Anketa České školy: jak politici chtějí změnit školství? 8.

pátek 27. září 2013 ·

Dnes odpovídá Anna Putnová z TOP09.


Co je podle vás kritériem kvality vzdělávání? Jaký je váš názor na plošné testování v 5. a 9. ročníku?

Plošné testování nepovažuji za nutné, zjišťovat úroveň znalostí je možné i testováním výběrovým. Jediným opravdovým kriteriem, které ukazuje na kvalitu vzdělávání je běžný život v našem státě, na kterém se absolventi všech typů škol podílejí. Chcete-li, je to naše prosperita a konkurenceschopnost země.

Co považujete za největší slabinu českého vzdělávacího systému? Jak byste tuto slabinu řešil?

Problematické je postavení učitelů ve společnosti, často nemají důvěru rodičů, kteří zpochybňují jejich práci. To se nemůže změnit žádným zákonem, ale jen pomalým a vytrvalým tlakem na společnost. Učitel musí mít autoritu, které požíval dříve. Stejně tak chceme pomoci pedagogickým fakultám. Chceme, aby pedagogické fakulty dostaly větší koeficient ekonomické náročnosti na studenty jejich učitelských oborů a mohly si tak dovolit studenty vybírat, nikoli o ně prosit.

Jaký je váš názor na úlohu zřizovatele škol v regionálním školství? Jaké změny byste prosazoval ve vztahu zřizovatel-škola-rodiče?

Zřizovatel musí zajistit dostupnost školství, neboť má přehled o demografickém vývoji na svém území. To s týká především udržení sítě základních škol, na kterém trváme – především pomocí škol sdílených svazkem obcí. Finanční toky do škol musí být transparentní, spravedlivé a předvídatelné, současný systém financování z krajskými normativy a dotace od zřizovatelů ve výši až jedné čtvrtiny peněz z rozpočtu MŠMT takové není. Rodič musí být více součástí vzdělávacího procesu – například prostřednictvím školských rad – vzdělání jeho dětí je totiž primárně jeho odpovědnost.

Odpovědi v anketě:

Miloš Vystrčil, ODS
Ondřej Liška, SZ
Marcel Chládek, ČSSD
Jiří Zlatuška, ANO 2011
Tým Hnutí Úsvit
Marta Semelová, KSČM
Eduard Zeman, SPOZ
Anna Putnová, TOP09
Petr Fiala, ODS
Michaela Šojdrová, KDU-ČSL

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
27. září 2013 v 21:28  

O pravicové političky je zajímavé slyšet, že musíme vyvinout tlak na společnost, aby uznávala učitele. Vždycky jsem si myslela, že "musíš ho mít rád" je koncept, kterému jsme před čtvrtstoletím odzvonili na Václaváku.
Možná by měl Karel občas nechat udělat svým souputníkům zkoušku myšlenkové konzistence. Jinak mu někteří dělají trochu ostudu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.