Anketa České školy: jak politici chtějí změnit školství? 1.

úterý 17. září 2013 ·

Na otázky odpovídá senátor Miloš Vystrčil (ODS), akademický pracovník na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě.

Co je podle vás kritériem kvality vzdělávání? Jaký je váš názor na plošné testování v 5. a 9. ročníku?

Hlavním kritériem kvality nejen vzdělávání, ale výchovy a vzdělávání je míra schopnosti vychovávaných a vzdělávaných se začlenit a tvořivě přispívat k úspěšnému rozvoji společnosti. V tomto smyslu může plošné testování přispět k zajištění nutných podmínek a naplnění nutných standardů pro realizaci úspěšného výchovně vzdělávacího procesu.

Co považujete za největší slabinu českého vzdělávacího systému? Jak byste tuto slabinu řešil?

Nekoncepčnost, nestabilitu a malou sebedůvěru ve vlastní schopnosti, zkušenosti a tradice. Je třeba stanovit pravidla a cíle a nechat učitele učit.

Jaký je váš názor na úlohu zřizovatele škol v regionálním školství? Jaké změny byste prosazoval ve vztahu zřizovatel-škola-rodiče?

Úloha zřizovatele je zásadní zejména v provozní a investiční oblasti. V oblasti výchovy a vzdělávání považuji za správné, aby rozhodující roli hráli odborníci a aby existovaly jednotně nejlépe centrálně stanovené sylaby stanovující, jakých vědomostí, schopností a dovedností mají žáci na určité věkové úrovni a určitých oborech dosahovat. Zřizovatel by měl mít právo případně zohledňovat specifické podmínky.

Odpovědi v anketě:

Miloš Vystrčil, ODS
Ondřej Liška, SZ
Marcel Chládek, ČSSD
Jiří Zlatuška, ANO 2011
Tým Hnutí Úsvit
Marta Semelová, KSČM
Eduard Zeman, SPOZ
Anna Putnová, TOP09
Petr Fiala, ODS
Michaela Šojdrová, KDU-ČSL

2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. září 2013 v 21:10  

Mám takový skličující pocit, že se pojetí zkompetentňování mezi lidem obecným i politickými elitami nějak nerozšířilo. Pořád se hovoří jen o výchově a vzděláváním, a naše modernizační rouby se neujímají. Klíčové je dnes už kdeco, a kompetence se nerozklíčovávaly už ani nepamatuju.
Jen aby časem nezapadly i ty nadějně všespasující standardy. To by nám nakonec zůstalo zase jen rakouskouherské základní učivo a herbartovská elementární kázeň.

Zen řekl(a)...
19. září 2013 v 0:07  

Elementarni kazen by se nejlepe prosazovala primou aplikaci ctyr zakladnich elementu ... Ja vim, uz me chyta fantas ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.