ČŠI: Informace k šetření ve vazbě na výkon rozsudku Evropského soudu pro lidská práva

středa 25. září 2013 ·

ČŠI zveřejňuje podrobnější informace k zjišťování počtu romských žáků vzdělávaných v programech podle přílohy RVP ZV – LMP, ve vazbě na výkon rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku v případu D.H. a ostatní proti České republice.


Informace k šetření ve vazbě na výkon rozsudku Evropského soudu pro lidská práva

Zjišťování počtu romských žáků vzdělávaných v programech podle přílohy RVP ZV - LMP Evropský soud pro lidská práva před šesti lety rozhodl rozsudkem v případu D. H. a ostatní proti České republice, že systém zařazování žáků mimo hlavní vzdělávací proud v České republice, ačkoli používá etnicky neutrální stanoviska, způsobuje diskriminaci Romů v přístupu ke vzdělání, čímž odporuje Evropské úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR proto na podzim minulého roku vypracovalo „Aktualizovaný akční plán k výkonu rozsudku D. H. a ostatní proti České republice“. Podle tohoto plánu chce Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zavést opatření, která efektivním způsobem zabrání jakýmkoliv cestám možné diskriminace a umožní přísnější kontrolu a metodické vedení ve všech stupních poradenského,
rozhodovacího a výkonného procesu.

Opatření v tomto Akčním plánu souvisejí se snahou ministerstva školství zajistit všem dětem bez rozdílu rovný přístup ke vzdělání tak, jak ho garantuje Ústava ČR i školský zákon.

Jedno z opatření Akčního plánu, kterým se ČR zavázala naplnit rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, je „provádět každoroční šetření k zjištění počtu romských žáků vzdělávaných v programech podle přílohy RVP ZV – LMP“. Vzhledem k tomu, že kritickým bodem tohoto rozsudku je významné nadhodnocení počtu romských žáků mimo hlavní vzdělávací proud, byl požadavek na statistické šetření jedním z nejzásadnějších.

Česká školní inspekce tak z pověření MŠMT v minulých dnech rozeslala dotazník na všechny školy, kde se ve školním roce 2012/2013 vzdělávalo 5 a více žáků s lehkým mentálním postižením (šetření se týká všech dotčených typů základních škol, bez rozdílu jejich označení).

Ředitelé škol pak mají za povinnost vyplnit dotazník (elektronické rychlé šetření je jednou z forem inspekční činnosti, přičemž dle školského zákona je ředitel školy povinen poskytnout součinnost při inspekční činnosti), ve kterém mezi dětmi vzdělávajícími se podle upraveného vzdělávacího programu pro žáky s lehkým mentálním postižením identifikují podle metodiky Ministerstva práce a sociálních věcí potvrzené Veřejným ochráncem práv počet Romů (zde nelze slučovat označení romských žáků dle definice MPSV s přihlášením se ke konkrétní národnosti). Tento údaj je údajem agregovaným a anonymizovaným a není nikterak spojován s jakýmikoliv osobními údaji žáků v dané škole. Za dva dny realizace šetření, které skončí ve čtvrtek 26. 9. 2013 ve 12 hod., již dotazník vyplnilo přes 20 % dotázaných škol.

Způsob zajištění sběru uvedených dat včetně metodiky realizace šetření a obsahu dotazníku odsouhlasila kancelář veřejného ochránce práv.

O vlastním šetření byly ve formě záměru informovány krajské úřady po schválení Akčního plánu k výkonu rozsudku D.H., o vlastním šetření pak byli informováni vedoucí odborů školství krajských úřadů na pravidelné pracovní poradě v září letošního roku.

V ČR se nejedná o žádnou novinku, do této doby v gesci MŠMT byla provedena dvě šetření počtu romských žáků v základních praktických (bývalých zvláštních) školách, a to ve školním roce 2009/2010 (Ústav pro informace ve vzdělávání) a v roce 2011/2012 (Česká školní inspekce). Metodika šetření byla shodná. Lišily se zejm. počty škol, kde bylo šetření prováděno.


3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
25. září 2013 v 21:48  

Myslím, že ČŠI by neměla zvřejňovat podobné stupidní informace, ale pořádnou omluvu:-(

Nicka Pytlik řekl(a)...
25. září 2013 v 22:44  

kritickým bodem tohoto rozsudku je významné nadhodnocení počtu romských žáků mimo hlavní vzdělávací proud

Tomu nerozumím.
Znamená to snad, že Evropský soud rozhodl na základě nepravdivých podkladů? Nebo že soud vědomě lže? Nebo se čr stala obětí Evropského komplotu?
Co se to tu vlastně děje?
Zmocněnkyně pro lidská práva argumentuje ve prospěch toho sortýrování dětí tím, že se tak dělo už v minulosti. Ombudsman souhlasí se sortýrováním dětí na základě domnělých indikátorů.
Co tomu říkají naše Romské iniciativy?
Co když je do seznamu romčat zahrnuto dítě, jehož rodiče se k našemu etniku nehlásí?
Halt jsme rodná hrouda Cimrmana: V rodině chudého srbského vystěhovalce se narodil bohatý hrabě Nikolič.

Nicka Pytlik řekl(a)...
26. září 2013 v 8:35  

šetření ve vazbě na výkon rozsudku...

Poslední dobou jsem z toho uvrhování do vazeb už úplně celý pryč. To se jedná o vazbu útěkovou, koluzní, předstižnou nebo snad vyhošťovací?

Tak snad abychom to shrnuli:
- čši plní příkaz ministerstva,
- mšmt se se řídí metodikou ministerstva práce,
- mpsv žádnou metodiku nevydalo,
- vládní zmocněnkyně akceptuje zavedenou praxi.
Zatím se neví, jestli byl ombudsman při schvalování definice s domnělými indkátory příčetný.
Už tady k vyjádření se o "považování koho za co" chybí jen ten soud ústavní a lídři politických stran v předvolebním klání.
Možná, že ze Štrasburku dorazí upřesnění, že to všechno mysleli spíš jen jako takové doporučení. A možná bychom našli pár příkladů, kdy orgány státní správy rozhodnutí místních soudů klidně nerespektují. Evropská autorita je halt evropská autorita.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.