Iva Švarcová: Dopis ČŠI ke zjišťování počtu romských žáků v základních školách

sobota 26. září 2015 ·

ČŠI opět zjišťuje počty romských žáků v základních školách "praktických". Přinášíme proto dopis doc. PhDr. Ivy Švarcové, CSc., který zaslala ČŠI při podobném šetření v loňském roce.


Vážená školní inspekce,

dověděla jsem se, že právě probíhá další vlna vyšetřování etnicity žáků základních škol praktických. Jako autorku vzdělávacích programů pro žáky se sníženou úrovní rozumových schopností mne tato problematika stále velmi zajímá.

Domnívám se, že zjišťování etnického původu žáků nemůže přinést nic dobrého. Jenom zvýrazní etnické rozdíly mezi žáky v těchto školách, které až do této doby nikoho nezajímaly. Navíc v sobě nese i prvky rasismu.

Jsem přesvědčená, že se v přístupu ke vzdělávání žáků se sníženou úrovní rozumových schopností, mezi něž patří i některé děti romského etnika, vychází ze zcela nesprávných premis, kdy důsledky jsou zaměňovány za příčiny a naopak. Základní školy praktické v žádném případě nejsou ani diskriminačním opatřením, ani příčinou zaostávání vývoje rozumových schopností žáků, jak jsou v poslední době zcela mylně prezentovány.

Ze svých šetření Česká školní inspekce jistě ví, že tyto školy představují vysoký pedagogický nadstandard. Učí v nich kvalifikovaní speciální pedagogové, kteří tento obor 5 let studovali a jejichž práci nemůže suplovat žádný učitel běžné školy bez speciálního vzdělání, ani kdyby mu pomáhalo několik pedagogických asistentů. Tyto školy na vysoké odborné úrovni napravují to, co některým dětem odepřela příroda nebo i naše společnost, která je nechává živořit v nedůstojných podmínkách na přelidněných ubytovnách.

Věřím, že až se zlepší životní podmínky velké části romského etnika, až se rodiče některých romských žáků budou svým dětem víc věnovat a motivovat je k učení, budou ubývat počty jejich dětí v základních školách praktických.

S pozdravem a přáním úspěšné práce ve prospěch dětí se vzdělávacími problémy

doc. PhDr. Iva Švarcová, CSc.

V Praze dne 28. 11. 2014

Další články k tématu:

ČŠI: Informace k šetření ve vazbě na výkon rozsudku Evropského soudu pro lidská práva
Martin Rychlík: Kdo je a není Rom? Návod České školní inspekce.
Karel Kaprálek: Základní školy praktické – mýty a realita


3 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. září 2015 v 19:33  

Před chvílí se před televizní kamerou nějaká expertka podívala na fotku třídy, a podle vzhledu hravě rozpoznala, které dítě je a které není romského původu. Nechápu, proč se inspekci nepošlou snímky jednotlivých tříd, a nechť si je posčítají dle libosti.
Úplně trnu, totiž, co by se mohlo rozpoutat, kdyby se nějaký nebohý čítač z řad učitelů dopustil omylu a někoho na základě zjevných či domělých ukazatelů posčítal špatně.
Fakt jsem až do teď žil ve zjevně hlubokém omylu, že kdo jiného podle jeho vzhledu posuzuje, je rasista.

Unknown řekl(a)...
28. září 2015 v 10:11  

Je to takový rasimus naruby. Pod záminkou páchání dobra se těmto dětem hrozně škodí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
28. září 2015 v 10:29  

Pardon, to není rasismus naruby. To je rasismus podlý a lstivý.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.