MF DNES: Maturitní vysvědčení nabízel padělatel za 25 tisíc, bakalářský diplom za 50 tisíc

úterý 13. září 2016 ·

Ústecká policie odhalila skupinu, která padělala maturitní vysvědčení a vysokoškolské diplomy. Maturitu prodávali za 25 tisíc korun, bakalářský diplom za 50 tisíc, magisterský titul za 75 tisíc korun. Policie ví o více než 50 lidech, kteří si chtěli vysvědčení nebo diplom koupit. Podle redakce MF DNES neměli padělatelé o zákazníky nouzi, protože jich přibývalo s tím, jak přibývá mladých lidí, kteří u maturity propadnou.

Deník připomíná, že na testech z českého jazyka, matematiky a anglického jazyka, které jsou základem státní části maturity, ztroskotalo letos 11 558 absolventů středních škol. V roce 2013 jich bylo jen něco málo přes osm tisíc. Opravky z češtiny loni zvládl každý druhý, z matematiky každý třetí.

Zhruba deset lidí při výslechu přiznalo, že si vysvědčením chtěli pomoci k lepšímu zaměstnání. Využít padělku vysvědčení při hledání zaměstnání je přitom velmi snadné. Když ho uchazeč předloží, má velkou šanci, že mu to projde. Žádná centrální databáze absolventů neexistuje. „Nedovolil by nám to zákon na ochranu osobních údajů,“ říká pro MF DNES Bohumila Potočná z ministerstva školství. Jediným způsobem, jak odhalit podvodníka, je zavolat do školy. To ale nikdo nedělá.


Celý text naleznete v dnešní MF DNES

Zkrácenou verzi naleznete zde

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. září 2016 v 17:53  

Tedy nechápu, proč by si měl člověk kupovat nějaký padělek, když si takový certifikát lze pořídit zcela legálně, a možná i za menší peníze. Postačí být předvídavý, a věc dobře naplánovat.

Eva Adamová řekl(a)...
13. září 2016 v 22:20  

Těch 50 lidí s takto koupeným papírem je proti tisícovkám, kteří si tituly kupují legálně na VŠ typu UJAK, jako plivnutí do moře.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.