdy je potřeba režim trpělivého a úmorného čekání na konec funkčního období opustit."
No moc pěkné.
Taková esence demokracie.

Petr Portwyn řekl(a)...
13. července 2020 v 11:07  

"A jsme krůček od škol či nemocnic „jen pro bílé“."
No svatá pravda. Chtít Romům dotovat rozjezd podnikání z peněz určených na integraci Romů je opravdu odporný rasismus.

Robert Čapek řekl(a)...
13. července 2020 v 11:18  

Analogicky s Křečkovou radou: "Proč si tedy učitelé stěžují, že mají malé platy? Proč si nezaloží vlastní školu a plat si nezdvojnásobí?" Proč Portwyn pořád jen btečí nad tím, pak zase nad oním? Proč neodletí na nějaký ostrov a nezaloží si své království? Proč proti diskriminaci a rasismu vlastně bojovat? Vždyť ti lidé mohou odjet kamkoliv jinam a nechat Čechy Čechům?

A proč je nesmysl dotovat "rozjezd podnikání z peněz určených na integraci Romů"? Protože by ti samí lidé zase brblbali, že jde o rasismus naruby a všichni mají mít stejné startovací podmínky...

Pavel Doležel řekl(a)...
13. července 2020 v 11:22  

Pan Moláček jen nepochopil, že pustit někoho do hospody a zaměstnat někoho, jsou dvě zcela odlišné věci, jak de facto, tak de jure.

Chápu to jako další krok v pokračujícím ultralevicovém tažení proti svobodě člověka, svobodě podnikání i zodpovědnosti jednotlivce za sebe a svůj život.

Kdo by se byl před dvaceti lety nadál toho, že sociálně demokratické principy se stanou pravicovou politikou. Inu, co jsme si vychovali, to máme.

Pavel Doležel řekl(a)...
13. července 2020 v 11:26  

"A proč je nesmysl dotovat "rozjezd podnikání z peněz určených na integraci Romů"? Protože by ti samí lidé zase brblbali, že jde o rasismus naruby a všichni mají mít stejné startovací podmínky... "

Tak, kdyby stát podporoval jen bílé podnikatele, tak by tady pánové nezřízeně ječeli, Moláčkem a Honzejkem počínaje a Čapkem, tajným a Komárkem konče. Ale že má stát podporovat Romské podnikatele, to je v pořádku. To je jen vyrovnání jakéhosi údajného "znevýhodnění". Kupředu levá.

Petr Portwyn řekl(a)...
13. července 2020 v 11:33  

No vzhledem k tomu, že nebrečím (a už vůbec ne nad platem, to si mne, pane Čapku, s někým pletete), tak je celá poznámka poněkud irelevantní :o)

Zatím jsem nad podporou podnikání Romů nebrblal. Nemyslím, že by se podpora podnikání měla dělat podle etnického klíče, ale rasismem podpora Romů určitě není.
"Nekupuj hladovému rybu. Kup mu síť a nauč jej chytat ryby."
(Ale je mi jasné, že kupování ryb, distribuce ryb a instruktáž jak ryby správně kupovat a instruktáž jak správně ryby jíst je skvělý kšeft pro spoustu lidí. Bílých, pochopitelně.)

Robert Čapek řekl(a)...
13. července 2020 v 11:41  

"Jakéhosi údajného "znevýhodnění"?
P. Doležel popírá znevýhodnění Romů v naší společnosti? Měl by vědět, že teď se o nebavíme o tom jeho imaginárním světě, kde matematici jsou nejchytřejěí a ekonomové vědí nejvíc o vzdělávání. Řeč je o reálném světě.

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. července 2020 v 11:47  

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/rozhovor-co-s-ceskymi-romy.A200627_221451_p_spolecnost_wag?

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. července 2020 v 11:49  

A kolik článků je věnováno těmto lidem? :
https://www.idnes.cz/brno/zpravy/porucha-autistickeho-spektra-jizni-morava-pomoc-ustavy-zarizeni.A200707_557798_brno-zpravy_mls?utm_source=facebook&utm_medium=sharecm


https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pojistovna-poslala-rehabilitacni-centrum-ke-dnu-malem-zkrachovalo-111726?fbclid=IwAR0tImmoeQ8NZ4zTPwxMVHna6odfnqIevU9UA0q9buX1dtF5nAwCWkjgMNM#seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=VWWHitUjzDq-202007090503&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=


Kdepak jste všichni ochránci práv?

Robert Čapek řekl(a)...
13. července 2020 v 11:54  

Někdo snad ososby s poruchou autistického spektra ve společnosti diskriminuje kvůli příslušosti k etniku? Nechete sem dát ještě zatoulané psy, paní "já přece nejsem rasistka, myslím to od srdce" Karvaiová?

Eva Adamová řekl(a)...
13. července 2020 v 12:31  

No jo, hulvát se nezapře, ať už vleze do jakékoliv diskuze, vydrží v mezích slušnosti do prvního maximálně do druhého oponentního komentáře.

Pavel Doležel řekl(a)...
13. července 2020 v 13:03  

A kdo ty Romy diskriminuje? Ujišťuji vás, že já ne. Já beru lidi, kteří mají vystudovaný Matfyz, Jaderku, IES, nebo jinou fakultu, když se ukáží jako šikovní. Máme Kazachstánce, měli jsme Číňana, Rusy, Chorvaty, atd. Ujišťuji vás, že jsem se nikoho neptal na to, zda je Rom. Ptal jsem se na efektivní úrokovou sazbu, vnitřní míru výnosnosti, způsob účtování opravných položek ve finančních institucích, lineární regresi, logistickou regresi, užitkové a produkční funkce, optimalizační techniky, atd. Vždy se snažím přizpůsobit zájmu a odbornému zaměření uchazečů. Bohužel, dost často se ani jedno nepodaří najít, když chlapec půl roku po obhajobě si už nepamatuje, na jaké téma psal.

Pošlete mi nějakého Roma, který vystudoval Jaderku, nebo Matfyz, se zájmem o problematiku a pracovitého a vezmu ho všema deseti.

MP řekl(a)...
13. července 2020 v 13:20  

“Kdepak jste všichni ochránci práv?”

Pokud bude někdo upozorňovat na rakovinu prsu, budete ho také kritizovat, že neupozorňuje na rakovinu tlustého střeva?

A je vždy úsměvné, když o tom, že rasismus a diskriminace neexistují, mluví nejčastěji úspěšní bílí muži.

Petr Portwyn řekl(a)...
13. července 2020 v 13:52  

A je vždy úsměvné, když o tom, že rasismus a diskriminace neexistují, mluví nejčastěji úspěšní bílí muži.
Pane MP, pracujících Romů se na to raději neptejte. Slyšel byste věci, které by se Vám fakt nelíbily.

Ehm... vlastně máte pravdu. Proč na tuto diskuzi nechodí více Romů?

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. července 2020 v 14:50  

Tak znovu.https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/rozhovor-co-s-ceskymi-romy.A200627_221451_p_spolecnost_wag?

K tomuto debata nebude?
je špatnmé se zastávat postižených? Asi jo. Nebo je to proto, že kolem nich neskáče tolik organizací?
A a no, lidé s Pas jsou diskriminováni. Obzvláště lidé s AS. Ale koho to zajímá, že ,bílý nerasisto.

Robert Čapek řekl(a)...
13. července 2020 v 17:01  

Nejde o to, koho to nezajímá nebo zajímá. POkud vás to trápí, napišet o tom text. Ale nespamujte tento. Je totiž příznačné, že jde o změnu tématu, což je vypovídající. Diskriminace Romů? A stará se někdo o děti s poruchou autistického spektra? Proč to sem taháte? Jeden důvod je ovšem jasný. Pokud to nechápete, je to vypovídající. A pokud děláte, že to nechápete, je to vypovídající také. A pro dobrou ilustraci stačí už to vaše "neskáče tolik organizací". Nesnažte se.

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. července 2020 v 17:32  

Tak znovu.https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/rozhovor-co-s-ceskymi-romy.A200627_221451_p_spolecnost_wag?

Unknown řekl(a)...
13. července 2020 v 18:04  

Nezvažujete zrušit komentáře? Hyzdí to jinak zajímavé články. Někteří sem chodí jen kydat, odbíhá se od tématu, spamujou se články (vnucujou názory).

Pavel Doležel řekl(a)...
13. července 2020 v 18:49  

Drahý neznámý, mám pro vás jednoduchou radu - komentáře nečtěte. Jen mě překvapuje, že jste na to nepřišel sám.

h.o.p. řekl(a)...
13. července 2020 v 18:50  

A to si říkáte učitelé? Za takové kolegy se musím bohužel jenom stydět. Kromě p. Čapka jsem zatím v komentářích četl jen samé nenávistné a rasistické postoje. Způsob komunikace dokazuje, že jejich autoři kromě toho ani nejsou schopni smysluplné diskuse. P. Karvaiovou nepočítám, ta mluví o něčem jiném a k věci samé se nevyjadřuje.

Robert Čapek řekl(a)...
13. července 2020 v 18:52  

Děkujeme, paní Karvaiová. V tom rozhovoru se píše: "Soustřeďme se na práci. Myslím každodenní práci některých charit a organizací". To jsou ty neziskovky, na které ve spolku Pedagogická komora tak rádi plivete?

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. července 2020 v 19:37  

Tak vkládání odkazů na zajímavé články je vnucování názorů?
od kdy?

Pavel Doležel řekl(a)...
13. července 2020 v 19:38  

"A to si říkáte učitelé? Za takové kolegy se musím bohužel jenom stydět. Kromě p. Čapka jsem zatím v komentářích četl jen samé nenávistné a rasistické postoje. Způsob komunikace dokazuje, že jejich autoři kromě toho ani nejsou schopni smysluplné diskuse."

On je nesmyslný především ten Moláčkův článek. Bohužel pro ultralevicové aktivisty typu meloun (na povrchu zelený a uvnitř červený), hon na čarodějnice (a na křečky), se konat nebude, protože většina národa má naštěstí ještě pořád zdravý rozum. Už tady snad chybí akorát Kohout se svým "bělouškem".

Jana Karvaiová řekl(a)...
13. července 2020 v 20:11  

Víte, pane Doležele - on ten Křeček říká jen to, co říká sama romská elita. O tom by mohl povyprávět pan Komárek - pane Komárku, vy jste působil na Romea .cz, tak víte, jaké názory zastávají ti Romové,co se pílí vyšplhali nahoru, navzdory všemu. Mohl byste sem na ČŠ tak y někdy vložit článek. Třeba od Idy Kelerové o jejím souboru (https://zpravy.aktualne.cz/domaci/obrazem-romske-deti-rumunsko/r~7eae9a3ea9ed11e890ecac1f6b220ee8/).

A pozor - jsou neziskovky a neziskovky.

Robert Čapek řekl(a)...
13. července 2020 v 20:18  

Tak od takového matematického myslitele jsem klišé typu "meloun" nečekal. Touhle primitivní nálepkou ale byli častováno Zelení, ne "ultralevicoví aktivisté", má to kapku pomotané.

On se ten hon na čarodejnice ovšem děje, právě tak, jak předvádí P. Doležel. Zrovna třeba tím, že jsou lidé, ohrazující se proti rasismu, nálepkování jako by byli nějací extrémisté a levičáci. Lidská slušnost a solidarita není levicová, stejně jako rasismus a hlupáctví není pravicové. To jsou jen samotní lidé rasisty a hlupáky.

"Většina národa" má prý "zdravý rozum". Tohle není zdravý rozum! A jaká většina? Ta, která tvrdí, že diskriminace Romů neexistuje a pokud už ano, má se řešit "svépomocí"? Okamura má 5% a Trikolóra 3% a to ani dohromady většina není. Copak, matematika matematikovi nefunguje?

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 0:11  

"Tak od takového matematického myslitele jsem klišé typu "meloun" nečekal. Touhle primitivní nálepkou ale byli častováno Zelení, ne "ultralevicoví aktivisté", má to kapku pomotané."

Vy jste zřejmě nepochopil, že právě proto, že Zelení jsou ultralevicoví aktivisté, používá se příměr k melounu.

"Zrovna třeba tím, že jsou lidé, ohrazující se proti rasismu, nálepkování jako by byli nějací extrémisté a levičáci. Lidská slušnost a solidarita není levicová, stejně jako rasismus a hlupáctví není pravicové. To jsou jen samotní lidé rasisty a hlupáky."

Lidé, kteří jsou proti rasismu, třeba jako paní Karvaiová, nebo já, dostávají poněkud jiné nálepky. Ultralevičáky nazývám ty, kteří se snaží rozhodovat za druhé, co mají poptávat a co je správně chtít a kteří se neustále snaží napravovat chybujícího stvořitele, protože oni sami nejlépe vědí, co je jak správné a jak co má být. Ty, kteří by neustále rozdávali z cizího, srovnávali startovací čáry a poskytovali někomu něco bez práce z "plodů" práce jiných. Jak říkám, nikdo vám nebrání, sebrat své úspory a jít páchat dobro. Můžete si nastěhovat k sobě domů koho chcete. Nestěhujte ho ale ke mně domů, ju?

O lidské slušnosti si od vás jednou nechám vyprávět.

""Většina národa" má prý "zdravý rozum". Tohle není zdravý rozum! A jaká většina? Ta, která tvrdí, že diskriminace Romů neexistuje a pokud už ano, má se řešit "svépomocí"? Okamura má 5% a Trikolóra 3% a to ani dohromady většina není. Copak, matematika matematikovi nefunguje?"

Ale Mistře. Ono to funguje. Já zcela souhlasím s panem Křečkem a ani Okamuru, ani Trikoloru jsem nevolil a volit nebudu. Tak co? Už to dorazilo?

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 0:13  

"Nestěhujte ho ale ke mně domů, ju?"

Pro méně chápavé dodávám, že jde o metaforu. Průměrně inteligentní člověk by měl být schopen pochopit její podstatu.

Robert Čapek řekl(a)...
14. července 2020 v 0:44  

Ano, vaše sdělení už dorazilo: "Zelení jsou ultralevicoví aktivisté a "Lidé, kteří jsou proti rasismu, třeba jako paní Karvaiová, nebo já"... tak to je opravdu surealistické i na vaše měřítka.

Vlastně je nedůležité, zda jste nebo nejste proti rasismu (a zda si to vážně myslíte, nebo jen pokrytecky lžete nebo ty věci nejste schopen domyslet). Ovšem ty názory, co tu píšete a kupíte jednu na druhou, nepochybně jsou rasistické, některé přímo, jiné nepřímo, mají takové významy a kdyby (nedejbože) bylo po vašem, měly by vážné diskriminační důsledky. A zda tu kápi přiznáte nebo ne, je jedno. O paní Karvaiové nemluvě.

"Ti kteří by rozdávali z cizího"... myslíte si, že to, co dá společnost (tedy i já) na daních státu, je cizí? Myslíte si, že mají všichni stejnou "startovní čáru"? Děti z nemajetných rodin si mají odpracovat počítače, jako údajně vy na brigádě? Kolik vám bylo a v kolika by si to měli odpracovat oni, aby to neměli "bez práce"? To je stejná startovní čára: někdo má počítač od rodičů a jiný ne - a podle vás si to má jít odpracovat?

A největší záhada: proč s vámi já nebo kdokoliv diskutuje, když nepochybně dostane pravou Doleželovskou frustrátovskou odpověď? A všichni víme, jaká bude.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. července 2020 v 8:28  

Nejsem rasista, "...ale nestěhujte je ke mně...". Jak jinak.

"Nekupuj hladovému rybu. Kup mu síť a nauč jej chytat ryby."

Problém, pokud porybný nepustí hladového k rybníku.




Petr Portwyn řekl(a)...
14. července 2020 v 9:44  

Problém, pokud porybný nepustí hladového k rybníku.
To nepochybně. Ovšem u nás v ČR mají všichni ze zákona k rybníku přístup povolen. Tedy k rybníku ve smyslu příměru :o)

Tajný Učitel řekl(a)...
14. července 2020 v 10:35  

Jo ze zákona... Tak to jo.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 10:54  

"Vlastně je nedůležité, zda jste nebo nejste proti rasismu (a zda si to vážně myslíte, nebo jen pokrytecky lžete nebo ty věci nejste schopen domyslet). Ovšem ty názory, co tu píšete a kupíte jednu na druhou, nepochybně jsou rasistické, některé přímo, jiné nepřímo, mají takové významy a kdyby (nedejbože) bylo po vašem, měly by vážné diskriminační důsledky. A zda tu kápi přiznáte nebo ne, je jedno. O paní Karvaiové nemluvě."

Přiznám se, že mě vaše definice rasismu nezajímá. Pokud máte nějaká pnutí, či úzkosti, řešte si je se svým ošetřujícím lékařem. Pro mě jsou si všichni lidé rovni a nikdo nemá nárok na to, parazitovat na ostatních. Důvody pro to, proč srovnávat jakési pomyslné, vybájené startovní čáry, které v nějakých pomatených nominálních mozcích, jsou důsledkem zanedbání a diskriminace ze strany ostatních, mě také nezajímají. Vaše umělé, z osobní frustrace vyrostlé problémy světa si řešte sám a za své, ju?

Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 11:06  

Ano, pane Doležele, je to srozumitelné. Všichni lidé jsou si rovni a startovní čáry jsou vybájené.

Takže když jedni rovní lidé například jiné rovné lidi měli jako otroky, byli si nadále rovní a rozhodně to nijak neovlivnilo jejich startovní čáry. Natož, když pak ti jedni rovní lidé nesměli chodit do škol s těmi druhými rovnými lidmi, sedět v autobuse, kde by chtěli, nebo třeba hrát tenisové turnaje. Byli si stále rovni, startovní čáry byly vybájené a jakákoli snaha o jejich "vyrovnávání" by byla čirým parazitováním, ultralevičáckým nejodpornějším extremismem, rasismem naruby a útokem na elementární lidskou svobodu a rovnost.

Ano, je to srozumitelné.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 11:22  

""Ti kteří by rozdávali z cizího"... myslíte si, že to, co dá společnost (tedy i já) na daních státu, je cizí?"

Společnost nedává. Dávají konkrétní lidé z toho, co vytvořili svojí prací. Pokud někdo jen dává a někdo by jen bral, nebo někdo by z toho, co vytvořil někdo jiný, chtěl rozdávat, tak pak ano, pak jde o rozdávání z cizího. Levicoví aktivisté mají cizí rádi. Rádi by squat, rádi by dotace a granty na "uměleckou činnost", rádi by každému podle jeho potřeb, nikoliv podle jeho přínosu společnosti a zásluh. Společnost nemůže být založena na tom, že její část parazituje na jiné její části. Pokud někdo říká, že parazit za to nemůže, protože z něj byl parazit vytvořen, nebo se jako parazit už narodil, tak já to odmítám. Pracovat může téměř každý. A sociální stát je zde od toho, aby pomáhal těm, kterým objektivně brání jejich stav pracovat. Do objektivního stavu ovšem nepočítám lenost, lachtaní nemoc, lajdáctví, neochotu, nezájem, apod. Kdo pracuje a snaží se, ten zaslouží pomoc od společnosti. Kdo nepracuje a nesnaží se, ten nezaslouží vůbec nic. Jestli vy se o něj chcete starat - prosím. Jak je ctěná libost. Ale bez dalších tunelů do eráru, Mistře.

"Myslíte si, že mají všichni stejnou "startovní čáru"? Děti z nemajetných rodin si mají odpracovat počítače, jako údajně vy na brigádě? Kolik vám bylo a v kolika by si to měli odpracovat oni, aby to neměli "bez práce"? To je stejná startovní čára: někdo má počítač od rodičů a jiný ne - a podle vás si to má jít odpracovat?"

Samozřejmě, že každý jeden člověk má jinou startovní čáru. A každý běží jinak rychle. A každý skáče jinak daleko. To je ten reálný svět, víte, Mistře? A pak se najdou myslitelé levicově-marxistického střihu, kterým to moc nepálí, fungování světa nechápou, přírodní vědy jsou jim zcela cizí - jen biflují a hrají si na sněhuláky a srovnávají startovní čáry ve jménu té jejich umělé, v útrobách nominálního mozku kdesi vytvořené spravedlnosti. V bájné víře ve světlé zítřky, v nichž všichni budou ve všem konečně mít stejné startovní čáry. A tak ohýbají ten reálně existující svět, aby se vešel do té jejich uhozené představy jakési spravedlnosti. Vytvářejí se obludné konstrukce příčin a následků, vytváří se kulty znevýhodněných a diskriminovaných, kteří za sebe nejsou odpovědní, neb znevýhodněnými je učinili ostatní. Vytvářejí se mýty o tom, že etnická příslušnost je něco jako hendikep, ovšem protože víra svatá jediná brání přiznat, že rozdíly mezi rasami a etniky jsou (světe div se) dány primárně biologicky, tak se ten hendikep musí hodit na ostatní a s ním i zodpovědnost za něj. Příčina se nehledá, příčina se ideově vytváří-samozřejmě v souladu s vírou svatou.

A ano, pokud někdo něco chce, tak si na to má sám vydělat. Já si také nekoupím letadlo, protože na něj prostě nemám. A pokud něco chci koupit svým dětem, musím na to vydělat - prací. Rozumím tomu, že se někdo může dostat do těžkých životních situací a potřebuje pomoci. To je v pořádku. Ale nesmí ten systém být nastaven na motivování k parazitismu. Na setrvávání v naučené bezmocnosti. Paní, která dělá třeba servírku, je samoživitelka a teď se kvůli pandemii dostala do těžké životní situace - to je prototyp člověka, kterému má a ve společnosti, kterou uznávám já, dokonce musí být pomoženo. A pomůžu a pomáhám i já přímo. Ale vytvořit propracovaný systém parazitické chobotnice, která vnucuje lidem svoji představu jakési spravedlnosti a nutí je aby chtěli co nechtějí, aby podporovali lidi, kteří v životě nepracovali a pracovat nechtějí, kteří mají jen nataženou pracku a sami přispět nikdy nechtěli a jediné co řeší, jsou jejich vlastní okamžité potřeby, to odmítám. Jestli vy v tom smysl vidíte, tak vám nikdo nebrání si realizovat své spasitelské potřeby.

Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 11:31  

Pane Doležele, je to tedy tak, že například to, že někdo je Pán a někdo otrok je dáno biologicky? "Otrok" to je jen figura obludného kultu znevýhodnění a diskriminace?

A, pane Doležele, co myslíte, když z někoho dělali otroky, nutili je, aby chtěli, co nechtějí? Nebo byli jako otroci spokojení, protože to bylo dáno biologicky?

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2020 v 11:38  

Pane Komárku - v době otrokářské si nikdo ani nehrál na rovnost. Takže vaše srovnání je špatné.
Dnes je rovnost v zákonech. Startovní čáru NIKDY nesrovnáte. To bychom museli mnoha lidem sebrat majetky (kde já to už slyšela?) a přerozdělit je. já taky nemám stejnou startovací možnost jako milionář. A rozum mi velí, že bojovat o to je kravina.
Rasismus je a bude, je to dáno psychologicky. jen si někdo nesmí plést rasismus s něčím jiným. A to se děje. To, že někdo nesouhlasí s tím, že se jen rozdávají ryby - to není rasismus. Jenže je tak nazýván. pan Čapek mne nazývá rasistkou - a nejsem. Mně je to jasné, protože vím, jak žiju, jemu to je také jasné, protože si potřebuje zchladit žáhu a jsem po ruce.
Opravdový rasista vypadá zcela jinak. je jednoduché všechny nazvat rasisty nebo latentními rasisty. protože pak to vypadá navenek, že ten člověk rasista přece nemůže být, když všechny napomíná.
A pane Komárku, opravdu by bylo fajn, kdybyste sem dal někdy i článek od Romů, jaké oni mají názory, které se často kryjí s těmi mými. Jenže oni by pak možná v očích některých zdejších nerasistů vypdali jako rasisti.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 12:03  

"Takže když jedni rovní lidé například jiné rovné lidi měli jako otroky, byli si nadále rovní a rozhodně to nijak neovlivnilo jejich startovní čáry. Natož, když pak ti jedni rovní lidé nesměli chodit do škol s těmi druhými rovnými lidmi, sedět v autobuse, kde by chtěli, nebo třeba hrát tenisové turnaje. Byli si stále rovni, startovní čáry byly vybájené a jakákoli snaha o jejich "vyrovnávání" by byla čirým parazitováním, ultralevičáckým nejodpornějším extremismem, rasismem naruby a útokem na elementární lidskou svobodu a rovnost."

Jistěže ne, pane Komárku. To ale hovoříte o černoších v USA, že? A víte, že ty mnou propagované centralizované standardizované testy takovouto formu zjevného rasismu znemožňují - na rozdíl od té tajného tajné metody tajných otázek a odpovědí? A je to také jeden z důvodů, proč je propaguji a proč mi na nich tak záleží. Protože v mém světě je rasismem to, že tajnej u pohovoru upřednostní někoho na základě jeho barvy kůže - u tajného ve prospěch snědších, ale u jiných tomu může být naopak. A já to odmítám. Ale skutečnost, že logaritmu rozumí 20% příslušníků jedné rasy a jen 5% příslušníků jiné rasy a proto se jedněch dostane více a druhých méně v mém světě (a opakuji to znovu) rasismem není. Odmítám otrokářství, odmítám podřízený vztah žen k mužům v arabském světě, odmítám posuzovat kvality člověka na základě barvy kůže, etnické příslušnosti, či pohlaví. Posuzuji každého podle jeho chování, schopností, dovedností, intelektu, pracovitosti, atd. A to, že nějaká rasa, etnikum, brýlatí, nebrýlatí, vysocí, nízcí, tlustí, úzcí, prsatí, prdelnatí, neprdelnatí, světlovlasí, tmavovlasí, ženy, muži, plešatí, podávají v průměru jiný výkon, chovají se v průměru výrazně odlišně od zbylé populace, preferují jiné hodnoty, mají nějaká kognitivní omezení, nebo naopak kognitivní přednosti, nebo třeba mají lepší výkony ve sportu, to tak prostě je. Lidé jsou různí. A já odmítám levičáckou představu, že černým musíme kupovat počítače, prdelnatým auta, brýlatým přidávat čas na podání výkonu, žlutým ho naopak ubírat, ženy nutit do funkcí v politice, mužům snižovat platy, tmavovlasé propagovat ve stranickém tisku, světlovlasé přebarvovat a prsatým kupovat podprsenky. Prostě odmítám, protože to je nesmyslný boj nikoliv proti rasismu a xenofobii, ale proti realitě. Boj, který je nesmyslný, hloupý a naprosto zbytečný - kromě toho, že je nesmírně drahý a přiživuje se na něm nejedna chobotnice. Máme dost reálných problémů a je navýsost hloupé vytvářet si ještě další uměle.

Čili, shodneme se na tom, že jsme lidi, je jedno jakou máme barvu kůže a nikdo nikomu nemá sloužit. Ale není jedno, jak se chováme a pro naši schopnost uspokojovat potřeby druhých lidí a společnosti není jedno, jaké máme výkonové a morálně volní charakteristiky. Prostě není. Nemám problém uznat, že Rom, černoch, asiat, žena, plešatý, tlustý, tenký, Žid, Arab, je schopnější než já, pracovitější, inteligentnější - pokud to tak skutečně je. Ale odmítám ohýbat realitu a tvrdit, že tomu tak je, když tomu tak není, jen proto, že támhletomu glajchšalt tabulky levičáckých nominálních mozků přikazují přidat k výkonu 10 bodů, protože je brejlatej, tadytomu 20, protože je černoch, támhletomu 30 bodů, protože má papír na hlavu, atd. Já hodnotím výkon a chování. Nic víc mě nezajímá. Rozumíme si? Přiblblé představy sociálních inženýrů typu "meloun" o srovnávání startovních čar za účelem dosažení rovnosti všech ve všem, mě nezajímají. Vůbec. Jestli si je chce někdo praktikovat, ať si poslouží, ale za své.

Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 12:11  

Paní Karvaiová, jenže "doba otrokářská" neskončila zrušením otroctví. O Rose Parksové nebo Martinu Lutheru Kingovi jste slyšela, ne? Hodně lidí má pocit, podložený informacemi například o chování policistů, že na rovnost si v USA stále ještě jen hrají...

Vaše srovnání "startovních čar" je nesprávné. Nikdo soudný přece nechce, aby lidé například stejně vypadali, měli všichni stejný talent na stejnou věc a měli stejně peněz... Ale měli by mít rovnou možnost chodit do dobré školy nebo si pronajmout byt či bez obav jít do restaurace nebo požívat ochranu policie...

Pokud jde o názory Romů. Ano, někteří Romové jsou ke svému etniku velmi kritičtí a mají názory třeba i podobné těm Vašim. Jiní mají názory odlišné. To je normální

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 12:12  

"Pane Doležele, je to tedy tak, že například to, že někdo je Pán a někdo otrok je dáno biologicky? "Otrok" to je jen figura obludného kultu znevýhodnění a diskriminace?"

Vy jste se asi zbláznil, ne? Samozřejmě, že kdo je pán a kdo je otrok není dáno biologicky. A nikdo by neměl být pán a nikdo otrok. Všichni máme stejná práva. A co myslíte vy? Když je v populaci USA 6x více bělochů, než černochů a mezi americkými astrofyziky je 50x více bělochů, než černochů, je to dáno diskriminací ze strany bělochů? A když totéž velmi podobně platí pro matematiky, lékaře, genetiky? Je to důsledek otrokářství, nemožnosti si pořídit počítač v útlém věku? To si vážně myslíte? My jsme počítače také neměli.

"A, pane Doležele, co myslíte, když z někoho dělali otroky, nutili je, aby chtěli, co nechtějí? Nebo byli jako otroci spokojení, protože to bylo dáno biologicky?"

Samozřejmě, že otrok asi byl nucen dělat i to, co nechce. Ne, býti otrokem jistě není biologický konstrukt, nýbrž sociální, politický, kulturní. To je konstrukt těch vašich "humanit". To, že třeba asiaté mají v průměru o 5% vyšší inteligenční kvocient, než bílá populace - to už je biologický efekt - jasně měřitelný, jasně statisticky testovatelný. Záměrně jsem zvolil asiaty a jejich vyšší výkon oproti bílé populaci, jejíž jsem součástí, abych zase nebyl nařčen z rasismu, i když podle některých uhozených Mistrů, to rasismus samozřejmě bude.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2020 v 12:19  

Pane Komárku:
-otrokářská doba samozřejmě skončila, King a další v ní nežili. To,co se dělo třeba v USA nebylo otrokářství. To víte, tak proč mi to podsouváte?

--srovnávání čar je kravina. A vůbec nejde jen o talent, nebo jak někdo vypadá - té argumentaci vůbec nerozumím, vy moc dobře víte,co je startovní čára. V Česku mají všichni možnost chodit do školy. jestli dobré? Co je dobrá škola? i ty zvláštní školy jsou často výborné. nesnižujte prosím hodnotu škol. navíc tu je je něco, co se nazývá spádovost. Do školy může chodit každý a každý se tam smí učit.
-zajisté vím, co se děje s nájmem bytu. A věřte mi, není to jen o Romech. moje kamarádka chtěla pronajmout byt a pronajala jej neromům, který si z bytu udělali varnu. Te´d bude setsakramensky zvažovat, komu byt pronajme. je to její právo-do restaurace s policií? Ať se rozhlédnu v okresním městě, kam chci, všude sedí Romové a nikdo je nevyhazuje. Že se najdou excesy? Samozřejmě, Blbci jsou všude, a vyhazují i matky s dětmi.
Takže se shodneme, že mít jiný názor ještě neznamená být rasista.

Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 12:21  

Samozřejmě, že si nerozumíme, pane Doležele. Nejde o "glajchšalt tabulky nominálních levicových mozků", nejde o to tvrdit, že je někdo například lepší matematik, když není.

A taky nejde o statistiku zbavenou historického kontextu. Kolik bylo žen v politice, dokud neměli ani volební právo? Byly prostě méně výkonné? Kolik bylo těch "černých" astrofyziků, dokud černoši nesměli chodit na vysoké školy?

Vy prostě láskyplně rozvíjíte ideu vlády bílého muže, doložíte ji dokonce statistikami, vyrovnávání startovních čas označíte za chiméru neomarxistů a tvrdíte o sobě, že samozřejmě nejste rasista.

Samozřejmě, že si nerozumíme.

Do svého "exaktního světa" odmítáte vpustit dějiny. Ale bez nich jsou to jenom prázdné konstrukce. V určitých omezených, jasně vymezených oblastech jistě vysoce efektivní. Ale k tématu spravedlnost, rovnost nebo rasismus nemají co říci...

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 12:26  

"Takže když jedni rovní lidé například jiné rovné lidi měli jako otroky, byli si nadále rovní a rozhodně to nijak neovlivnilo jejich startovní čáry. Natož, když pak ti jedni rovní lidé nesměli chodit do škol s těmi druhými rovnými lidmi, sedět v autobuse, kde by chtěli, nebo třeba hrát tenisové turnaje. Byli si stále rovni, startovní čáry byly vybájené a jakákoli snaha o jejich "vyrovnávání" by byla čirým parazitováním, ultralevičáckým nejodpornějším extremismem, rasismem naruby a útokem na elementární lidskou svobodu a rovnost.

Ano, je to srozumitelné.
"

Ale já jsem nepopíral existenci rasismu, navíc v historii i institucionálního a společensky akceptovaného. Já jsem vám jen vysvětloval, co rasismem není. Segregovat někoho na základě jeho barvy kůže, rasismem je. Nerozdávat jen některým počítače z eráru a nepřidávat jen některým body v uhozených glajchšalt tabulkách při přijímačkách na základě barvy kůže, rasismem není. Žel, řešit otrokářství v dnešní euroamerické civilizaci, je, abych tak řekl, aktualitka. To jako za to, že chlapeček se nenaučil básničku, nebo nerozumí derivaci funkce v bodě, je dáno tím, že jeho prapradědeček, kterého v životě neviděl, byl otrokem? Jak tam přesně funguje ta příčinná souvislost? Myslíte jako nějak kulturně? Že jako chlapeček se sám duševně zařadil mezi otroky na základě pocitu příslušnosti k rodu? Nepletete si tak trochu ontogenezi a fylogenezi? Jako výmluva je to dobré. Jako racionální zdůvodnění je to k smíchu, nebo k pláči. Asi jako že se nemohl učit, protože byly skvrny na Slunci.

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2020 v 12:41  

Bojovat proti nepravostem se má. A těch nepravostí je dost. Vyzdvihovat jednu nepravost nad druhé je špatné. Všichni tu žijeme a všichni umíme číst . Čteme o nepravostech ve vztahu k Romům, čteme o nepravostech vůči starým lidem, postiženým. každý z nás už slyšel o tom, jak se "vymetá" s pracovními silami z Polska nebo Česka v zahraničí apod. Musí se pracovat na zlepšení VŠECH špatností, které se dějí. Tohle od sebe nelze oddělit a tvrdit, že přednost má... Každá ta skupina "postižených" pak bude mít pocit, že se něco děje na její úkor. Existuje něco jako pozitivní diskriminace, která by ovšem neměla být zadarmo. Takže ano, jsem pro kvoty pro Romy nebo hendikepované třeba na vysokých, podmíněné tím, že ti lidé udělají přijímačky. ne že budou přijati pro svůj hendikep. A na té vejšce se pak už udrží svou pílí, a ne tím, že jsou jiní. Doufám, že chápete,co tím říkám.
Kdo učíte ve školách to znáte, máme dnes rodiny, kterou jsou "jiné" - patří do sociálně slabých. V našem městečku je tam o hodně více rodin neromských. A vidím, jak se kdo k tomu staví. někteří jen ječí a natahují ruce s tím - vy něco dělejte. A tento přístup se mi příčí a nestydím se za to. Pak jsou ti ti druzí, kteří mají, jak říká Cimrman, čisté,ale záplatované šaty, snaží se, děti do školy posílají a jsou za to i kladně hodnoceni. nechci, abychom leply podporovali v jejich lemplovství. A je mi zcela fuk, z jakého jsou etnika. Z avůj život jsem se setkala s mnoha lemply a většinou to i nebyli Romové. Ale taky jsem viděla, jak se Romové mezi sebou neshodnou, navzájem jsou rasističtí (ano, doufám, že to nepopřete- kastují se) a ti,co se vlastní pílí zvedli ode dna nechtějí s těmi druhými mít nic společného.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 13:05  

"Do svého "exaktního světa" odmítáte vpustit dějiny. Ale bez nich jsou to jenom prázdné konstrukce. V určitých omezených, jasně vymezených oblastech jistě vysoce efektivní. Ale k tématu spravedlnost, rovnost nebo rasismus nemají co říci... "

A proč řešíte historii a ne současný stav? Zajímá vás třeba otrokářství ve starověkém Římě? Tam byli otroky i ti vaši bílí muži. A znamená to snad, že bychom to měli promítnout do současného pojetí rasismu a rovnosti? Historie neexistuje, jen se promítla do myšlení některých lidí tak, že nyní nejsou schopni myslet racionálně a neustále bojují dávno ukončené bitvy.

"A taky nejde o statistiku zbavenou historického kontextu. Kolik bylo žen v politice, dokud neměli ani volební právo? Byly prostě méně výkonné? Kolik bylo těch "černých" astrofyziků, dokud černoši nesměli chodit na vysoké školy?"

Vy jako myslíte, že otrokářství má nějaký vliv na dnešní čísla? Jaký? Víte, že třeba světový rekord v běhu na 100m od roku 1932, kdy se začalo měřit elektronicky, držel "nečernoch" pouze 4 roky? Ujišťuji vás, že to je jasný důkaz toho, že černoši jsou v běhu na 100m prostě lepší. Šance, že by to vyšlo takto náhodou kdyby byly černoši a běloši stejně vybavení pro běh na 100m, je řádově nižší, než šance, že vyhrajete dvakrát za sebou ve Sportce. Může za to také otrokářství? A otrokářství v USA, nebo i ve starověkém Římě? Prospělo by vám, kdybyste se začal zabývat reálným světem a ne tím svým vybájeným, v němž příčiny a následky určujete vy, v domnění, že to patří do slušné společnosti.

Petr Portwyn řekl(a)...
14. července 2020 v 13:44  

O otrokářství samozřejmě nejde.
Kdyby šlo, museli by teď aktivisté žádat po Turecku, aby podporovalo Slovany, nebo po Alžířanech, aby dotovali Francouze.
Jo, já vím. Od nebílých je otrokářství "kulturní odlišnost" nebo je k tomu bílí vlastně donutili (jako Slováci donutili Osmanskou říši).

Jinými slovy, argumentovat v Čechách otroctvím by šlo, ovšem především ve prospěch bílého obyvatelstva. Nebo by šlo i mlčet a necpat Čechům, že vlastně byli imperialistický stát, jak už se nám jednou cpalo.

P. S. Debata (článek) o panu Křečkovi je o české společnosti, ne o britských nebo holandských koloniích.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. července 2020 v 14:05  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 14:12  

TU

To je už hodně za hranou.Zkuste, prosím i v rámci podobné diskuse, diskutovat bez osobních útoků. Což samozřejmě platí i pro ostatní. Děkuji!

Tajný Učitel řekl(a)...
14. července 2020 v 14:20  

No tak jo.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. července 2020 v 14:21  

Pravda, krmit trola netřeba.

Robert Čapek řekl(a)...
14. července 2020 v 14:30  

Myslím, že se vyjasnilo, proč se P. Doležel staví do jedné řady s J. Karvaiovou. Ta tvrdila, že romští prvňáčci chodí do první třídy s tím, že "nikdy nebudou pracovat", mají to toiž "geneticky dané". Doležel píše, že se někdo "parazitem narodil". Obojí tvrzení je přímo esence rasismu.

Takže pak ty sáhodlouhé výplody jsou jen pokryteckým obalem. To, že P. Doležel zatvrdnul u dávno odborně vyřešené tzv. "boji o křivku", myšleno IQ křivku (kde figurují právě i Asiaté, které zmiňuje) - to je dáno jeho slabou orientací ve společenských vědách. Podobné názory jako jeho byly už před mnoha lety právě ve zmíněné odborné diskuzi odmítnuty jako - překvapení - rasistické.

Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 14:30  

Děkuji, TU!

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. července 2020 v 15:00  

Pane Č.
Vase mistrovstvi v prekrucovani je uzasne.
Lzete.Pomlouvate. Manipulujete.

Nowak řekl(a)...
14. července 2020 v 16:30  

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/krecek-zadnou-segregaci-romu-nechci-at-ale-nemaji-zvlastni-zachazeni-112349#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=vZmNKN4qbWN-202007141425&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=

Robert Čapek řekl(a)...
14. července 2020 v 18:58  

Paní K.,
to, co mi podsouváte, není třeba. Nemusím lhát ani manipulovat. Vás stačí doslova a do písmene citovat. Třeba: "Někteří jedinci sotva prolezou školu a již od první třídy jsou přesvědčeni, že pracovat prostě nikdy nebudou." Nebo: "Kdybychom se na Romy vykašlali a nechali je na pospas náhodě (jako třeba ve Francii GB nebo Itálii), kde mají až 50% negramotnost, nemuseli jsme teď poslouchat výtky z Bruselu a řešit rozsudek D.H. Pro dobrotu na žebrotu. Nevadí. To je pro poučení do příště.“
Nechce se mi znova vaše další diskriminační, protiromské a rasistické názory vytahovat na denní světlo, ale mohu, pokud nemáte dost ostudy. Kdyby mně napsal ředitel "Člověka v tísni" větu jako vám: "Že se Jano nestydíte" za vaše rasistické názory, asi bych se zamyslel. A co jste odpověděla vy? Tohle: "Asi bych mu nesvěřila do péče své staré rodiče." Bylo mi trapně za vás. On také lhal nebo manipuloval? A podívajte se na tuto diskuzi. Téma je o rasové segregaci. A vy? Ptáte se "kdo se stará o autisty?" a kolem romských dětí se podle vás "příliš skáče". To je směšné a nedůstojné. Vidíte, není třeba lhát. Stačí vás číst.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 19:15  

Pane Komárku, o nadvládu bílého muže mi skutečně nejde ani v nejmenším. A mám-li si dovolit nějakou prognózu, tipuji spíše nadvládu muže žlutého.

Ano, pokud chcete tvrdit, že si vybírám hodnoty, které vyznává spíše populace bílá, tak pak můžete mít v jistém smyslu pravdu, že to bílého muže určitým způsobem zvýhodňuje - ovšem jak je vidět na některých exemplářích, rozhodně ne každého. Jen si připomeňme ty hodnoty - pracovitost, poznání, znalosti, dovednosti, intelekt. Pracovitost před leností a povalečstvím, zájem před nezájmem, hloubku před povrchností, poznání ověřené pozorováním před vírou v to, co mi někdo předloží, ohleduplnost před agresí, vzájemnost před parazitismem, plánování před nezřízeným uspokojováním aktuálních potřeb, atd.

Možná bych ideově a politicky korektně měl volit jiné hodnoty, abych nebyl rasista. Ale já mnohem raději volím zmíněné hodnoty i za cenu toho, že mě nějací levicoví pomatenci budou nazývati rasistou, než abych se jich vzdal.

Nowak řekl(a)...
14. července 2020 v 19:32  

Moc této diskuzi nerozumím. Spíše než nad Romy uvažuji o tom, jaké představy má pan Křeček o ostatních občanech ČR - zde konkrétně o učitelích. Když začnu od sebe, tak já jsme nepostavil druž. byt ani domek (zdědil jsme domek po rodičích, firmu bych asi nezaložil. Vezmu-li své kolegy, tak je fakt, že někteří si postavili domek, další dědili dům po příbuzných, další si koupili byt s přispěním rodičů. Jeden z mých známých byl učotelem ČJ a D na ZŠ, přišel asi v 50 o místo a protlouká se podivně, firmu nezaložil. Kolega biolog z G se zpočátku 90. let obával, že mu školu zruší a že by musel k lopatě, ale to nezvládne- na firmu taky nepomyslel. Takže moji známí z řad učitelů (a ani já)nejsou pro Romy zrovna vzorem k následování.

jir řekl(a)...
14. července 2020 v 19:33  

Nezlobte se pane Čapek, ale logičnost Vaší argumentace je děs.

Robert Čapek řekl(a)...
14. července 2020 v 19:36  

Pokud P. Doležel přisuzuje "bílému muži" tohle: "pracovitost, poznání, znalosti, dovednosti, intelekt" a ostatní jsou pro něj příkladem "leností a povalečství", "povrchností", "agrese", a jeho novou mantrou "parazitismu", není třeba být pomatencem ani levičákem, aby člověk odhalil rasismus. A je to stále stejné, všudypřítomné, ať to tady píše zleva nebo zprava. Může to vysvětlovat desetkrát, stokrát, podstat jeho myšlení je stejné: rasistické elitařství bílého muže, který si vydělal na brigádě na počítač a tento recept velkopansky doporučeuje všem. To, že někdo třeba tu brigádu nedostane jen proto, že nějak vypadá /nebude prototypem "bílého pracovitého muže"/ prostě ignoruje.

Anonymní řekl(a)...
14. července 2020 v 19:51  

Velmi urážlivé bylo v minulých letech tzv. "sčítání romské populace" ve školách. Úplně jsem se z toho zhrozil, protože mně to připomínalo Norimberské zákony. A všechny hrůzy s tím související. Osobně vůbec nevnímám to, že je někdo zelený, šedý, fialový,...Dokonce v mnoha případech vůbec nepoznám, zda má někdo romské kořeny. Dělím lidi na slušné a neslušné. A to jaksi vůbec nesouvisí s IQ. Stále více mě však znepokojují ultralevicoví aktivisté, kteří vidí rudozeleně. Jejich černobílé vidění světa nevede k řešení problémů ve společnosti.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 20:09  

"Myslím, že se vyjasnilo, proč se P. Doležel staví do jedné řady s J. Karvaiovou. Ta tvrdila, že romští prvňáčci chodí do první třídy s tím, že "nikdy nebudou pracovat", mají to toiž "geneticky dané". Doležel píše, že se někdo "parazitem narodil". Obojí tvrzení je přímo esence rasismu."

Tak kéž by se vám vyjasnilo. Jen mám obavu, že se zase jedná jen o prázdnou proklamaci. Ano, s paní Karvaiovou si rád postojím v jedné řadě. Můžete odkázat na ten její autentický výrok o romských prvňáčcích? Já mám totiž dojem, že o Romech nebyla řeč a o prvňáčcích také ne. To jste si tam přidal, aby to jako bylo tak nějak ideově barvitější - ale mohu se mýliti - mám fajnovou paměť.

V případě citace mého výroku už ale vyloženě lžete - jak je ostatně vaším ctěným zvykem. Ale nemyslím si, že je to záměr. S vašimi kognitivními schopnostmi a neschopností korektně interpretovat význam textu a neschopností vyrovnat se silným emočním pnutím, se spíše jedná o prostou neschopnost. Zopakuji vám tedy, co jsem napsal v naději, že napodruhé již to doputuje: "Společnost nemůže být založena na tom, že její část parazituje na jiné její části. Pokud někdo říká, že parazit za to nemůže, protože z něj byl parazit vytvořen, nebo se jako parazit už narodil, tak já to odmítám." Vaše interpretace, že to znamená, že "se někdo parazitem narodil" jest vskutku velice svérázná a dokládá jediné - ovšem o vás, Mistře.

"Takže pak ty sáhodlouhé výplody jsou jen pokryteckým obalem. To, že P. Doležel zatvrdnul u dávno odborně vyřešené tzv. "boji o křivku", myšleno IQ křivku (kde figurují právě i Asiaté, které zmiňuje) - to je dáno jeho slabou orientací ve společenských vědách. Podobné názory jako jeho byly už před mnoha lety právě ve zmíněné odborné diskuzi odmítnuty jako - překvapení - rasistické."

A jak že to jako mělo být odborně vyřešeno? Kdybyste uměl anglicky, mohli bychom si projít primární články, viz zde

O jakou odbornou diskusi že se jednalo a kdo odmítnul údajné názory jako rasistické? Mohl byste jmenovat?

In 1972 50 academics, including the psychologists Jensen, Eysenck, and Herrnstein as well as five Nobel laureates, signed a statement entitled "Resolution on Scientific Freedom Regarding Human Behavior and Heredity", criticizing the climate of "suppression, punishment and defamation of scientists who emphasized the role of heredity in human behavior".

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 20:10  


In 2007, James D. Watson, Nobel laureate in biology, gave a controversial interview to the Sunday Times Magazine during a book tour in the United Kingdom. Watson stated he was “inherently gloomy about the prospect of Africa” because “all our social policies are based on the fact that their intelligence is the same as ours – whereas all the testing says not really.” He also wrote that “there is no firm reason to anticipate that the intellectual capacities of peoples geographically separated in their evolution should prove to have evolved identically. Our wanting to reserve equal powers of reason as some universal heritage of humanity will not be enough to make it so.”

Tím odmítnutím na základě odborné diskuse snad myslíte následné hysterické zrušení jeho přednášek a veřejných vystoupení, a jeho propuštění z veřejných funkcí?

In his 1998 book "The g Factor: The Science of Mental Ability", Jensen reiterated his earlier claims of Neo-Lysenkoism, writing that "The concept of human races [as] a fiction" has various "different sources, none of them scientific", one of them being "Neo-Marxist philosophy", which "excludes consideration of genetic or biological factors ... from any part in explaining behavioral differences amongst humans".

Ale abych to upřesnil. Debata není o tom, zda rasy mají, nebo nemají odlišné chování a odlišné kognitivní schopnosti, protože to bylo jednoznačně a opakovaně doloženo a statisticky testováno. Debata je pouze o tom, co je příčinou takového pozorování. Ano, byly jisté pokusy snažit se svést tyto rozdíly na špatné, tzv. kulturně podmíněné testy (něco podobného, jako pozorujeme v případě testů od Cermatu), nicméně studie Americké psychologické asociace z roku 1996 doslova uvádí: "The differential between the mean intelligence test scores of Blacks and Whites (about one standard deviation, although it may be diminishing) does not result from any obvious biases in test construction and administration, nor does it simply reflect differences in socio-economic status. Explanations based on factors of caste and culture may be appropriate, but so far have little direct empirical support. There is certainly no such support for a genetic interpretation. At present, no one knows what causes this differential."

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 20:14  

"Pokud P. Doležel přisuzuje "bílému muži" tohle: "pracovitost, poznání, znalosti, dovednosti, intelekt" a ostatní jsou pro něj příkladem "leností a povalečství", "povrchností", "agrese", a jeho novou mantrou "parazitismu", není třeba být pomatencem ani levičákem, aby člověk odhalil rasismus."

Možná by diskusi prospělo, Mistře, kdybyste se nejprve naučil číst.

Pavel Doležel řekl(a)...
14. července 2020 v 20:26  

A ještě jednou opakuji - pro méně nadané a pomalejší - "Vytvářejí se mýty o tom, že etnická příslušnost je něco jako hendikep, ovšem protože víra svatá jediná brání přiznat, že rozdíly mezi rasami a etniky jsou (světe div se) dány primárně biologicky, tak se ten hendikep musí hodit na ostatní a s ním i zodpovědnost za něj. Příčina se nehledá, příčina se ideově vytváří-samozřejmě v souladu s vírou svatou."

Záměrně jsem nepsal všechny rozdíly a nepsal jsem o intelektu. To, že Asiat vypadá jinak, než černoch snad nebude připisovat vlivu prostředí, vzdělání a rodiny ani takový myslitel, jako je Čapek. No, i když …

Bohužel, to, co je vidět, to neo-Marxisté zpochybnit nemohou. Kdyby tak činili, ztratili by i ty poslední zbytky pomatených stoupenců, vedle zbytků své cti. Takže rozdílná barva kůže je ok. To se prostě okecat nedá. Odlišný třeba tvar nosu, nebo barva vlasů - hm, taky ok. Nedá se svítit. Byli by za blbce. Ale když to vidět není a je to jen nějaký umělý konstrukt, jako třeba kognitivní schopnosti, nebo inteligenční kvocient, tak to je potřeba se čtyřikrát pomodlit a odříkat dva otčenáše, protože tady končí veškerá sranda. Kdo by zpochybnil bájnou rovnost, ten bude ukřižován agresivním "intelektuálem" Čapkem.

Silvie A. řekl(a)...
14. července 2020 v 20:45  

Obojí tvrzení je přímo esence rasismu.

Velice se těším, až p.Komárek vyzve p.Čapka, aby dokázal nepravdivost obou tvrzení.

Michal Komárek řekl(a)...
14. července 2020 v 20:46  

Pane Doležele, opravdu v té diskusi nejde o pana Čapka. Už toho zase bylo dost. Včetně toho agresivního nálepkování. Což jistě platí pro všechny diskutující.

Asi to nerad slyšíte, pane Doležele, ale jediný, kdo tady zatím ukázal sebereflexi a úctu k pravidlům slušné diskusi, je TU.

Zkuste to také, prosím. Děkuji!

Silvie A. řekl(a)...
14. července 2020 v 20:55  

Moc této diskuzi nerozumím.

Pane Nowak, pokusím se vám to vysvětlit. Křečkova rada (založit firmu) je určena těm Romům, o kterých profesionální příznivci Romů tvrdí, že je NIKDE nezaměstnají.

(NIKDE zdůrazněno mnou. Já tomu tvrzení nevěřím.)

Vámi uváděné příklady (učitelů?) tuto podmínku nesplňují. V krajním případě jim hrozí, že nezískají práci učitele - jinou práci by však nalezli snadno. Snad se mnou v tomto souhlasíte.

Vámi uváděné osoby proto nemají důvod zakládat firmu.

Tajný Učitel řekl(a)...
14. července 2020 v 21:06  

Paní Silvie A
k tomu, aby Rom založil firmu musí jednat s úřady, musí si půjčit základní kapitál, musí jednat s dodavateli, odběrateli, zaměstnanci, pojišťovnami a tito všecia jsou tak nějak mnohdy bílí Češi; stačí aby byl jeden z nich naladěn protiromsky a je vymalováno. Kapiš?

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. července 2020 v 21:45  

Sčítání romčat ve školách...
„Za romského žáka/romskou žákyni považujeme člověka, který se za něj/ni sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností (např. při sčítání lidu) hlásil(a), a/nebo je za takového/takovou považován(a) významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů.“

Na základě domnělých indikátorů... Domnělých!!!
Nejlépe pak v přímém televizním přenosu podle fotografie třídy.
Mohl by některý z odborníků na etnika uvést pro ilustraci nějaké antropologické, kulturní nebo sociální indikátory romství?

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. července 2020 v 22:26  

A od odborníků na rasy by se pytlici rádi dozvěděli, jak mohou být rasismem nazývány animozity mezi příslušníky stejné rasy?

Robert Čapek řekl(a)...
14. července 2020 v 22:58  

V sociologii existuje výzkumná technika, která se jmenuje cizinec. Výzkumník zkoumá například kulturu v nějaké firmě a přistupuje ke všemu, jakoby viděl věci poprvé, nerozuměl zaběhlým stereotypům ani zvykům, neznal souvisloti a konotace. To je metodologie, které je využitelná v některých ojedinělých případech.

Ovšem je velmi hloupé používat tuto strategii ve zcela zřejmé a viditelné realitě naší společnosti, konkrétně pak vzdělávání. Namísto toho, aby se pedagogové zamýšleli nad tím, jak překonat diskriminaci sociálně slabých žáků (mezi nimi i romských), což samozřejmě vyžaduje prostředky, objevují se tady různé nejaplné konstrukty, zaměňování solidarity a podpory za nějaké extremné levičáctví, je tu vudět alibismus a pokrytectví,

A naprostým vrcholem trapnosti je pak "hrát cizince" a brblat něco o tom, kdo je vlastně rom, co jsou to domnělé indikátory a rozehrávat tady tuhle komedii. Když se onehdy objevilo v diskuzi "že se Jano nestydíte", v této diskuzi by se každý humanitně zaměřený pedagog musel stydět za mnoho diskutujících.

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. července 2020 v 23:12  

aby se pedagogové zamýšleli nad tím, jak překonat diskriminaci sociálně slabých žáků

Jak se pytlici dozvědí, kteří jejich žáci jsou sociálně slabí (mezi nimi i romští)?

Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 0:33  

"Namísto toho, aby se pedagogové zamýšleli nad tím, jak překonat diskriminaci sociálně slabých žáků (mezi nimi i romských), což samozřejmě vyžaduje prostředky, objevují se tady různé nejaplné konstrukty, zaměňování solidarity a podpory za nějaké extremné levičáctví, je tu vudět alibismus a pokrytectví.

Prvním krokem k omezení diskriminace jsou centrální standardizované přijímací a výstupní testy, protože stroj opravdu netuší, jakého etnika, či rasy, je ten který žák, protože tuto informaci prostě nemá. Diskriminovat tedy podle barvy kůže jednoduše nemůže.

Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 0:33  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 0:33  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 0:45  

"Paní Silvie A
k tomu, aby Rom založil firmu musí jednat s úřady, musí si půjčit základní kapitál, musí jednat s dodavateli, odběrateli, zaměstnanci, pojišťovnami a tito všecia jsou tak nějak mnohdy bílí Češi; stačí aby byl jeden z nich naladěn protiromsky a je vymalováno. Kapiš?
"

Dojemné. Kdybych byl slabší nátury, snad by i slzička ukápla. No, ale teď si popišme skutečnost.

1) Pokud splníte zákonné náležitosti, firmu vám zapsat musí.
2) Minimální základní kapitál pro společnost s ručením omezeným je 1Kč. Slovy jedna koruna česká. Od koho přesně, že by si ji měl Rom půjčovat?
3) S dodavateli a odběrateli, natož s klienty je to potíž, podobně jako se zaměstnanci. Ale že by stačil jeden protiromsky naladěný, to se mi nějak nezdá. To máte jako s Vietnamci. A přesto to bez problémů funguje. Protože je prostě za pár desítek let dostatečně pozitivní zkušenost a vybudována důvěra, která je v podnikání velice důležitá.
4) Pojišťovna, která by odmítla smluvní vztah na základě rasy klienta by měla opravdu veliký problém u regulátora. Došlo by k porušení zákona.

Takže zase jen takový iracionální, spíše emoční výlev založený na předsudcích a neznalostech.

Michal Komárek řekl(a)...
15. července 2020 v 4:21  

A představte si, pane Doležele, že k tomu porušení zákona dochází, opakovaně. Třeba na trhu s byty, či na trhu práce. A ombudsman Křeček Romům, kterým majitel odmítne pronajmout byt, radí, aby si postavili vlastní. Vy dodáváte: Čapek, ať si je k sobě nastěhuje, ke mně je nestěhujte... A oháníte se zákony.

Jasně, že Vám slzička neukápne...

Silvie A. řekl(a)...
15. července 2020 v 5:40  

k tomu porušení zákona dochází, opakovaně. Třeba na trhu s byty, či na trhu práce.

Kolikpak trestních oznámení pan Komárek už podal? Že žádné? To vypadá, jako že mu ta porušení zákona vyhovují ...

ombudsman Křeček Romům, kterým majitel odmítne pronajmout byt, radí ...

Správně by jim měl poradít číslo zákona a paragraf, který majiteli přikazuje pronajmout byt Romům. Jenže on takový paragraf, ehm ..., jaksi neexistuje.

Michal Komárek řekl(a)...
15. července 2020 v 5:55  

To je tedy demagogie na hodně vysoké úrovni!

Někdo tu snad mluví o zákonech a paragrafech, které přikazují pronajmout byt Romům? Nikoli, řeč je o nepřípustnosti diskriminace.

A jak jistě víte, takové paragrafy existují. A také rozsudky, které je aplikují...

Silvie A. řekl(a)...
15. července 2020 v 6:15  

jak jistě víte, takové paragrafy existují. A také rozsudky, které je aplikují...

Dokud, pane Komárek, nepřijdete s paragrafem, který majiteli bytu přikazuje pronajmout ten byt konkrétní osobě, tak platí smluvní volnost, a majitel může ten byt pronajmout nebo nepronajmout komu se mu zlíbí.

Vaše "diskriminační" rozsudky asi existují, ale stěží trumfnou rozsudek Ústavního soudu, že odevzdání české suverenity do Brusele není v rozporu s Ústavou suveréního státu.

Michal Komárek řekl(a)...
15. července 2020 v 6:20  

Je trapné a politováníhodné, že učitelka nezná, nebo spíše odmítá akceptovat existenci antidiskriminačního zákona. Ten navíc není sám, který tuto oblast tematizuje...

To už je k naší "právní polemice" asi vše...

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. července 2020 v 8:27  

Klasická ukázka toho, jak VZNIKÁ napadení z rasismu, aniž by tam jakýkoli rasismus byl:
1/Cituji můj výrok uváděný jako rasistický:… "Někteří jedinci sotva prolezou školu a již od první třídy jsou přesvědčeni, že pracovat prostě nikdy nebudou." .kdo zde najde jasný pezprcedentní odkaz na jiné etnikum či jinou národnost, ať zvedne ruku. Nenajde, že? Takže co si kdo domyslí, je dojmologie a u soudu by neobstál.
2/Cituji můj výrok z delšího textu:… "Kdybychom se na Romy vykašlali a nechali je na pospas náhodě (jako třeba ve Francii GB nebo Itálii), kde mají až 50% negramotnost, nemuseli jsme teď poslouchat výtky z Bruselu a řešit rozsudek D.H. Pro dobrotu na žebrotu. Nevadí. To je pro poučení do příště.“…
Na Romy jsme se nevykašlali, jak píši dále(což zapomněl Č uvést, a soudce v oponentním vyjádření toto na konci rozsudku DH zdůrazňuje. Vyzdvihuje ČR za nejlepší péči o Romy v Evropě,což i statisticky dokládá. Další část výroku o x% negramotnosti je opět ze studií o Romech v Evropě(čerpala jsem i ze studie pana bývalého ministra pana Štecha), tudíž to nejsou moje čísla. Kdo chce hledat, najde v pohodě zdroje. Soud DH byl politický a jeho rozbor byl vydám i s tím, že jinými zeměmi, které se vůbec nezajímají o vzdělávání romské populace se soudy nezabývají, ačkoli jsou zde práva na vzdělávání porušována o hodně více. Vše je dohledatelné a doporučovala bych.
3/ Výrok nějakého pana Černého mě nezajímá, protože se vyjádřil na základě stejných dojmů, jako jiní, včetně Č. Byxl naštvané na mé protesty ohledně tzv. sčítání Romů, které jsem já označila za rasistické, zejména definici Romů. Měla jsem k tomu i vystoupení v rozhlase, kde jsem jasně a zřetelně řekla své názory. Rasistou mě nazval i pan Uhl, na kterého pak bylo podáno trestní oznámení za pomluvu. Nikdy se neprokázala jeho tzv. pravda.

Proto vyzývám Č. aby upustil od pomluv na mou adresu, protože se dopouští stejného přestupku, ne-li trestného činu.

Tímto komentem chci ukázat, jak u nás „VZNIKÁ „ rasismus – tedy něco, co evidentně není. Místo,aby se všichni zaměřili na opravdové projevy rasismu, které jsou a nikdo to nepopírá. Hledáním něčeho,co není se vyčerpáváte, místo abyste se soustředili na opravdovou nápravu. Já a sousta mých kolegů pracujeme na pomoci Romům,cizincům i postiženým. Blbě nežvaníme. Pracujeme. A je to dohledatelné a pravda. Jiní jsou schopní jen psát dehonestanční pamflety.

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. července 2020 v 8:32  

Pane Komárku, antidiskriminační zákon sice uvádí bydlení. jenže pokud je něco mým majetkem, můžu ho prodat komu chci a nikdo mi nesmí nařídit, komu ho prodám nebo pronajmu. Bydlení se týká např. družstev nebo státních bytů. Soukromé právo je ošetřeno jinak.

Michal Komárek řekl(a)...
15. července 2020 v 8:39  

Nemáte pravdu, paní Karvaiová. Respektive se shodnete s panem Křečkem: To je můj byt, Tobě ho nepronajmu, postav si svůj. A podobně by to mohlo být s těmi hospodami. Nebo zaměstnáním v soukromých firmách. Místy k sezení v autobusech soukromých linek. Možností ošetření v soukromých nemocnicích. Vážně myslíte, že takhle v současné Evropě funguje právo?

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. července 2020 v 9:00  

Když budu prodávat dům, můžu ho prodat komu chci. je to moje právo. Nikdo mě nemůže donutit prodat ho někomu jinému, než chci já. Stejně tak s bytem. když mi někdo dá za pronájem 8000 a druhý mi nabídne méně, mám právo prostě dát ho do pronájmu tomu, kdo dá více. A navíc si dělám s nájemníkem smlouvu, kdy si vymiňuji práva a povinnosti. Tak to dělá každý a je to i právně ošetřeno.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. července 2020 v 9:09  

neMilí latentní, kdyby měla být podána žaloba pokaždé, kdy byla v čechách romům, černochům, nebo smíšeným párům odmítnuta pracovní příležitost, možnost pronájmu či koupi nemovitosti, možnost vzdělání, obyčejná úřednická služba či jednoduše férové zacházení, pak by se soudy nezabývaly ničím jiným.

Začíná to už v porodnici a vine se to jako všudypřítomný odér celým českým životem. Skutečnost že to nevidíte, dokazuje v lepším případě to, že jste schopni a ochotni některé odpudivé aspekty české společnosti odstínit, v horším případě máte máslo na hlavě. Většina z vás jsou učitelé což je politováníhodné, protože kvůli vám společnost ztrácí možnost věci aspoň trochu napravit.

Jaká škoda, že se nerealizujete na webu dssss, nebo úsvitu, ale zaplevelujete svými nahnědlými výšplechy web pro učitele.

Michal Komárek řekl(a)...
15. července 2020 v 10:29  

Paní Karvaiová, vy tomu vážně vůbec nerozumíte. A na toto stačí občanský zákoník, nepotřebujete ani antidiskriminační zákon.

Když třeba prodáváte dům, zveřejníte nabídku, cenu ap., pak prostě nemůžete jen tak neprodat někomu, kdo nabídne inzerovanou cenu, protože se Vám nelíbí...

Opravdu to dnes už tak nefunguje...

MP řekl(a)...
15. července 2020 v 10:33  


Taková drobná poznámka k diskriminaci. Ekonomové často mluví o očekávaných výnosech vzdělání. Pokud je při stejném vzdělání a zázemí pro nějaké etnikum těžší najít práci a důstojné bydlení, může to snižovat očekávané výnosy. A tím samozřejmě i chuť investovat do vzdělání energii, čas a finance. Pokud vím, že budu stejně posuzován podle skupinových charakteristik, jako je barva pleti či romské příjmení, proč bych se snažil?

Navíc diskriminace kromě psychických a zdravotních problémů vyvolává rovněž pocit, že svůj osud nemám ve svých rukou, a může vést k přizpůsobení se předpokládanému neúspěchu. Asi jako učitelé budete znát golem efekt...

MP řekl(a)...
15. července 2020 v 10:40  

A ještě ukázka z výzkumu agentury pro sociální začleňování z roku 2014, zkoumali nakolik vnímání a hodnocení vybraných situací ovlivňuje vědomí, že jejich aktérem je Rom. Vzorek lidé 15-25 let...

“Chudé matce s narozenými trojčaty by přiznalo jednorázový příspěvek ve výši dvou průměrných platů 71 procent respondentů. Chudé romské matce ve stejné situaci jen 40 procent. Hlučné chování dvou mladíků v autobuse by vadilo 64 procentům lidí, hlučné chování rom- ských mladíků 77 procentům. Přislíbit volající mladé matce pětičlenné rodiny byt původně určený pro tříčlennou až čtyřčlennou domácnost by nebyl problém pro velkou většinu (69 procent) mladých respondentů. Ale jen pokud by se volající představila jako Anna Veselá. Když volá Erika Demeterová, klesá ochota na 31 procent.”

Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 11:55  

Pane Komárku, ujišťuji vás, že vás nikdo neodsoudí za to, že jste nepronajal byt Romům, nebo, že jste někomu neprodal a prodal někomu jinému. To by byl velmi závažný zásah do vašeho vlastnického práva. Antidiskriminační zákon je velmi volný, protože zákonodárci potřebovali, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Prodej soukromého majetku není veřejné výběrové řízení. Kdykoliv můžete od prodeje ustoupit, vymínit si dodatečné záruky - zkrátka máte smluvní volnost. Samozřejmě, kupující má také smluvní volnost a nemusí na požadavky přistoupit.

Nicméně na chování korporací, bank, pojišťoven, apod. to dopady má a značné. Nelze totiž diskriminovat na základě rasy ani v modelech, ani v procesních předpisech. Můžete ale stále diskriminovat na základě dosaženého vzdělání, takže nelatentní antirasisté (jinak též ultralevicoví sluníčkoví aktivisté) stále nemohou být a nebudou spokojení. Byť rasa pochopitelně je jeden ze silných diskriminačních faktorů pro riziko nesplácení. Dokonce se v USA na to zavedl samostatný podobor - tzv. fair lending. A to už je, abych tak řekl, opravdu "hard core".

Robert Čapek řekl(a)...
15. července 2020 v 12:34  

Je příznačné, že P. Doležel zastánce opačného názoru, než má sám, zásadně a opakovaně nazývá "ultralevičáky", "neomarxisty" a podobně. (O pitomém okamurovském "sluničkaři" ani nemluvě). Mám pro to tu teorii, že neví o čem mluví. Ty dva opačné názory lze pojmenovat třeba rasisté / nerasisté. Ten, kdo je pro model s větším podílem zodpovědnosti státu za sociálně slabé, také není "neomarxista" nebo "ultralevicový". Chápu, že bankovní úředník tyhle věci nerozlišuje, ale pak by to tom neměl plodit nesmyslné narážky, jako by šlo o reviolucionáře se samopaly. Ano, stokrát raději dám milion neziskovce, co se stará o sociálně slabé žáky, než korunu bance. Ale také nikdo nečastuje P. Doležela nálepkami z opačného spektra jako "nácek" nebo "fašoun". Bavíme se o diskriminaci / nediskriminaci, rasismu / nerasismu, zjevnému / skrytému. Kdosi řekl, že slovník je znak intelektu... chytrému napověz.

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. července 2020 v 14:17  

Paní Karvaiová má pravdu samozřejmě, protože do problému vidí a rozumí tomu.
Může se s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

Eva Adamová řekl(a)...
15. července 2020 v 14:52  

Je to přesně tak, jak píše pan Doležel "protože zákonodárci potřebovali, aby se vlk nažral a koza zůstala celá."

Celé mi to připadá, že řešíme důsledky, ale neřešíme příčiny. Proč, no protože to by se muselo brát komplexně, tzn. neřešit jen chování latentních rasistů, ale muselo by se řešit i chování lidí jiného etnika, a do toho se nikomu nechce, protože by byl označen za rasistu. Nu prostě začarovaný kruh.

MP řekl(a)...
15. července 2020 v 15:10  

Paní Adamová, myslíte si, že jsou romové nějak privilegovaná menšina?

Silvie A. řekl(a)...
15. července 2020 v 15:58  

jsou romové nějak privilegovaná menšina?

A vy, MP, si myslíte, že s romy jednají na Úřadu práce stejně jako s neprivilegovanými?

Silvie A. řekl(a)...
15. července 2020 v 16:05  

Je to přesně tak, jak píše pan Doležel "protože zákonodárci potřebovali, aby se vlk nažral a koza zůstala celá."

Z toho by se zdálo vyplývat, že celé české zákonodárství, Ústavou počínaje, je jedna velká snůška blábolů v rozporu sama se sebou. Důsledné dodržování a vymáhání zákonů se nepředpokládá, neboť ani není možné.

Tajný Učitel řekl(a)...
15. července 2020 v 16:22  

Opravdu bych vám přál být, aspoň na měsíc, stejně privilegovaní jako Romové.

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. července 2020 v 17:03  

https://neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/velka-britanie-autorasismus.A200713_210957_p_zahranici_wag

Robert Čapek řekl(a)...
15. července 2020 v 18:07  

Proč sem J. Karvaiová opakovaně postuje nějaké texty hodně pochybných "žurnalistů"? Pokud nemá vlastní názor, ať mlčí a laskavě nespamuje diskuzi autory, které mohou zájemci číst na Protiproudu a dalších putinovských plátcích. Jsme na České škole.

Eva Adamová řekl(a)...
15. července 2020 v 18:12  

Dobrá rada pro Vás, pane Čapku, tak ty komentáře paní Karvaiové a články na něž upozorňuhe nečtěte.

Jana Karvaiová řekl(a)...
15. července 2020 v 18:54  

Protože Karvaiová nesežrala všechnu moudrost světa a stále čte a učí se. Proto.
Pochybuji, že by Neff dával na své stránky pochybné žurnalisty. Karvaiová totiž nikdy nečte Sputnik a podobně a netuší,co je protiproud. Teda v bazénu , to ví. Na českou školu patří různé názory a je to dobře. Až různé názory zmizí,bude zle jako za soudruha.

Silvie A. řekl(a)...
15. července 2020 v 19:20  

bude zle jako za soudruha

Třeba v tom bruselském demokratickém kvótovaném blahobytu ještě budete na "zle jako za soudruha" vděčně vzpomínat.

Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 19:28  

Pane MP, ty vámi zveřejněné průzkumy podle mého mínění zcela odpovídají mínění majoritní populace o Romech. Hluční, bezohlední, nepořádní a s poněkud fajnovým vztahem k osobnímu vlastnictví a k práci. Je to škoda hlavně kvůli těm, kteří se s tím svezou neprávem, nicméně toto nejsou předsudky, ani rasismus. Jednak - jak už jsme si řekli, Romové nejsou jiná rasa, ale hlavně to vnímání je bohužel důsledkem dlouhodobých zkušeností s tímto etnikem. S kolika Romy jste vy trávil třeba dovolené? O kolik Romů jste se staral? Berete si nějaké domu třeba na Vánoce? Já jsem tím vším prošel s pěti Romskými sourozenci. A měl jsem je rád, nicméně stejně z nich nepracuje žádný - pokud mám aktuální informace, tak jeden je ve výkonu trestu, jedna je na mateřské, jedna v zásadě nezvěstná a jedna sice pracovala, ale aktuálně se snaží získat invalidní důchod, aby pracovat nemusela, ačkoliv žádné tělesné postižení nemá a ani nemá žádnou duševní chorobu. Jen by mě zajímalo s kolika Romy a jak moc jste byl v osobním přímém a dlouhodobém kontaktu a jestli ty vaše sluníčkové názory nejsou jen názory, abych tak řekl "panice na sex".

Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 19:34  

"Z toho by se zdálo vyplývat, že celé české zákonodárství, Ústavou počínaje, je jedna velká snůška blábolů v rozporu sama se sebou. Důsledné dodržování a vymáhání zákonů se nepředpokládá, neboť ani není možné."

No, v zásadě jste to docela vystihla. Ono se tam vždycky něco zaplácne, aby ti, či oni svazáci dali pokoj, ale reálně na tom není moc co vymáhat. Je to asi jako s těma trenýrkama pověšenýma na Malé Straně na špejli z okna v domnění, že zachraňujeme Tibet. Tak s tím antidiskriminačním zákonem to je podobné. Reálně to má opravdu dopad jen na velké firmy, které musejí vydávat interní směrnice a opravdu striktně se vyhýbat čemukoliv, co by mohlo vyvolat dojem, že jde o diskriminaci. Je to drahé, je to neefektivní, vede to k vyšším ztrátám, ale svazáci dají na chvilku pokoj.

Michal Komárek řekl(a)...
15. července 2020 v 19:40  

Ano, pane Doležele, to je přece exaktní, přesná, elegantní a navíc odvážná figura: Ty, kdo zažili diskriminaci nebo proti ní vystupují nazveme "svazáky". A je hotovo! Ještě můžeme dodat sluníčkáře, neomarxisty, ultralevičáky...

To je hodnotná sonda do uvažování nefrustrovaného nenominálního mozku! Díky!

Pavel Doležel řekl(a)...
15. července 2020 v 20:01  

"Ty, kdo zažili diskriminaci nebo proti ní vystupují nazveme "svazáky". A je hotovo! Ještě můžeme dodat sluníčkáře, neomarxisty, ultralevičáky..."

Tak to jste asi ne zcela přesně pochopil mé sdělení. To není tak, že s kým nesouhlasím, to je marxista, nebo ultralevičák. Jen určité způsoby uvažování a "řešení" problémů mají ultralevicovou podstatu. Pokud někdo chce stále více a více rozdávat z eráru, pokud někdo chce ostatním předepisovat jakousi představu spravedlnosti a vybavovat všechny bedýnkami, aby na konci všichni byli stejně vysocí, tak je ultralevičák. při řešení problémů je třeba vycházet z reality, nikoliv z vybájených představ jakéhosi světa, jaký by byl, kdyby bylo všechno tak, jak já si myslím, že je spravedlivé. Na to přesně dojel Marx se svojí teorií nadhodnoty. Proto to označuji za neomarxismus a ultralevičáctví. Pokud se budeme bavit čistě o přerozdělování, tak budu souhlasit - ano, sociální smír vyžaduje přerozdělování a bude ho v budoucnu vyžadovat ještě mnohem více, než dnes. A mimochodem, cyklické krize v systému založeném na soukromém vlastnictví výrobních zdrojů a volnotržní alokaci jsou primárně způsobené skutečně akumulací kapitálu a krize vlastně není nic jiného, než uvolnění této akumulace. A do třetice - podnikatelé měli do teď nižší míru zdanění, protože se tvrdilo, že nesou riziko podnikání. A během krize se ukázalo, že tomu tak úplně není. Podobně třeba pozitivní externalita ve formě zplození, výchovy a péče o dítě je z mého pohledu nedostatečně kompenzována.

Silvie A. řekl(a)...
15. července 2020 v 20:08  

Na to přesně dojel Marx se svojí teorií nadhodnoty. Proto to označuji za neomarxismus

Marx se svojí teorií nadhodnoty na nic nedojel, je to solidní aproximace ekonomické reality. Asi jako je newtonovská fyzika solidní aproximací fyziky relativistické.

Jste hodný, že jste zveřejnil vaši definici neomarxismu, ale odsud to vypadá, že si pletete Marxe s Leninem.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 20:40  

"Opravdu bych vám přál být, aspoň na měsíc, stejně privilegovaní jako Romové."

Tajný Učitel

Mrkněte na "mapy strachu", které v současnosti vytváří UP Olomouc (katedra geografie) a trochu se zamyslete nad tím, proč lidé odpovídali, jak odpovídali. Určitě to nebylo o tom, zda je někdo fialový, béžový, zelený mužíček s tykadélkama,...Je to vyloženě o strachu před některými spoluobčany a kriminalitou. Vůbec to není o rasismu. Tady se musí chytit za nos především aktivisté a musí velmi aktivně s některými komunitami pracovat. Od to strachu se totiž toho hodně odvíjí. Stačilo by třeba více zatlačit v komunitě na vytvoření kladného vztahu ke škole, vzdělání, práci,....Někde se to daří, někde je to házení hrachu na zeď.

Petr Portwyn řekl(a)...
15. července 2020 v 20:54  

Podle mne by pomohlo, kdyby aktivisté (i neprofesionální) "vlastními těly" naředili čistě romské komunity. Vedlo by to ke zvýšení etnické dïverzity v daných místech, nevznikala by ghetta. Zvýšila by se kvalita života, protože by svým pozitivním příkladem stimulovali své sousedy k práci a patrně by také zvelebovali své okolí. Zvýšila by se tolerance, protože majoritní společnost by viděla, že žít ve většinově romském prostředí není žádná tragédie. Odměnou kromě dobrého pocitu by aktivistům bylo i získání bytu za příznivou cenu (v daných lokalitách a v blízkém okolí je cena bytů nižší).
Stěhovali by se tam samozřejmě jen ti aktivisté, kteří chtějí. Čistě dobrovolně.

Robert Čapek řekl(a)...
15. července 2020 v 21:29  

To je myslím přesné, že J. Karvaiová "nikdy nečte Sputnik a podobně a netuší,co je protiproud". Takže pokud někdo napíše text, který podporuje její protiromské, protiimagrační a rasistické názory, hnedle ho postuje, protože prý "na českou školu patří různé názory".

Vůbec si nezjišťuje, od koho pocházejí. To bychom měli učit už žáky na základní škole. A já poskytnu zcela zdarma J. Karviové lekci, jak se neschovávat za Neviditelného psa a udělat si vlastní názor.

Krok 1: Čtu text s porozuměním. Vidím, že autor v něm má rasitické myšlenky (cituji): "Poklekli dokonce i britští policisté, v USA poklekla také mluvčí Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi a další demokraté. Byly to výrazy nezodpovědnosti a kapitulace. O několik dní později se britský establishment podvolil novému Talibanu."
Takže hnutí na podporu rovnoprávnosti je nový Taliban? Kdo napsal tuhle nehoráznost?

Krok 2: Mrknu na autora a jeho další texty. Vidím, že ho cituje Protiproud, "kontrarevoluční magazín Petra Hájka". Je to jasné.

Krok 3: Pokud nevím, co je "Protiproud", najdu si hodnocení: Protiproud tiskne nejrůznější konspirační teorie, obdivuje Putina a líčí světové události výhradně ruskýma očima.

Krok 4: Potvrdilo se, co bylo zřejmé. Text má jasný manipulativní kontext, rozšiřuje nesnášenlivost, pochází od nevěrohodného autora, kterého využívají nevěrohodné zdroje.

Jo a někdo tady lkal, že není rasista, a pak postuje text, který ho usvědčuje ze lži. Článek má podtitulek "Kdo bude bránit západní historii a kulturu, až budou všichni klečet?" a Karvaiová si střílí vlastní gól, ani o tom neví. Asi "protože se učí".

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 21:29  

Petr Portwyn

Je pravdou, že děti z jiných etnik, jejichž rodiče žijí mimo komunitu dosahují výborných výsledků. Rodiče pracují, děti jsou čistě a slušně oblečené, chodí na obědy a do různých kroužků, rodiče se doma dětem maximálně věnují. Nikoho z jejich okolí ani nenapadne, že by to mohli být potencionální Romové. Naopak, jistá část komunity začíná obvykle "slavit" okolo 23.00 a končí tak mezi 4:00 -5:00. Rodiče těchto dětí nepracují (vesměs by do práce ani nedošli), děti do školy nejdou, protože jsou unavené z nočního života a jdou se tedy vyspat. Prostor pro jisté neziskovky a obecně prospěšné společnosti je již dávno vytýčen. Kde je tedy chyba? A tohle je ten rasismus? Jde evidentně o něco úplně jiného.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 21:40  

Robert Čapek

Dezinformace dnes vytváří kde kdo. Už někdo našel ZHN v Iráku?

Část mé rodiny žije v USA již od roku 1910. Zprávy mám tedy docela přesné. Část z příbuzných jsou černoši (Černoši) - vyberte si. Jsou to přesvědčení příznivci Demokratické strany, ale mají plné zuby různých ultralevicových aktivistů. Zvláště nesnáší uskupení zvané ANTIFA. Jakékoliv poklekávání bělošské populace berou jako absolutní blbost.

MP řekl(a)...
15. července 2020 v 21:41  

Jen by mě zajímalo s kolika Romy a jak moc jste byl v osobním přímém a dlouhodobém kontaktu

Víte, že nevím. Ve svém životě jsem žil v černošském paneláku v Brooklynu, v takřka muslimské části Montrealu, na předměstí Amsterdamu a na Hanspaulce. A všude jsem zažil lidi dobré i zlé, ale nikdy bych chování jednotlivců nevztahoval k hodnocení celé rasy, etnika, náboženství či narodu. A pro diskusi o diskriminaci to považuji za nerelevantní. Stejně tak přeci mohu podporovat záchranu pand bez toho, abych s nimi sdílel bambus. A snad to z vaší strany není takový ten běžný obrat typu, nejsem rasista, mám spoustu přátel ..., nejsem homofob, mám spoustu gay přátel atd.

Očekával jsem však spíše ekonomovu reakci na toto:

“diskriminace kromě psychických a zdravotních problémů vyvolává rovněž pocit, že svůj osud nemám ve svých rukou, a může vést k přizpůsobení se předpokládanému neúspěchu.”

Robert Čapek řekl(a)...
15. července 2020 v 21:57  

Unknown: mě nezajímá, kdo a co bere jako "blbost", kdo má kde jaké příbuzné a co povídala nějaká teta a co si myslí o Antifa (kterou zná asi tolik, jako J. Karvaiová). Vy o koze, ale vůz je jiný. A to ten, že je tu jasné zaměření článku, kdo ho psal a k čemu vybízí. A také to, proč se líbí rasistům.

A k intelektu a mediální gramotnosti také patří chápání kontextu. "LeBron James bude jedním z mála basketbalistů, kteří nebudou mít při restartu NBA po koronavirové pauze na dresu některé z hesel na podporu boje proti rasismu." Sakra, takže to nemá cenu, když to nepodpoří největší hvězda! Dá se to "vysvětlit" všelijak. Ale s kontextem je ve jasné.

V této diskuzi se právě s kontextem hrají hloupé hry, lidé se dělají nechápavými, pletou z prdu kuličku - ale každému je jasné, jaké karty kdo drží.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 22:07  

MP

Ony "mapy strachu" Vám mnohé napoví. Není to o rasismu.
Nechci se plést do Vašeho dialogu s panem Doleželem, ale "diskriminace kromě psychických a zdravotních problémů vyvolává rovněž pocit, že svůj osud nemám ve svých rukou, a může vést k přizpůsobení se předpokládanému neúspěchu". Rukama mně prošly řádově desítky romských dětí, můžu tedy znovu zopakovat, že romská rodina, která se "trhne" od komunity, má ten osud ve svých rukou. Téměř všechny děti z těchto rodin mají středoškolské vzdělání, mnozí i VŠ. Okolí je vůbec nevnímá jako nějaké nepřátele. Zrovna včera mě zastavil romský policista (jsou na to v Holešově kvóty - pozitivní diskriminace) a docela dobře jsme si povykládali o jeho školní docházce.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 22:14  

Robert Čapek

Ale proč se rozčilujete? Víte přece, že absolutní pravda neexistuje (názory na bílý, černý, žlutý rasismus). A trochu mírněte svá vyjádření, protože je to pro mnohé hulvátské. Já to tak aspoň vnímám. Vaše vyjádření spíše rozdělují společnost. Děláte této debatě medvědí službu. Svět pane Čapku není černobílý ani rudozelený. Je tam celé spektrum názorů a vyjádření.

Petr Portwyn řekl(a)...
15. července 2020 v 22:19  

Paní Silvie
S tím "myšlením vážně": No já nevím. To by se vidělo, ne?
Experiment by se provedl a z něj by byla nějaká data. Vzhledem k dobrovolnosti žádná velká rizika nevidím.

Pan Unknown
Také znám romské rodiny, které se živí poctivou prací a "rasistickým Čechům" nevadí. Jedna třeba řeší potřebu měnit často bydliště tím, že koupí dům, nastěhuje se, opraví jej a zase prodá. Kromě toho mají minibagr ("každý slušný Cikán musí kopat", řekl mi jeden se smíchem) a nežijí si špatně. Ty baráky opouštějí ve stavu o hodně lepším, než je kupují. Jen prostě nechtějí dlouho žít na jednom místě.

Petr Portwyn řekl(a)...
15. července 2020 v 22:21  

Jo a ty baráky prodávají se ziskem a pomníky nedemolují.

poste.restante řekl(a)...
15. července 2020 v 22:26  

Je to velice jednoduché. (Už zase.)

Ti, kteří SKUTEČNĚ něco pro Romy dělají, mají reálné zkušenosti.
Obvykle také chápou problematiku v celé její složitosti a umí ji často i popsat.
Ten popis není tak růžovoučký, jak by si "salónní bojovníci za lidská práva" přáli.
Má pro ně jeden hlavní "nedostatek". Je objektivní a neklade "vinu" a "odpovědnost" pouze na jednu stranu.

Ti, kteří umí o problémech jen prázdně žvanit, ale reálně neudělají nic, musí svou neschopnost vykonat něco užitečného nějak maskovat.
Nejlépe to jde velkohubými řečmi a útokem na ty, kteří opravdu něco dělají.

Takže je obviní z rasismu, nebo alespoň "latentního rasismu", pokud si dovolí ve větě použít nějaké to "ale".
Nikdy nepochopí, že skutečný rasista se do podobných diskusí nikdy nebude ani pouštět, protože on má "jasno".
Nikdy jim nedojde, že reálné řešení skutečné diskriminace a rasových problémů se nikdy nedá dělat POUZE jednostranně.

Speciální kategorie jsou pak "profesionální ochránci", kteří se "bojováním" živí.
Tato činnost je však většinově pouze parazitická a já se jí nemíním více zabývat.

Prostě každý, kdo nehlásá, že za problémy některých etnik může jen a pouze bílá většina, je rasista.
Každý, kdo napíše, že má nějakou vlastní negativní zkušenost, se dopouští nepřípustné generalizace.
Každý, kdo neklečí a nebourá pomníky je skrytý fašista, který chce, aby zase byly na různých místech nápisy "Jen pro bílé"...
Jak jednoduché...

Kdeže jsem jen tohle nalinkované "přesvědčení" už slyšel...?
Nejspíš v kapitolách o "proletářském internacionalismu".
Protože každý, kdo nepřispěl na "fond solidarity" je jasný imperialistický zmetek, který nemá co dělat ve slušné socialistické, pardon demokratické společnosti, že?

Novodobí "svazáci" totiž umí jen skandovat hesla, ukazovat na "nepřítele" a přinášet spousty nápadů, které mají společné dvě věci - vykonávat je mají ti druzí a (skoro) nikdy reálně nefungují.

Bylo by možná přínosné pro diskusi a její pochopení, kdyby každý, kdo chce ostatní obviňovat z rasismu, uvedl aspoň pár svých vlastních zkušeností z práce, kterou vykonal pro romskou minoritu. Nebo aspoň nějakého jednotlivce.
(Pan Komárek nemusí. Jeho působení na serveru Romea je všeobecně známé. Bohužel.)

A abych nebyl našimi "uvědomělými spoluobčany" obviněn, že sám nic nenavrhuji, pak bych měl také jeden námět na diskusi.
Což takhle "pozitivní diskriminace" ve veřejných a státních službách?
Chápu, že je i pro slušné Romy problematické najít si práci. To je prostě doložitelný fakt. Nepamatuji si už zdroj, ale byl myslím nějaký výzkum, že šance aby Vás pozvali k osobnímu pohovoru, pokud se jmenujete třeba Demeter, je asi čtyřikrát menší, nežli pro příjmení třeba Novák.
Současně víme, že romskému etniku a především dětem chybějí pozitivní vzory.
Přikazovat soukromníkovi, aby zaměstnával Roma i proti své vůli, nařizovat firmám povinné kvóty a podobně - to způsobí jen problémy a kontroverze.
Ale proč by tím, kdo upřednostní Roma při zaměstnávání nemohl být stát?
Věřím, že Romka za přepážkou pošty, či na úřadě práce, asistentka pedagoga, romský policista, nebo třeba pracovník technických služeb, takovými vzory být mohou.

Jistěže znám i spoustu důvodů a výhrad vůči takovému řešení. Ale mně osobně přijde, že přínosy převažují.
(Minimálně by ubyl alespoň částečně jeden z argumentů našich "bojovníků".)
Je to hloupý, nebo dobrý nápad?
Co myslíte, kolegové?

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 22:29  

Petr Portwyn

Učil jsem v tomto školním roce 3 romské dívky z dějepisu. Jak ty bojovaly o jedničku a pěkné slovní hodnocení bylo mimořádné. Jejich rodiče se velmi rychle vymanili z gheta a přestěhovali se jinam. Mimo zhoubný vliv gheta a komunity. Taky nebourají pomníky a říkají, že osud mají ve svých rukou. Rodiče taky pracují ve stavebnictví, shodou okolností je zaměstnává můj bratranec.

Anonymní řekl(a)...
15. července 2020 v 22:39  

poste.restante

Pěkně jste to shrnul. Oni kecalové skutečně pro romskou komunitu neudělali vůbec nic, mnozí ani v současnosti neučí. Vůbec nezvládají komunikaci s lidmi.

Robert Čapek řekl(a)...
15. července 2020 v 23:35  

Unknown: Nikdo se nerozčiluje. Spíše jste pobavil, zmatený anonyme. A rozhodně není mým cílem "přispívat" téhle v mnoha ohledech ostudné diskuzi" a pobrukovat si s xenofobními, rasistickými a protiromskými názory. A taky poněkud pomatenými, například chválit Romy "vymaněné ze zhoubného vlivu komunity" za to, že "nebourají pomníky". Tenhle se opravdu povedl.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 8:09  

Děkuji poste.restante - hezky jste to shrnul a velmi pravdivě. i Unknown. Moje intuice i dlouholetá zkušenost mi velí, že nejvíc řve někdo, kdo má máslo na hlavě a vy )třeba i nevědomky) ukážete jeho slabiny. které on naopak vydává za své silné stránky. To jsou ti lidé,co by chtěli zakazovat ČERVENOU kARKULKU, PROTOŽE JE MOC KOMUNISTICKÁ DÍKY BARVĚ A CELÁ POHÁDKA PODPORUJE TÝRÁNÍ ZVÍŘÁTEK.
Je mi těch lidí líto a zároveň se bojím. Už mnohokrát bylo popsáno, a dokonce se i stalo, že bojovníci za práva a hezké myšlenky zhysterčili do podoby fanatiků a zničili společnost. Kéž by to tentokrát nevyšlo.

Michal Komárek řekl(a)...
16. července 2020 v 8:34  

A ty "hezké myšlenky", paní Karvaiová měly dlouho podobu "zcivilizování" domorodců vzdělaným "bílým mužem", a tedy třeba podobu genocidy Indiánů, kolonialismu a jeho důsledků... Nebo společnost zničili fanatici, kteří vyznávali myšlenku nadřazenosti jedné rasy a chtěli vyhubit všechny "méněcenné"...

Shodneme se v tom, že ideologický fanatismus je zavádějící a nebezpečný vždy. Ale ironizovat a shazovat ty, kdo se staví proti diskriminaci, segregaci, nerovnosti..., není právě krok směrem k vyváženému neideologickému postoji...

Tajný Učitel řekl(a)...
16. července 2020 v 9:49  

PR:Novodobí "svazáci" totiž umí jen skandovat hesla, ukazovat na "nepřítele" a přinášet spousty nápadů, které mají společné dvě věci - vykonávat je mají ti druzí a (skoro) nikdy reálně nefungují.
...

Ale proč by tím, kdo upřednostní Roma při zaměstnávání nemohl být stát?
Věřím, že Romka za přepážkou pošty, či na úřadě práce, asistentka pedagoga, romský policista, nebo třeba pracovník technických služeb, takovými vzory být mohou.


Zrovna jste se pasoval do role novodobého svazáka. Gratuluji. Jinak nápad dobrý.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2020 v 10:37  

Není svazák jako svazák.
Třeba ten předškolní povinný rok socializace ve školce se v tomto směru vyloženě povedl...

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 10:59  

Milý pane Komárku
shazuji jen lidi, kteří si z "boje" udělěli job. nebo násilí řeší násilím, nebo shazují sochy a zakazují filmy. Takoví lidé do slušné společnosti nepatří a nebudu je podporovat.
Převrátil jste moji myšlenku a to umně: já říkám, že KAŽDÁ dobrá myšlenka se dá zneužít. O to,m psal už Karel Čapek a další. I křesťané šířili křesťanství někdy velmi nevybíravým způsobem - zavřeme kostely? Vy to nechápete nebo chápat nechcete? Chcete další příklady zneuživtí myšlenek, které vedli až k masakrům? nebo je znáte sám? Jste vzdělaný, takže znáte. nehodlám podporovat nic, co by vedlo k hysterii. Za tím si stojím. A jak psal poste. restante - každý ať ukáže,co přesně dělá. jestli jen blbě nežvaní.Já dělám a můžu vám soukromě poslat i zdokumentování. Jiní by to nemohli udělat, přesto jsou tu za nesmírné antirasisty.Ubožáci.

Michal Komárek řekl(a)...
16. července 2020 v 11:17  

Milá paní Karvaiová,

určitě se v lecčems shodneme. S tím ironizováním a shazováním - ostatně Vaše replika se shazováním soch je opravdu vtipná - jsem narážel na proloženou pasáž Vašeho příspěvku o Červené Karkulce. To považuji ve vážně míněné diskusi za opravdu zbytečné.

Jistě, jsou podobné extrémy, ale jsou marginální, netvoří podstatu sporu, či úhlu pohledu, diskuse... Jejich zdůrazňování pak může vypadat jako bagatelizace určitého postoje či názorového proudu... To nepochybně víte.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. července 2020 v 12:24  

"Marx se svojí teorií nadhodnoty na nic nedojel, je to solidní aproximace ekonomické reality. Asi jako je newtonovská fyzika solidní aproximací fyziky relativistické."

S tím nemohu ani vzdáleně souhlasit. Teorie nadhodnoty může při přimhouření obou uší nějak fungovat ve smyslu určování ceny produkovaného zboží. Kde ale nefunguje ani vzdáleně - a na tom se právě zhroutil celý ten socialistický projekt - je cena výrobních zdrojů, zejména práce. Tu nelze určovat nadhodnotou. Pokud se domníváte, že teorie nadhodnoty je dobrou aproximací ekonomické reality, pak jste zřejmě nepochopila celou ekonomickou teorii, včetně významu a smyslu tržní alokace - Pareto efektivitu tržní alokace a tržní rovnováhy.

"Jste hodný, že jste zveřejnil vaši definici neomarxismu, ale odsud to vypadá, že si pletete Marxe s Leninem."

Žádnou definici jsem nezveřejnil.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 12:45  

Víte, on má někdo pocit, že sn+dl veškerou moudrost. Já třeba dost čtu, různé názory. A pak si dělám názor SAMA podle sebe. Vždy jsem byla svá a budu. nepotřebuji jet na cool vlnách. Je mi zcela jedno,co si o mě někdo myslí. není mi jedno,co o mě někdo píše. obzvlášť, když jsou to pomluvy a lži. Na každého jednou dojde.
Mediální gramotnost je o tom, že člověk čte, porovnává, čte i názory, se kterými bytostně nesouhlasí. Tak si tříbí své znalosti o problematice.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 12:47  

Pane Komárku, já jsem to psala záměrně hodně "hustě". Aby pochopili i nechápavci.
nemohu podporovat extrémy, protože právě ty extrémy jsou velice viditelné a šíleným způsobem degradují dobrou myšlenku. pochopte, že dav vidí extrém, denpřemýšlí a nakonec všechny ty, kteří se snaží zlepšovat podmínky lidí,vidí jako extrémisty. A ono se to prostě do extrému zvrhlo.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. července 2020 v 12:48  

"Víte, že nevím. Ve svém životě jsem žil v černošském paneláku v Brooklynu, v takřka muslimské části Montrealu, na předměstí Amsterdamu a na Hanspaulce."

No fuj - černošský panelák? To myslíte vážně? Nejste vy rasista?

"A všude jsem zažil lidi dobré i zlé, ale nikdy bych chování jednotlivců nevztahoval k hodnocení celé rasy, etnika, náboženství či narodu."

Aha. A proč ne? Říká vám něco teorie pravděpodobnosti a teorie racionální volby? Předpokládám, že ano. Když vám dám vybrat, jestli svého potomka dáte do klece k tygrovi, nebo k želvám, co si vyberete? Když vám dám vybrat mezi prostitutkou sličnou, hubenou, mladou a prostitutkou ohyzdnou, prostorově výraznou a dříve narozenou, vyberete si co? Vy zkrátka popíráte racionální chování - maximalizaci užitku. Když vím, že šance, že mě v noci přepadnou v černošské čtvrti, je padesátkrát vyšší, než že mě přepadnou v luxusní residenční čtvrti, tak kam budu chodit na procházky? Já mám dojem, že lžete sám sobě.

"A pro diskusi o diskriminaci to považuji za nerelevantní. Stejně tak přeci mohu podporovat záchranu pand bez toho, abych s nimi sdílel bambus. A snad to z vaší strany není takový ten běžný obrat typu, nejsem rasista, mám spoustu přátel ..., nejsem homofob, mám spoustu gay přátel atd."

Pro diskusi o diskriminaci dejme tomu. Pro diskusi o příčinách této diskriminace (ovšem tentokrát v univerzálním významu tohoto slova) už vaše zkušenosti s chováním a myšlením diskriminovaných roli hraje velmi, velmi podstatnou. Obzvláště když diskuse se účastní lidé, jako je paní Karvaiová, která s nimi pracuje mnoho let. I kdybych neměl já sám zkušenosti s Romským etnikem, budu názory paní Karvaiové považovat za podstatně více podložené, než názory někoho, kdo žil "v černošském paneláku v Brooklynu" a myslí si, že zná příčiny údajné diskriminace Romů. Sorry jako.

"Očekával jsem však spíše ekonomovu reakci na toto:

“diskriminace kromě psychických a zdravotních problémů vyvolává rovněž pocit, že svůj osud nemám ve svých rukou, a může vést k přizpůsobení se předpokládanému neúspěchu.”
"

Ekonomie se pocity a jejich vyvoláváním nezabývá. Ekonomie, kterou jsem se zabýval, je ekonomie pozitivní, nikoliv normativní. Snaha udělat z ekonomie vědu normativní (což už samo o sobě je protimluv), je zase jen snaha ideologů.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. července 2020 v 13:04  

"A ty "hezké myšlenky", paní Karvaiová měly dlouho podobu "zcivilizování" domorodců vzdělaným "bílým mužem", a tedy třeba podobu genocidy Indiánů, kolonialismu a jeho důsledků... Nebo společnost zničili fanatici, kteří vyznávali myšlenku nadřazenosti jedné rasy a chtěli vyhubit všechny "méněcenné"..."

Víte, pane Komárku, to je přesně ono. Na Romy a černochy je potřeba pohlížet individuálně, na základě jejich chování. Diskriminovat je tím, že jim přisoudíme zodpovědnost za chování jejich předků, je nepřípustný rasismus. Ale já, jako bílý muž, mám být zodpovědný za nějaký kolonialismus bílých mužů z doby před několika staletími? Proč? Já nenesu odpovědnost za to, co činili kolonizátoři, nenesu odpovědnost za Hitlera jen proto, že jsem shodou okolností taky "bílej". Vy svou mysl stále zaneřáďujete dávnou historií, která je pro dnešek a řešení dnešních problémů naprosto irelevantní. Jen vy a spolu s vámi pár dalších to ne a ne pochopit. Jak říkala sousedka F.L.Věka Snížková, když někdo pomlouval za zády: "My jeho hříchy pánu Bohu platit nebudeme. Jenom svoje, sousede. Jenom svoje."

"Shodneme se v tom, že ideologický fanatismus je zavádějící a nebezpečný vždy. Ale ironizovat a shazovat ty, kdo se staví proti diskriminaci, segregaci, nerovnosti..., není právě krok směrem k vyváženému neideologickému postoji..."

Ano. Problém je v tom, že fanatici rádi nazývají fanatismem všechno, co není v souladu s tím jejich fanatismem. Zrovna i v této diskusi minimálně jeden, dva exempláře máme. Schválně, kdo je najde.

A co je vyvážené, pane Komárku? Je vyvážené, že pravděpodobnost páchání násilného trestného činu ze strany příslušníka jedné rasy je třeba 5-krát až 10-krát vyšší, než ze strany příslušníka rasy jiné? Nebo and budete propagovat svět, kde vyvážená je pouze shodná pravděpodobnost a tu zvýšenou hodíte na hrb té rase s tou pravděpodobností nižší? Že to je její vina? Že to, že někdo oloupí stařenku v metru je vlastně moje a vaše vina? Není tohle náhodou ten fanatismus? Pamatujte: "Jenom svoje." Všichni. Pokud chcete zavést svět, kde za agresi, bezohlednost a ubližování nenese odpovědnost jejich původce, pak se skutečně střetneme, protože já v takovém světě odmítám žít a budu proti tomu vystupovat.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. července 2020 v 13:07  

"Ale proč by tím, kdo upřednostní Roma při zaměstnávání nemohl být stát?
Věřím, že Romka za přepážkou pošty, či na úřadě práce, asistentka pedagoga, romský policista, nebo třeba pracovník technických služeb, takovými vzory být mohou.
"

No, idea pěkná. Žel, tady se svazáci bohužel sami střelili do nohy, protože tento postup není v souladu s antidiskriminačním zákonem.

Michal Komárek řekl(a)...
16. července 2020 v 14:03  

Pane Doležele, myslím, že dobře víte, že neříkám, že nesete odpovědnost za kolonialismus a za Hitlera. Je to z Vaší strany jen taková provokace, demagogie, že?

Nicméně, co je podstatné, co ukazuje, kde se zřetelně rozevírá propast mezi způsoby, kterými nahlížíme svět, a co velmi limituje možnost diskuse, jsou tato Vaše slova:

"Vy svou mysl stále zaneřáďujete dávnou historií, která je pro dnešek a řešení dnešních problémů naprosto irelevantní."

Z kontextu vyplývá, že tím míníte nejenom dobu kolonialismu, ale třeba i toho Hitlera.

Ano, dávná historie, pro dnešek irelevantní...

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 15:40  

Pane Komárku - myslím, že pan Doležel se jen špatně vyjádřil. Vy správně píšete:...Pane Doležele, myslím, že dobře víte, že neříkám, že nesete odpovědnost za kolonialismus a za Hitlera. Je to z Vaší strany jen taková provokace, demagogie, že?...Tak se rozhlédněte a co vidíte - že nás mnozí viní právě z toho,co vkládáte do úst panu Doleželovi jakožto demagogii.Vidíme a čteme přesně o tom - kácení soch, zakazování filmů. To je totiž demagogie, která nám nedovolí pochopit, že v dějinách se mnohé dělalo špatně.
Slovo irelevantní jsem já osobně pochopila jako že v současnosti nemá smysl se ohánět tím,co bylo. Historií se můžeme poučit, ale nesmíme se jí ohánět. Tedy - nemá smysl líbat černochovi nohy, protože před mnoha lety někdo ublížil jeho předkovi. Má smysl se dnes k černochovi chovat jako k běžnému občanovi a spolu si můžeme jít na kafe popovídat o tom, jak je fajn, že jeho generace už není v otroctví a samozřejmě, že je stále co vylepšovat. Takhle totiž myslím JÁ.
Jen mám obavu, že lidstvo je nepoučitelné. to musí vidět každý. Celé dějiny je to jedna hra o trůny a nejspíš vždy bude. je mi z toho smutno. Jen je to na dlouhé psychologické povídání. Moc se mi líbí číst věci z oboru psychologické antropologie (u nás třeba Koukolík). Stává se mi, že s jeho myšlenka vehementně nesouhlasím, abych poté,co si pořádně přečtu zbytek musela smutně pokývat hlavou, že to prostě je pravda.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. července 2020 v 16:04  

Ano, pane Komárku - irelevantní. Resp. Měla by být irelevantní. Kolik lidí, kteří žili v roce 1945 stále žije? Ano, můžeme se z historie poučit. Jak ale ukazuje zase historie, lidé se většinou poučili ve smyslu, který vedl přesně k druhému extrému.

Pokud nikdo z nás nenese odpovědnost za kolonialismus a otrokářství, nikdo z nás nepropaguje rasovou segregaci, co z nás tedy činí ty latentní, či nelatentní rasisty v očích fanatiků? To, že chceme, aby každý nesl za své chování odpovědnost? To, že nechceme pomáhat vyžírkům a parazitům, protože nechceme vyrábět další vyžírky a parazity? A proč tedy to otrokářství a vyvražďování Indiánů neustále zmiňujete?

Ano, můžeme zavést třídy s CSL (Czech as a second language), jako mají v USA. To je reálná pomoc těm, kteří jsou znevýhodnění jazykově, ale nemají problém intelektový. Ale zase se podívejme na to, jak bezproblémově to zvládá i bez těchto tříd druhá, třetí, čtvrtá generace Vietnamců, kteří už mluví plynně česky a jak to zvládá populace romská v generaci desáté, dvacáté, třicáté.

Pavel Doležel řekl(a)...
16. července 2020 v 16:07  

Koukolík je super. Podle zdejších myslitelů by ovšem byl nejen latentní rasista, ale i elitář a laťkovač. No jo no. Holt se celý život věnuje studiu mozku z pohledu biologie a fyziologie, tak to asi má ideově celé nějaké pomotané.

Silvie A. řekl(a)...
16. července 2020 v 16:58  

Ekonomie se pocity a jejich vyvoláváním nezabývá.

Jenže, pane Doležel, 2020-07-15 20:01 jste napsal
nikoliv z vybájených představ jakéhosi světa, jaký by byl, kdyby bylo všechno tak, jak já si myslím, že je spravedlivé
a tohle podsouváte Marxovi. Chcete tím snad říci, že Marxova pojednání NEBYLA ekonomie?

Jinak, o Marxově filosofii něco vím, ale ekonomie není moje parketa, a co tvrdím o Marxově ekonomii vím z druhé ruky od jednoho matematika, který se kdysi pokoušel Marxovu ekonomii matematicky modelovat. (A tvrdil, že vychází!)
Takže to, prosím, neberte tak, že vaše tvrzení zpochybňuji. Jen se v nich chci trochu vyznat.

MP řekl(a)...
16. července 2020 v 18:57  

Říká vám něco teorie pravděpodobnosti a teorie racionální volby?

Hm, třeba, že na předchozích jevech nemusí v rámci pravděpodobnosti záležet? Nebo, že by v rámci teorie racionální volby, bylo pro romy výhodnější se nesnažit, jelikož ví, že se jménem Lakatoš se jim bude hůře shánět bydlení či zaměstnání?

Když vám dám vybrat mezi prostitutkou sličnou, hubenou, mladou a prostitutkou ohyzdnou, prostorově výraznou a dříve narozenou, vyberete si co?

A jiné volby nemáte? Jak se racinálně rozhodnout, když nemám v rámci diskuse racionální ani relevantní možnosti?

budu názory paní Karvaiové považovat za podstatně více podložené, než názory někoho, kdo žil "v černošském paneláku v Brooklynu"

Na jednu stranu jsem posílán bydlet do ghetta, a i když už tam bydlím, tak je to nerelevantní. A opět přidávám dotaz. Pokud jsem nepostavil několik domů pro bezdomovce, nemohu se vyjadřovat k problematice bezdomovectví? Pokud jsem nechránil gorily v Kongu, nemohu se zasazovat za jejich ochranu? Pokud jsem nenatočil film, nemohu filmy kritizovat?

Problém je v tom, že fanatici rádi nazývají fanatismem všechno, co není v souladu s tím jejich fanatismem. Zrovna i v této diskusi minimálně jeden, dva exempláře máme. Schválně, kdo je najde.

To je nějaká forma sebereflexe?

To, že nechceme pomáhat vyžírkům a parazitům, protože nechceme vyrábět další vyžírky a parazity?

All lives matter?

MP řekl(a)...
16. července 2020 v 19:08  

A ještě něco k panu Koukolíkovi. Vzpoura deprivantů je inspirativní...

“Sociálně úspěšné psychopaty charakterizuje například otrlost, bezcitnost, vysoká inteligence (...), na rozdíl od psychopata kriminálního nekončí ve vězení, ale stává se bankéřem, právníkem, politikem“

“pokud dítě vyrůstá v nepříznivém socioekonomickém prostředí, může se to výrazně negativně podepsat na jeho školních dovednostech.”

“je klíčové, zda má dítě svého učitele rádo, stejně jako jestli má učitel rád dítě a to, co ho učí. Skutečně dobrý kantor nemele a všechno, co sděluje, má duši neboli srdce, rozum a kousek moudrosti. Na dobrého kantora nezapomenete a může pro vás v něčem znamenat víc než vlastní rodič.”


Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 19:18  

AddMP - ano,máte pravdu ,to Koukolík píše (“pokud dítě vyrůstá v nepříznivém socioekonomickém prostředí, může se to výrazně negativně podepsat na jeho školních dovednostech).
Zapomněl jste však zmínit významnou kapitolu o dědičné predikci. Přesně v té knize. já jsem s tou predikcí moc nesouhlasila. dnes, po výchově dvojčat mohu říci, že Koukolík se nemýlí. Vliv prostředí se někdy hodně přeceňuje. Ale abych nekecala, ono je to nesmírně složité. jen se nesmí nic vynechávat. A to je právě problém. Dědičná predikce je totiž rasismus. zajímavé, že jen u některých skupin obyvatel. přitom mnohé studie na dvojčatech ukazují, jak je důležitá.

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 19:19  

https://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost/esej-nepodcenujme-neomarxismus.A200714_165951_p_spolecnost_wag

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2020 v 19:41  

je klíčové, zda má dítě svého učitele rádo, stejně jako jestli má učitel rád dítě...

Pytlici učitelům silně nedoporučují milovat svoje žáky. Natož pak jen jednoho konkrétního...

...a to, co ho učí.

Pytlici přiznávají, že nemají nějak zvlášť vřelý vztah k namátkou šestnáctkové číselné soustavě, přesouvání souborů, šabloně textového dokumentu, aritmetické funkci average, barevnému modelu HSL a tagu title.

Michal Komárek řekl(a)...
16. července 2020 v 19:42  

Paní Karvaiová, ten text je velice špatný. Nechci teď hodnotit názory, ať si autor, Vy a kdokoli má svůj názor na "neomarxismus"... Nicméně v tom textu není ani náznak argumentu, či informace na téma, jak se "neomarxistům" podařilo tu jejich "nenávistnou ideologii" prosadit, kdo vlastně jsou... Píše se tam, že jsou "poměrně dobře organizovaní" - jak a kdo? Jak se jim mohl podařit takový opravdu husarský kousek, že ovládají západní politiku?

A vezměme to konkrétně:

Zeman - neomarxista?
Orbán?
Kaczynski?
Merkelová?
Johnson?
Rutte?
Babiš?
Kurz?
Trump?
.......

Autor se sice ohrazuje proti tomu, že někteří označují úvahy o úloze neomarxismu za konspirační teorii, ale to samo o sobě neznamená, že se jeho esej dostal za hranice konspirační teorie...

Paní Karvaiová, ne všechno, co tam Ondřej Neff dává, stojí za přečtení...

Jana Karvaiová řekl(a)...
16. července 2020 v 20:22  

Pane Komárku - stojí to za přečtení. Tím si totiž tříbíme názory své vlastní. Nemusíme vždy souhlasit se vším, to je přeci normální. Já občas souhlasím jen s částí esejí či článků. Jde o to, že člověk musí PŘEMÝŠLET a rozmýšlet.
Autor je renomovaný historik, asi neplácá jen tak, do eseje se nevejde vše. A chápu, že vám se ta slova moc nelíbí. To neznamená, že je v tom článku vše špatně. A dokazatelnost? určitě existuje. To nejsou žádné konspirační teorie. On o některých věcech píše třeba i Stanislav Komárek. Četl jste Evropa na rozcestí?

Michal Komárek řekl(a)...
16. července 2020 v 20:30  

Paní Karvaiová, samozřejmě souhlasím s tím, že stojí za to číst i věci, se kterými člověk nesouhlasí.

Nicméně to, že je autor "renomovaný historik", nebo, že o něčem psal Stanislav Komárek není důkazem ničeho.

Jde právě o to, že člověk musí přemýšlet nad daným textem. Snažil jsem se a žádné argumenty, jak jsem psal výše, jsem tam nenalezl.

Moje interpretace samozřejmě není závazná. Rád se nechám poučit:

Kdo jsou teda ti neomarxisti, kteří ovládli evropskou politiku? Jak se jim to povedlo? Vy to víte, paní Karvaiová?

MP řekl(a)...
16. července 2020 v 21:02  

Pane Komárku nemyslím si, že se jedná o konspiraci. Spíše o klasické vymezení přítel x nepřítel. Autor se vymezil proti všemu co odporuje jeho ideologii, pojmenoval to neomarxismus a pak to odsoudí a zkritizuje. Co však mají společného všichni, kdo jsou označováni za neomarxisty? Od příznivců Frankfurtské školy až po čtenáře DeníkuN? Jsou to zastánci kulturního liberalismu. A v tom spočívá kouzlo toho pojmu. Kdyby se útočilo na „kulturní liberály“, postrádalo by to onen dehonestující efekt. Byl by to jen běžný politický názor ze starého přehledného sporu konzervatismu s liberalismem. Názor proti názoru...

Michal Komárek řekl(a)...
16. července 2020 v 21:58  

MP

V principu souhlasím. Na úrovni konspirace je to ale tam, kde autor tvrdí, že "neomarxisté" ovládli západní politiku... Je to podobné, jako když diskutéři, bohužel i na ČŠ, mluví a píšou o tom, že tady vládne nějaká "sluníčkářská" ideologie, která například vnucuje školám a veřejnosti "oficiální" pojetí dějin. A to v době, kdy prezidentem je Zeman a premiérem Babiš, který velmi pravděpodobně vyhraje i příští volby.

A to jsou konstrukty, které není dobré nechat bez odezvy...

Jana Karvaiová řekl(a)...
17. července 2020 v 8:10  

...Kdo jsou teda ti neomarxisti, kteří ovládli evropskou politiku? Jak se jim to povedlo? Vy to víte, paní Karvaiová?...
- jsou to lidé, kteří zneužívají dobrých myšlenek k ovládání.A někteří tomu i věří. zbytek je stará známá hra o trůny, intriky, pocit moci. Nic nového v dějinách. Na názvu nezáleží.
-povedlo se jim to díky starým trikům, což jsem řekla v první odpovědi. Něco jako - já znám někoho a ten zná někoho a ten má vliv, pojďme ho přesvědčit nebo přinutit (tady jsou známé také věci jako vydírání a tak.) Nebo to jde i podobrém právě tím věšením bulíků na nos.Proč by lidi nesouhlasili, když ta myšlenka je tááák ušlechtilá.
-a hodně věcí taky nevím. Nejsem Bůh ani Děd vševěd. někdy je lepší nevědět, jinak by se člověk poblil.
Nechci se pouštět do vělkých věcí, mně stačí ty malé.
Vzpomeňte inkluzi:
- krásná myšlenka
-místo,aby se naslouchalo odborníkům, dal se prostor lidem, kteří se zovou Česká společnost pro inkluzivní vzdělávání. Paní Laurenčíkové a dalším. Dobré nápady zapadly. Byla zrušena příloha pro LMP.(agentura pro soc. začleňování - pan Šimáček). Protože prý byla neplnohodnotná (v dnešní světle seškrtávání učiva skoro na 50% se to jeví až srandovní, že?)- A ejhle, ono to nepomohlo?!?!. No proč asi, ono to totiž nebylo v tom,co se děti s LMP učí. ale to se nás , kteří to psali, nikdo nezeptal, byli jsme za idioty. Tak se zavedla předškolní povinná školka. A výsledek - kulové.Celý proces inkluze je špatný a bezzubý právě třeba vůči sociálně slabým. Proč? protože prostor ovládli aktivisté, sluníčkáři ,no prostě je jedno, jak je nazveme, jsou to lidé bez znalosti terénu a bez dlouhodobých zkušeností. Výsledkem je paskvil, paskvil, paskvil.
Podobné machinace se nyní dějí v oblasti péče o psychiatricky nemocné. A heleme se, vidím tam stejná jména. no není to divné? A podívejte se na práci nad reformou ústavní péče. kdože nám to tam zase figuruje? Copak je tady někdo tak vynikající ,že může fundovaně hovořit do tří tak zcela odlišných věcí? Ne. Ale má styky, moc a už v tom umí chodit. A to už není konspirace,ale dohledatelný fakt. Vůbec není náročné dohledat, kdo s kým kamarádí, jak vznikaly různé "společnosti", kdo prochází těmi společnostmi a na co mají vliv nebo se snaží mít vliv. V jiných zemích mají investigativní novináře, kteří by to odhalili. Tady máme zoufalce,co ani neumí spisovnou češtinu a neumí si ověřit skoro nic. Těch pár dobrých nestíhá.

Eva Adamová řekl(a)...
17. července 2020 v 8:41  

"Paní Karvaiová, ten text je velice špatný."

Pane Komárku, kdybyste zde na ČŠ nepublikoval 90 % naprostých blafů, možná by se toto Vaše vyjádření dalo brát za bernou minci.

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 8:44  

Paní Adamová je zjevné, že se neshodujeme v tom, co je "naprostý blaf". A jsem přesvědčen, že pro Českou školu je to dobře!

Silvie A. řekl(a)...
17. července 2020 v 8:47  

diskutéři, bohužel i na ČŠ, mluví a píšou o tom, že tady vládne nějaká "sluníčkářská" ideologie, která například vnucuje školám a veřejnosti "oficiální" pojetí dějin.

Portál rvp.cz lze považovat za oficiální, a lze prozkoumat obsah tohoto portálu například ve vztahu k vyučování dějin. Například:
https://clanky.rvp.cz/clanek/s/Z/778/INICIATIVY-VE-VZDELAVANI---JEDEN-SVET-NA-SKOLACH.html/

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 8:54  

Vynikající zobecnění, Silvie A. Jeden článek z jednoho portálu! To už je vlastně důkaz, že?

Eva Adamová řekl(a)...
17. července 2020 v 9:02  

"Paní Adamová je zjevné, že se neshodujeme v tom, co je "naprostý blaf". A jsem přesvědčen, že pro Českou školu je to dobře!"

Není to dobře pro Českou školu a už vůbec to není dobře pro českou školu.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. července 2020 v 9:25  

Je to přesně tak, jak píše paní Karvaiová.
Zrušením přílohy pro děti s LMP jsou ty děti léta zatěžovány učivem, které se teď má pompézně rušit.
A experimentátoři dál bez uzardění konají ta svoje dobra...

Petr Portwyn řekl(a)...
17. července 2020 v 10:14  

Vždyť je úplně jasně vidět právě tady, kdo "je na jedné lodi" a kdo se s kým vždycky shodne. Je úplně jedno, zda budeme používat slovo "sluníčkáři" nebo "progresivisté" nebo jakékoli jiné.
Propojení mediální moci a progresivistické ideologie právě na ČŠ bije do očí.

Je mi úplně jedno, zda to někdo smaže. Lidé, kteří si to mají přečíst, si to přečtou.

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 10:39  

Pane Portwyne, je to pro Vás typické špatné zobecnění, manipulace, poplašná zpráva, špatné vyhodnocení informací...

Máte pravdu v jednom - lidé spolu souhlasí nebo nesouhlasí, jsou si v něčem názorově blízcí nebo ne... A to je tak vše.

Jinak to tady ovládá nějaká "sluníčkářská" skupina? To je asi tak jako s tím, jak neomarxisti ovládli západní politiku.

Takže, kdo to je?

Portwyn, poste.restante, Silvie A., Doležel, Adamová, Karvaiová...?

V diskusích převažují "konzervativci". Ať už budete chtít manipulovat jakkoli, s tím nic nenaděláte. Jejich názory tady jsou, a je to v pořádku.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. července 2020 v 12:59  

Tak ještě něco k tomu dobrodějnému přetěžování dětí zrušením přílohy pro děti s LMP.
Aby nezapadlo, jak lehce se děti stávání předmětem prosazování politických zadání.

poste.restante řekl(a)...
17. července 2020 v 13:54  

Jinak to tady ovládá nějaká "sluníčkářská" skupina?
No, když už se ptáte, tak je myslím zcela jednoznačně zřejmé, že TADY na ČŠ to ovládá "sluníčkářský editor". :-)
Což je ovšem označení, které já bych asi nepoužil. Jen jsem využil "komárkovského" termínu.


V diskusích převažují "konzervativci". Ať už budete chtít manipulovat jakkoli, s tím nic nenaděláte. Jejich názory tady jsou, a je to v pořádku.

Čím to asi bude?
Že by volbou článků a témat, která zcela "OBJEKTIVNĚ" a "NEZAUJATĚ" vkládá editor webu?
A které často obsahují nesmyslné a manipulativní "interpretace", ba někdy přímo lži?
Což vcelku zákonitě vyvolá reakci "konzervativců", cítících potřebu uvést věci na pravou míru a zavádějící manipulativní texty uvést do reálného kontextu?

Jak asi hodnotit činnost editora webu, který zcela jednoznačně straní určité názorové skupině a sám například napadá její oponenty neustálým obviňováním z "manipulací"?

Nedělal jsem si statistiku počtů příspěvků zástupců těchto "skupin".
(Navíc skupin víceméně fiktivních, protože například na některých tématech se vcelku shodnu třeba s kolegyní Valíkovou a v lecčems se neshodnu s kolegou Doleželem.)
V čem ale "konzervativci" jednoznačně převažují, to je počet smazaných příspěvků.
Zdůrazňuji, že příspěvků věcných, k tématu a naprosto slušně formulovaných.
To už mohu dokonce doložit.
Vlastně nemohu. Byl bych vzápětí smazán.
:-)

P.S.: Reaguji jen proto, že jsem byl jmenován.
Větší zapojen do diskuse, ze které byla minimálně čtvrtina příspěvků odstraněna, neshledávám smysluplným.

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 14:08  

poste.restante

Ani já s Vámi diskutovat nechci, ze zkušenosti vím, že to nikam nevede.

Nicméně: Zjevně nerozumíte pojmu "objektivně", což je u učitele "exaktních" předmětů hodně na pováženou.

To ostatní neumíte doložit, jsou to Vaše dojmy, na něž máte samozřejmě právo... Vaše dojmy jsou vůči ČŠ dlouhodobě až ideologicky útočné, což jim pochopitelně na důvěryhodnosti nepřidává.

Škoda. Něco, co někdy píšete je i zajímavým příspěvkem do diskuse.

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 19:05  

Paní Karvaiová, ten odkaz jsem odstranil. "Zvedavec" opravdu není zdroj, který sem patří. A velmi se divím, že Vy to sledujete a dokonce sdílíte...

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 19:31  

Omlouvám se normálním čtenářům za optický smog a nepřehlednost v rubrice "Diskuse", kterou způsobily hysterické SPAMy "PP". Nerušeně lze diskusi sledovat v rubrice "Komentáře" v horní liště, nebo ještě lépe přímo pod texty. Děkuji!

Michal Komárek řekl(a)...
17. července 2020 v 19:59  

Paní Karvaiová, znovu jsem to odstranil, citovat Zvedavce tady prostě nebudete. A chybí Vám mediální gramotnost - pod tím postem na Fcb stálo: Původní zdroj: Zvedavec...

Petr Portwyn řekl(a)...
17. července 2020 v 22:27  

Pane Komárku,
moje zmínka o spojení mediální moci s ideologií na ČŠ činí Vaši otázku naprosto irelevantní. Konzervativci zde žádnou moc nemají.

Prakticky na vše odpověděl kolega Poste. restante, dříve a lépe, než bych to učinil já.

Jinak se přikláním k názoru kolegy, že v diskuzi, z níž je významná část příspěvků z ideologické pohnutky vymazána, nemá valného smyslu pokračovat.

Michal Komárek řekl(a)...
18. července 2020 v 0:07  

Pane Portwyne, je to jinak. Vaše pozice je ideologická. Vy ideologicky nepravdivě útočíte na ČŠ. Zpravidla nemáte argumenty. Jen konspirace, nesprávná zobecnění, pomluvy...

V dikusi s Vými je velmi obtížné pokračovat...

poste.restante řekl(a)...
18. července 2020 v 0:48  

Zrovna jste se pasoval do role novodobého svazáka. Gratuluji. Jinak nápad dobrý.

Ach jo. Tajný, tajný. Zkuste číst pozorněji.
Speciálně pro Vás ještě jednou:

PR:
Novodobí "svazáci" totiž umí JEN skandovat hesla, ukazovat na "nepřítele" a přinášet spousty nápadů, které mají společné dvě věci - vykonávat je mají ti druzí a (skoro) nikdy reálně nefungují.


A pokud je můj nápad podle Vás dobrý, tak by tedy mohl reálně fungovat.
Čímž ovšem také nesplňuje "definici".

Pavel Doležel řekl(a)...
18. července 2020 v 6:38  

"Hm, třeba, že na předchozích jevech nemusí v rámci pravděpodobnosti záležet? Nebo, že by v rámci teorie racionální volby, bylo pro romy výhodnější se nesnažit, jelikož ví, že se jménem Lakatoš se jim bude hůře shánět bydlení či zaměstnání?"

Třeba. A třeba taky to, že bydlet vedle Romů znamená vyšší pravděpodobnost expozice hluku a nepořádku.

"A jiné volby nemáte? Jak se racinálně rozhodnout, když nemám v rámci diskuse racionální ani relevantní možnosti?"

To byl jen příklad. Nenapadlo mě, že to nepochopíte. Příště už s tím budu počítat.

"Na jednu stranu jsem posílán bydlet do ghetta, a i když už tam bydlím, tak je to nerelevantní. A opět přidávám dotaz. Pokud jsem nepostavil několik domů pro bezdomovce, nemohu se vyjadřovat k problematice bezdomovectví? Pokud jsem nechránil gorily v Kongu, nemohu se zasazovat za jejich ochranu? Pokud jsem nenatočil film, nemohu filmy kritizovat?"

Kdo vás posílal bydlet do ghetta? Manželka? Můžete se vyjadřovat k čemu chcete, ale poučovat lidi, kteří mají přímou osobní a dlouhodobou zkušenost s Romy o tom, jací Romové jsou a jaké mají problémy a jak je třeba jim pomáhat, když vy osobně prakticky žádné zkušenosti nemáte, tomu u nás říkáme salónní, či knížecí rady. Tak ty si račte vetknouti za klobouček.

"To je nějaká forma sebereflexe?"

Ne, to je absurdní drama.

"To, že nechceme pomáhat vyžírkům a parazitům, protože nechceme vyrábět další vyžírky a parazity?

All lives matter?
"

Jistě, že all lives matter. Ale to neznamená, že budu z někoho vychovávat parazita. All lives matter, ale každý je zodpovědný sám za sebe a nikdo nemá právo si na druhém cokoliv vynucovat ať už pod jakýmkoliv líbivým heslem. Přece nemůže nikdo myslet vážně, že kvůli tomu, že na každém záleží, má jeden právo nepracovat a nechat se živit druhým? Nemá.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. července 2020 v 7:09  

"Jsou to zastánci kulturního liberalismu."

Bodejť. Tak si připomeňme, jaké jsou jeho kořeny. Nejprve si řekněme, že s liberalismem jako takovým nemá vůbec nic společného. Je to podobné, jako když se z nacismu dělá pravicový extrémismus, ačkoliv je jednoznačně a výrazně levicový. Liberalismus propaguje skutečnou svobodu a jako takový je dnes považován za konzervativní. Liberály byli lidé jako F.A. von Hayek, L. von Mises, Milton Friedman, obecně zastánci volného trhu a svobody podnikání. Zastánci odpovědnosti jednotlivce za své jednání i své živobytí. Liberalismus vychází z osvícenství a odmítá autoritářské ideologie. Jenže, bohužel, v posledních několika dekádách se za liberály začali sami označovat příslušníci tvrdě levicových dogmat.

Pojďme se tedy podívat na ten kulturní liberalismus. Za zakladatele je považován Raymond Williams, představitel tzv. Nové levice. Zde se začínají rodit ty ideologické takyobory jako je kulturologie, kulturální studia, kulturní antropologie, apod. Dalšími osobnostmi, které stály u zrodu tohoto "směru" je Stuart Hall - cituji z Wikipedie: "Působil na univerzitách a začal přispívat do politicky orientovaného časopisu Left Review. Již během pobytu v Oxfordu se Hall připojil k E. P. Thompsonovi, Raymondu Williamsovi a dalším osobnostem okolo časopisu New Reasoner. Sloučením těchto dvou časopisů vzniká velmi vlivná intelektuální revue New Left Review. V roce 1960 se Stuart Hall stává jejím zakládajícím redaktorem. V roce 1958 zakládá Raphael Samuel, který zastupuje radikálnější odnož okolo časopisu New Left Review, kavárnu Partizan Coffee House v londýnské čtvrti Soho, která slouží jako místo setkávání pro levicově zaměřené intelektuály. V následujících letech napsal Stuart Hall celou řadu vlivných článků, zahrnujících mimo jiné: Situating Marx: Evaluations and Departures (1972) a Encoding and Decoding in the Television Discourse (1973). Mezi lety 1970 a 1980 byl Hall úzce spojen s časopisem Marxism Today, v roce 1995 se stává zakládajícím redaktorem Soundings: A Journal of Politics and Culture. Hall navázal především na dílo Karla Marxe, Antonio Gramsciho, Raymond Williamse, Louis Althussera (jeden z nejvlivnějších Marxistických filosofů 20. století) a Michela Foucaulta."

Cituji dále: "Nová levice (anglicky: New Left) je myšlenkový směr a společensko-politické hnutí levicového zaměření, prosazující se od 60. a 70. let 20. století zejména v USA a západoevropských zemích. Od pádu komunistických režimů a rozpadu bipolární světové soustavy se prosazuje i v tzv. postkomunistických středo- a východoevropských zemích včetně České republiky.

Nová levice zdůrazňovala nespravedlnost a špatnost kulturních, morálních a společenských norem konzervativní buržoazní společnosti, jež považovala za zpátečnické a přežilé.

Program nové levice tradičně prosazuje sociálně liberální a progresivní myšlenky humanismu, pacifismu, multikulturalismu, feminismu, rasové/etnické rovnosti, silný důraz klade na ochranu životního prostředí, LGBTQ práva a boj s diskriminací; k myšlenkám nové levice může být řazen rovněž boj proti globalizaci a další. Obdobně jako u tzv. staré levice, tj. levice socialistického či sociálnědemokratického střihu, tvoří i u nové levice ústřední myšlenku idea rovnosti a spravedlnosti. Oproti prosazování ekonomické rovnosti, jakožto domény staré levicí, se ovšem s ohledem na její programová témata zaměřuje spíše na rovnost a spravedlnost sociální. Nově je interpretována marxistická teorie, nová levice zdůrazňuje návrat k Marxovým raným spisům, klade se větší důraz na hledisko odcizení, než na vykořisťování. Hledá se spojení marxisticke teorie s existencialismem a psychoanalýzou. Cílem nové levice je rovněž zbavit marxisismus ztuhlosti a oddělit ho od současného institualizovaného marxisismu."

Rád bych ještě dodal, že konzervativce z nás, skutečných liberálů, dělají právě stoupenci této nové, přesto však stále levice. A její agresivní stoupence s extrémními názory pak nazývám ultralevičáky. Všimněte si i toho podobného slovníku a zaměření.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. července 2020 v 7:30  

Když bych to řekl svými slovy, tak kulturní liberalismus je líbivý nový obal pro velmi starou sušenku, která je stejně tvrdá a nechutná, jako vždy byla. Kulturní liberalismus je nálepka, která se po výrazném neúspěchu levicových utopií v praxi nalepila na všechno to, co by mohlo s tímto neúspěchem být nějak spojováno, aby se ta souvislost před méně nadanými a málo vzdělanými zakryla.

A to teď skutečně není o Marxovi, který byl nepochybně velkým filosofem (ovšem už rozhodně ne nadaným ekonomem).

Ta nová ultralevicová vlna, reprezentovaná zde Komárkem, Čapkem, MP, Moláčkem, Honzejkem, Feřtekem, Kartousem, Laurenčíkovou a dalšími, není produktem světového spiknutí. Je to mnohem prozaičtější. Je projevem naprostého materiálního nadbytku nastupujících generací na jedné straně (kdy se nepodařilo vybudovat v nominálních mozcích spojení mezi blahobytem a prací) a takovou mírou automatizace a digitalizace, že většina populace už je v manuálních profesích neuplatnitelná a vlastně se hledá, co s nimi. Jedna utopická idea se našla - necháme je studovat vysoké školy, aby byli flexibilní. No, jenže flexibilitou se v těchto kruzích nemyslí skutečná flexibilita, protože k ní potřebujete tu nejuniverzálnější znalost ze všech a tou je znalost matematiky. Ta ale vyžaduje jistou minimální úroveň kognitivních schopností, schopnost se soustředit a také vyžaduje tvrdou práci (což je slovo, které se v levicovém slovníku vyskytuje pouze jako součást metajazyka). No a tak se produkují kulturologové, kulturní antropologové, sociologové, sociální antropologové, genderoví "odborníci", odborníci na humanitní vzdělanost, píší se disertace o axiologii reklamy, o diskriminaci, o klimatech školních tříd atd. Je to sice k ničemu, ale někdo má pocit, že je vzdělaný, že pracuje a že má nárok na podíl z produkce. A přitom se stále poukazuje na to, že se jedná o liberalismus a individualismus, ačkoliv je to naprostý nesmysl. A toto já považuji za hlavní problém současnosti. Ne, opravdu to nejsou žádní zednáři a dobře řízené spiknutí proti civilizaci. Je to prostě a jednoduše projev jednoduché a všem dobře známé lidské hlouposti podporované ekonomickými a společenskými tlaky vyplývajícími z digitalizace, automatizace a zefektivnění výroby.

Pavel Doležel řekl(a)...
18. července 2020 v 8:12  

Neomarxisté si zaměním za příslušníky nové levice:

Zeman - ne
Orbán - ne
Kaczynski - ne
Merkelová - ano
Johnson - ne
Rutte - nevím
Babiš - ne
Kurz - ano
Trump - ne

Mimochodem, vítězství Zemana, Trumpa, Babiše, částečně asi i Johnsona, ale o tom toho moc nevím a budou následovat další, přičítám právě přesně silnému odporu většiny společnosti proti ideologii Nové levice. Zamanovi a Trumpovi v zásadě stačilo provokovat Novou levici a ona už se vždy předvedla sama. To jsou ty polibky smrti od naší kavárny, od samozvaných umělců a komentátorů všeho typu, čeledi, druhu a poddruhu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. července 2020 v 8:18  

Kdysi jsem opustila Českou školu s tím, že se tu nedalo dýchat. Tak strašně mi to připomnělo časy, kdy nás, skupinu mlaďochů, honila stb jen proto, že jsme četli,co se "nesmělo" a zvali jsme do klubu lidi, "co nebyli ti správní".Kdy jsem byla odejita ze školy a přemístěna jinam.
naivně jsem se domnívala, že po nějaké době se něco změnilo. Ne. je to čím dál víc stejné.
Takže nehodlám zvedat čtenost ČŠ a nechci svými příspěvky podporovat politiku, která mi hýbe žaludkem a střevy.
S Bohem.

Michal Komárek řekl(a)...
18. července 2020 v 9:00  

No vidíte, paní Karvaiová, a nyní opouštíte ČŠ poté, kdy jste byla usvědčena, že se sem opakovaně snažíte propašovat citace z antisemitského konspiračního webu. Takhle my sledovanost opravdu zvyšovat nechceme. Mějte se hezky!

Eva Adamová řekl(a)...
18. července 2020 v 10:05  

Česká škola do konspiračního webu nemá daleko. Řekla bych, že už jen krůček.

Michal Komárek řekl(a)...
18. července 2020 v 10:09  

Nějaký argument?

Eva Adamová řekl(a)...
18. července 2020 v 10:31  

Vy sám jste argument.

Michal Komárek řekl(a)...
18. července 2020 v 10:34  

Velmi sofistikované, paní Adamová. Děkuji!

Tajný Učitel řekl(a)...
18. července 2020 v 11:42  

PD. Psal jste že jste vyrůstal v rodině s pěti romskými sourozenci a jak to dopadlo.
Myslite, že měli gen lenosti, příživnictví, agrese, neučení?

Tajný Učitel řekl(a)...
18. července 2020 v 12:37  

Pr. Jako nápad dobrý, ale v praxi toho bohdá nebude. Definice splněna.

poste.restante řekl(a)...
18. července 2020 v 12:45  

Proč myslíte, Tajný?
V USA pozitivní diskriminaci použili. O úspěšnosti můžeme diskutovat, ale to už není důležité.

Zrovna včera mě zastavil romský policista (jsou na to v Holešově kvóty - pozitivní diskriminace) a docela dobře jsme si povykládali o jeho školní docházce.
Napsal Unknown, 15. července 2020 22:07

Takže to jde i u nás. Někde.
Jistě, já píši o řešení systémovém a znám i jeho negativa a rizika, včetně výhrad vůči zavedení.
Ale NENÍ to řešení NEREÁLNÉ, protože nemůže být nereálné něco, co někde reálně existuje.
(Definice je splněna jen z poloviny - musí to udělat někdo jiný. Ale snad chápete význam logické spojky A ZÁROVEŇ?)

Tajný Učitel řekl(a)...
19. července 2020 v 16:44  

Snad.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.