MŠMT: Rozvojový program zajistí průběh kurikulární reformy od roku 2006/07

neděle 22. ledna 2006 ·

Rozvojový program upravuje učební plány současných vzdělávacích programů pro základní školy, a to od 1. září 2006. Řeší tak komplexně změnu učebních plánů základních škol, která je nutná pro zajištění kurikulární reformy v základním vzdělávání, a specifikuje finanční zajištění úprav. Rozvojový program přináší velmi významné úpravy učebních plánů. Tyto úpravy zajistí nastavení podmínek pro postupné zavádění vzdělávání podle školních vzdělávacích programů připravených podle Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV). Od školního roku 2006/07 bude počet vyučovacích hodin v učebních plánech stávajících vzdělávacích programů dosahovat téměř úrovně požadované rámcovým učebním plánem RVP ZV (zbývají doplnit již jen 2 vyučovací hodiny).

Rozvojový program upravuje od 1. září 2006 učební plány současných vzdělávacích programů pro základní vzdělávání takto:

  1. Ve 3. až 5. ročníku budou učební plány rozšířeny celkem o 3 vyučovací hodiny povinné výuky prvního cizího jazyka.

  2. V 7. až 9. ročníku budou učební plány rozšířeny o 1 vyučovací hodinu výuky cizího jazyka.

  3. V 6. ročníku budou učební plány rozšířeny o 1 disponibilní vyučovací hodinu.

První dva body jsou realizací prioritních aktivit stanovených Národním plánem výuky cizích jazyků. Podle tohoto plánu žáci základních škol zahájí povinnou výuku prvního cizího jazyka již ve 3. ročníku, a to v rozsahu 3 vyučovacích hodin týdně. Úpravou učebního plánu na 2. stupni se dále posiluje hodinová dotace pro výuku cizího jazyka, a to buď prvního nebo dalšího cizího jazyka v rámci povinného nebo volitelného předmětu.

Finanční prostředky na úpravu učebních plánů na 1. stupni se podařilo ministryni školství zajistit jednáním s ministrem financí, a to navýšením rozpočtu kapitoly školství o částku 171 mil. Kč. Finanční prostředky na úpravu učebních plánů na 2. stupni jsou zajištěny ze stávajícího rozpočtu MŠMT.

Úprava zmíněná ve třetím bodě navazuje na již realizované rozvojové programy pro 6. – 9 ročník, kterými se zvýšily počty vyučovacích hodin v základních školách ke školnímu roku 2005/06 již celkem o 4 vyučovací hodiny. O konkrétním využití disponibilní hodiny zařazené do učebního plánu 6. ročníku rozhodne ředitel školy. Lze ji využít na povinné i volitelné předměty.

Finanční prostředky na úpravu učebních plánů v 6. ročníku jsou zajištěny ze stávajícího rozpočtu MŠMT.

Úpravy se týkají základních škol včetně základních škol samostatně zřízených pro žáky se zdravotním postižením a základních škol speciálních, a to všech zřizovatelů. Upravené učební plány budou do konce ledna 2006 zveřejněny na webu MŠMT.

Michaela Lagronová - Tisková mluvčí MŠMT

tel.: 257 193 762

e-mail: michaela.lagronova@msmt.cz



MŠMT

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.