Lenka Vochocová: Škola rovných příležitostí

pátek 20. ledna 2006 ·

Na Zbraslavském zámku v Praze se v sobotu 14. ledna 2006 sešli přední české a slovenské odbornice a odborníci z oblasti gender studies, rovných příležitostí, sociologie, psychologie, pedagogiky a pedagogické metodiky na úvodní konferenci k projektu Rovné příležitosti v pedagogické praxi (RPPP).

Jako budoucí realizátoři unikátního vzdělávacího modulu se na konferenci připravovali na vzájemnou spolupráci a hledali nejefektivnější způsoby, jak tématiku gender a rovných příležitostí začlenit s aktivní pomocí samotných vyučujících do českého vzdělávacího systému. Cílem jejich snažení je vytvořit takové výukové postupy, které budou vycházet přímo z praxe a zkušeností vyučujících a pomohou jim vychovávat a vzdělávat děti bez předsudků o tradičně vymezených rolích žen a mužů a vést je k respektování potřeby rovných příležitostí pro všechny. Mottem úvodní konference Rovné příležitosti v pedagogické praxi se stalo přání osvobodit školu od genderových stereotypů, které jí dosud vládnou.

„Povím vám o svých dvou poměrně čerstvých zážitcích,“ zahájila svůj příspěvek na konferenci Anna Čurdová, poslankyně a tajemnice zájmového hnutí Sociálně demokratické ženy. „Mluvila jsem před Vánoci s kolegou ze sněmovny o tom, jak genderovou problematiku prezentovat, a on začal říkat něco o tom, že matka a rodina…a nakonec konstatoval, že společnost na to naprosto není připravena. No a druhý zážitek mám s kolegyní, která zopakovala, že společnost na rovné příležitosti není připravena a že její kolegové jsou přímo alergičtí, když řekne něco o rovných příležitostech mužů a žen.“

Anna Čurdová varovala, že politici často nejsou ochotni připustit existenci genderových stereotypů a to, že je nutné situaci řešit: „I ve vládě se projevují genderové stereotypy – ne zdaleka všichni ministři chápou, že je třeba s tím pracovat.“ Přiznala, že je jí problematika konference blízká také proto, že je původním povoláním učitelka. Ocenila smysl projektu, ale řekla, že lituje jeho zaměření jen na pražské školy. „Tématiku je třeba dostat i do krajů a hlavně mezi úředníky. Občas totiž slýchám skutečné perly o tom, že genderové věci netřeba řešit. Člověk, který je genderově senzitivní, se diví, zírá, že tohle může státní úředník vůbec vypustit z úst.“

Když Anna Čurdová přemýšlela, jakým způsobem věci v politice změnit tak, aby se rovné příležitosti staly pro politiky a političky důležitějším tématem, vypomohla si žertem a pohádkovou metaforou: „Nejmenší problém je s Ministerstvem obrany, protože opatření týkající se rovných příležitostí dává víceméně rozkazem – to my bohužel nemůžeme a je škoda, že nemáme kouzelný proutek, kterým bychom mávli a všechno by se změnilo.“ Anna Čurdová z konference odcházela s tím, že jde přesvědčovat předsednictvo ČSSD, že by bylo dobré, kdyby se před nadcházejícími volbami tématika gender a rovných příležitostí dostala do programu strany, kam podle ní bezesporu patří.



Lenka Vochocová

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.