Infografika: Kariérní systém učitelů – možné kariérní cesty

pátek 27. února 2015 ·

Před více než rokem jsme zveřejnili text Standard učitele a jeho místo v kariérním systému pedagogických pracovníků. Vzhledem k právě probíhajícím školením NIDV ke kariérnímu řádu a i k diskusi u článku „Věkový automat“ způsobuje problémy s navyšováním platů učitelů ho doplňujeme na webu NIDV publikovanou infografikou.




Kariérní systém učitelů – možné kariérní cesty (PDF)


9 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
27. února 2015 v 0:14  

Dost mne mrzí, že z toho úplně vypadla kvalita pohybu po učebně a očního kontaktu s žáky. Do těchto oblastí jsem směřoval mnohé svoje naděje.
Na druhou stanu jsem rád, že se už nebazíruje na smyslu pro humor. Ten mě totiž už dávno přešel.

Josef Soukal řekl(a)...
27. února 2015 v 7:22  

Napadlo vůbec někoho, kolik času a práce bude stát vyhodnocování portfolia učitelů a celý proces atestování? Vzhledem k tomu, že vím, jak obtížné někdy je posoudit kvalitu práce kantora, který s vámi léta učí ve stejné škole, a vzhledem k tomu, jak zásadně rozdílná je úroveň nejrůznějších výukových materiálů, které by měl posuzovat odborník ve svém oboru, jsem k objektivitě atestací velmi skeptický. Celé to svádí k hledání výpomoci, opisování apod.; a možná už se v nějaké sciohlavě rodí nápad na organizování komerčního kurzu "Jak se atestovat". A jak jsem to pochopil, zejména 4. stupeň je vyhrazen těm, kteří pro samé lektorování a mentorování nebudou stíhat učit. Tak to ať si ti, co kariérní řád vymýšlejí, zaplatí ze své kapsy, a neubírají těm, kteří budou skutečně pracovat s dětmi.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
27. února 2015 v 8:36  

Vždyť je to logické! Těm nejleším z nejlepších zkrátíme úvazky, aby nemohli učit!

Unknown řekl(a)...
27. února 2015 v 22:22  

Mentorování, přednášení, publikování,...A kdy budou tito nadučitelé vlastně učit? A ti podučitelé se z toho suplování zdarma asi zblázní?

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. února 2015 v 7:31  

Nevíte o nějakém kurzu leštění klik? Nebo o kurzu řitní speleologie?
Ráda se přihlásím,abych už dnes měla zajištěn postup podle kariérního řádu. Štěstí přeje připraveným!

Jiri Janecek řekl(a)...
2. března 2015 v 8:51  

Ja bych mel asi tak 58 otazek na autory projektu... Na strankach karieraucitelu.cz jsem na ne odpoved nenasel. Tak se zeptam tady a pokusim se snizit pocet dotazu.
Kterymi zememi se inspirujeme a proc? (uvedte idealne aspon 3)
Vyberte z nich jednu a uvedte:
Kolik je tam stupnu? Jaka je vekova struktura v jednotlivych stupnich? Kdo a jak rozhoduje o zarazeni/prerazeni? Kolik ucitelu dosahne nejvyssiho stupne?
Jaka je v dane zemi povolena vyse nadtarifni slozky mzdy? Kdo o ni rozhoduje a na zaklade ceho? Jaky je v dane zemi nastupni tarif vzhledem k prumerne mzde? Kolik produkuje tamni VS system novych ucitelu a jaka je jejich potreba ze strany verejneho skolstvi?
A pokud na vsechny otazky odpovite spravne, je tu bonus: Je to opravdu dobry napad?

Anonymní řekl(a)...
2. března 2015 v 17:50  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
2. března 2015 v 18:10  

Považuju předěl mezi 2. a 3. stupněm za naprostý nesmysl. Povšimněte si - budete učitel samostatný, aprobovaný, s praxí, třeba i předatestačně dobře hodnocený, se specializací ICT a 4mi semestry spec. studia (jako vých.por.) - ale neděláte švp nebo VP a navěky jste v nižším stupni než zástupce píšící rozvrhy hodin nebo koordinátor švp (o němž se uvažovalo že je funkcí na zrušení...). Šílené. Čte to i ministr školství ?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
2. března 2015 v 19:13  

Předěl mezi druhým a třetím stupněm je mimózní zejména toho důvodu, že každý učitel aprobovaná na určitý předmět třetího stupně je automaticky aprobovaný i na ostatní předměty.

Nevím, kdo nadělá na střední škole víc škody např. v matematice, jestli matikář z druhého stupně nebo češtinář aprobovaný na gymnázia.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.