MF DNES: Inkluze začala. A základní školy stále čekají na peníze

středa 14. září 2016 ·

Zatímco na některých školách v Moravskoslezském kraji mají se společným vyučováním zdravých dětí a těch s postižením dlouholeté zkušenosti, na mnoha dalších jejich začleňování provází obavy. Takzvaná inkluze oficiálně začala 1. září. Podle kritiků je ale uspěchaná. „Školy sice splnily nastavené podmínky, ale ministerstvo neposlalo prostředky, taková nedomyšlená situace,“ vysvětluje ředitel Základní školy Zelená v Ostravě Aleš Koutný.

V kraji pracuje 857 asistentů pedagoga. Kdy ale na část z nich ministerstvo školství pošle peníze, zatím není jisté. „Paní ministryně peníze přislíbila, kolik jich ale nakonec poskytne, nevíme. Asistenti, kteří pracovali už před 1. zářím, jsou financovaní starým systémem – krajem, potažmo z rozpočtu škol. Těch se změny zatím netýkají,“ nastínila náměstkyně hejtmana Věra Palková.

Ministerstvo vedení škol uklidňuje, že část nákladů pokrylo na začátku roku 2016 a zbytek by mělo stihnout do poloviny listopadu. Dosud přitom museli asistenty platit ředitelé z rozpočtu školy, kdy ubírali například z prémií pro učitele. Z ministerských peněz by pak měli získat 11 650 korun na jednoho asistenta.

Školám se ale nelíbí, že jeden asistent má mít na starost až čtyři děti, a to s různým postižením. „Není v lidských silách toto uhlídat. Nehledě na to, že to bude brzdit i výuku ostatních. Nevíme, jak situaci budeme zvládat, když bude dětí přibývat,“ přiblížila Pavla Hamšlágerová, zástupkyně ředitele Základní školy U Lesa v Karviné, kde mají dvanáct asistentů.


Celý text naleznete v dnešním vydání deníku MF DNES (Kraj Moravskoslezský)

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
14. září 2016 v 7:21  

Někde inkluze začala. A základní školy stále čekají na peníze.
Jinde je zatím na dohled a do škol už míří desítky milionů...
---
Jsem si tak nějak vzpomněl, jak říkal Julian Castle ve Vonnegutově Kolíbce:
"Lidi musí pořád o něčem mluvit, mají-li si udržet svoje hlasové fondy v pořádku pro případ, že by je někdy napadlo něco skutečně závažného."
Pro noviny to platí asi taky...

Nicka Pytlik řekl(a)...
14. září 2016 v 13:35  

A základní školy stále čekají na peníze

jak výpravčí na vlak. Měl by se podívat, jestli tam vůbec vedou koleje...

Jana Karvaiová řekl(a)...
14. září 2016 v 13:44  

není výluka Pytlíku?

Eva Adamová řekl(a)...
14. září 2016 v 15:25  

"Asistenti, kteří pracovali už před 1. zářím, jsou financovaní starým systémem – krajem, potažmo z rozpočtu škol."

Takže opět schizofrenní situace? Asistenti před budou placeni jinak než asistenti po? I když tedy těch 11 650 Kč zrovna nevypadá na po slibovanou osmou platovou třídu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.